migrene ne iyi gelir masaj

Migrene Ne İyi Gelir? :

Tanım


Migren, ataklar halinde ortaya çıkan, kafanın tek tarafına yerleşen, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklidir. Ataklar 4 saat ile 72 saat arasında değişebilir. Bu ataklar sırasında baş ağrısının yanı sıra bulantı, kusma, normal ışık ve sesten rahatsız olma gibi şikâyetler de görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, beyin kan damarları ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kadınlardaki hormon değişikliği migren ağrısına yol açabilir. Genetik (aileden gelen, kalıtsal) faktörler konusunda çalışmalar sürmektedir. 
 
Annesi ya da babası migren hastası olan birinin migren hastası olma ihtimali %40''''''''tır. Hem annesi hem babası migren hastası olan birisi %75 oranında migren hastası olabilir ki bu çok yüksek bir ihtimaldir. Migrenin kadınlarda görülme sıklığı erkeklerdekinin üç katıdır. Bu farklılığın sebebi kadındaki hormonal değişikliklerdir. Hastaların çoğunda atak 40 yaşından önce ortaya çıkar. Stres, yorgunluk, öğün atlamak, az yemek, halsizlik, hormonal değişiklikler migrenin ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır.

Belirtiler

Toplumda en yüksek oranda görülen iki farklı migren tipi vardır; Basit Migren: Migrenli hastaların %75 inde görülür. Aurasız (öncü belirtilerin olmadığı) migren atakları vardır. Adi migren de denir. Sıklıkla bayanlarda görülür. Tek ya da çift taraflı baş ağrısı görülür. Kusma nadirdir. Klasik Migren: Auralı (öncü belirtilerin olduğu) migren atakları görülür. Migrenli hastaların %10''''''''unu oluşturur. Çocuklukta, ergenlikte başlar. İlk atak 40 yaşından sonra gelir. 2-6 saat kadar sürer. Kişinin görme alanında boşluk vardır. Hasta boşluk olan yeri göremez. Başm tek tarafı ağrır. Bulantıyla birlikte kusma buna eşlik eder.
 
Migreni temel olarak beş evreye ayrılabilir;

Uyarıcı Belirtiler: Yorgunluk, ışıktan ve sesten rahatsız olma, kaslarda ağrı, mide bulantısı, kabızlık, ishal, susuzluk, idrara sık çıkma, huzursuzluk, üzüntü gibi belirtiler migren atağının geleceğini gösterebilir. Aura Dönemi: Migren ağrısından ortalama 20 dakika kadar önce görülen dönemdir. Tek taraflı görme kaybı, kör nokta, ışınsal tarzda renkli titrek çizgiler, ışık çakması, kolda ve bacakta karıncalanma ve uyuşma hissi olabilir. Aura migren habercisi olarak kabul edilmektedir. 
 
Baş Ağrısı Dönemi

72 saate kadar sürebilen bir dönemdir. Başm tek tarafında zonklayıcı bir ağrı vardır. Bazen başm iki tarafı da tutabilir. Hareket ederken ağrı artar. Bununla birlikte bulantı, kusma, ışık ve gürültüden rahatsız olma gibi durumlar mevcuttur. Bir migren hastası bu dönemi şöyle özetlemektedir; "Kafam zonklu- yor, beynim patlayacak gibi oluyor. 
 
Normal ışık bile beni rahatsız ediyor. Kafamın yerinden fırlayacağım düşünüyorum. Midem bulanıyor. Huzursuz biri oluyorum. Atak başladığı sırada üşüyorum." Ağrının Geçiş Dönemi: Ağrırım geçmesi için uyumaya çalışmak biraz rahatlamayısağlar. Ama ağrının geçmesi için yapılması gerekenler kişiden kişiye değişebilir. Çocuklarda kusma çok faydalı olabilir. Kimisi için de mutlaka ilaç tedavisi gerekir. Bazı hastalar ise atağın geçmesini bekler, çünkü hastalar bazen başka bir şeyin işe yaramadığını söylemektedirler. 
 

İyileşme Dönemi

Atak geçtikten sonra, daha doğrusu baş ağrısı geçince, bir gün boyunca kendini çok yorgun hissetme görülür. Çok yorucu bir işten çıkmış gibi olunur. Bazı hastalar ise baş ağrısından sonra kendilerini gayet enerjik hissettiklerini söylemektedirler.Migren ataklarının sıklığına baktığımızda ise; bunun değişken bir durum olduğunu görürüz. Kişiden kişiye değiştiği gibi kişinin atak zamam da değişken olabilir. Ayda 1-2 kez ya da haftada bir atak geçirilebilir. Ayrıca ataktan sonra uzun bir süre atak gelmeyebilir. Ama kesin olan bir şey var ki her gün migren atağı gelmez.
 
Tedavi: Tedaviye iki şekilde yaklaşım mümkündür.1- Migren Ağrısını Durduran Tedavi; Oral, dilalü ve fitil şekilleri bulunan ergotamin ve dihidroergotamin (dhe) kullanımı şeklindedir. Gebe kalmak isteyen kadınlar, kontrolsüz hipertansiyonu bulunanlar, sepsisteki, böbrek-ka- raciğer yetersizliği bulunanlar ve koroner, serebral veya periferik damar hastalıkları bulunanlarda bu yöntemden kaçınmak gerekir. Zaman zaman aspirin veya nonsteroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAIDTer) da migreni durdurabilir. Belirtileri rahatlatmak için analjezikler de kullanılabilir. 
 
Bir serotirıin agonisti olan sumatriptan da migren tedavisinde etkili bir ajandır.2- Önlemeye Yönelik Tedavi; Öncelikle baş ağrısını uyaran durumlara karşı hastanın davranışlarında değişiklik1ler yapma şeklinde belirtilebilir. İlaçla tedavisinde ise; be- ta-blokerler, trisiklik antidepresanlar, kalsiyum kanal blo- kerleri, NSAID''''''''ler veya valproik asit, migreni önlemede kullanılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp