Mıyom Tedavısı

Mıyom tedavısı, Genel olarak hastanın tedaviye cevap vermeyen kanamaları mevcutsa , ağrı, gebeliğe mani olma veya düşüklere yol açan myomlar varsa cerrahi tedaviye başvurulabilir. Mıyom tedavısı hakkında geniş bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.

Kadınlarda geçici menopoz hali oluşturulması (Gonadotropin-Releasing Hormon Analogları): Özel durumlarda kullanılan, kısa süre cevap alınan bir tedavi metodudur. Bu ilaçların 6 ay süre ile kullanılması myom boyutlarında %50‘ye yakın bir küçülmeye neden olabilmektedir.

Fakat kesildikten 6 ay sonra myom eski boyutlarına ulaşır. Bu nedenle kesin tedavi yöntemi olarak değildir. Diğer tedavilere ek bir tedavi şekli olarak kullanılır. En çok kullanıldığı yer; myomların cerrahi olarak alınmasından önce boyutlarının küçültülerek ameliyatın kolaylaştırılması ve kan kaybının azaltılması nedeniyledir.

Cerrahi tedavi:

- Klasik ameliyat: En sık görülen tedavi metodudur.Seçilecek cerrahi yöntem hastanın yaşı, sosyal durumu, çocuk isteği, şikayetlerin tipi ve şiddeti gibi faktörlere bağlıdır. Ya sadece myomların çıkartılması (myomektomi) söz konusudur. Ya da rahim tamamen alınır (histerektomi).

- Kapalı ameliyat ( Laparoskopik Myomektomi): Kas tabakası içerisinde ve dış tabakada bulunan myomlar laparoskopik yolla da alınabilir. Laparoskopik cerrahinin en önemli avantajları hastanede kalış süresinin kısa ve hastanın işine daha erken dönmesidir.

Ancak myom ameliyatlarında anestezi süresinin uzun ve kanama miktarının genel olarak daha fazla olmasının göz önünde bulundurulması gerekir. Bu nedenle derin yerleşimli myomlarda laparoskopik cerrahi tercih edilmemelidir. Laparoskopik cerrahi sonrası oluşan gebeliklerde rahimde yırtılma olguları bildirilmektedir. Ayrıca laparoskopide kullanılan koter veya lazer normal dokuda da zedelenmelere yol açabilmektedir. Bazı çalışmalarda laparoskopik cerrahi sonrası daha çok yapışıklık bildirilmiştir.

- Histeroskopik Myomektomi: Rahimin iç tabakasına yerleşen ve 4 cm‘den küçük myomlarda uygulanabilir. Ameliyat öncesi GnRH analogları kullanılması ameliyatı kolaylaştırır. Hasta aynı gün eve gönderilebilir.

- Myom Embolizasyonu: Bu tedavi şeklinde myomun kan akımı bloke edilmektedir. Yapılan çalışmalarda hastaların %81-94‘ünde kanamada, %64-96‘sında ise kasıklarda ağrı, bası hissi ve idrar yakınmalarında azalma veya tam iyileşme görülmüştür.

Kateterizasyon iyi yapılamazsa veya myom başka bir damardan besleniyorsa (sıklıkla yumurtalıkları besleyen damardan ), kan akımı tekrar eski haline döner, yeniden büyür. % 15 hastada işlem başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Enfeksiyon, myomun rahim dışına atılmasına bağlı şiddetli ağrı, yumurtalık harabiyetine bağlı erken menopoz en önemli komplikasyonlardır. Tedavi seçimine dikkat etmek önemlidir.

- Myolizis: Bu metod laparoskopik olarak yapılır. Myomun içerisine iğne uçlarla girilerek koter veya lazerle yakılması işlemidir. Dış tabakadaki küçük çaplı myomlarda tercih edilmektedir Ancak ameliyat sonrası yapışıklık oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır..

Tedavi Seçimi:

Hastanın durumuna, myomun yerine, doktorun başarılı olduğu sistemi uygulamasına göre seçilmelidir.

Tekrarlama Riski: Genel olarak myom alındıktan sonra 10 yıl içerisinde tekrarlama riski % 25 olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar

  • Fat** Kun*
    7 yıl önce
    7 cm büyüklügünde miyom var ameliyat diylar ne yapmalıyım
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Myomlar rahim ve rahim ağzında görülen, rahim yapısında bulunan düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tabiatlı tümöral yapılardır. Myom tedavisinde önerdiğimiz bitkisel ürünler bunlardır linki tıklayın.Yada daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bilgi hattı:0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp