Migren Tedavisi Nedir?

Migren Tedavisi Nedir? :

Migren


Migren ağrısı kendisini şiddetli baş ağrısı atakları şeklinde ortaya koyar ve tahminen 4-72 saat arası sürer. Epilepsinin en önemli karakteristik özelliği onun düzenli olarak ataklar şeklinde yinelemesidir. Migren ataklan da düzenlidir ve çoğunlukla stres durumunun ardından ortaya çıkar ki bu nedenle migrene “hafta sonu baş ağrısı” da denir. Baş ağrısı migrenin göstergelerinden sadece biridir. % 10-15 oranında migrenin saatler hatta günler öncesinden işaretleri görülür. Bunlar çoğunlukla, keyifsizlik, esneme veya herhangi bir besine yönelik şiddetli arzu gibi spesifik olmayan belirtilerdir. 
 
Migrenle birlikte bulantı ve kusma başgösterir. Parlak ışık ağrıyı şiddetlendirir.Bu nedenle de migren hastaları atak durumunda sessiz ve loş ışıklı bir mekânda dinlenmelidirler.Migrenin en tipik özelliği, “aura”dır. Aura ile migrenin öncül belirtileri, yani ışıklar, zik zaklar, renkler görme şeklinde çoğunlukla görsel belirtiler, gözlerde çakan şimşekler, yüzde görülen kısmi felç, halusinasyon ve inme kastedilmektedir. Her migren hastası böylesi görüntülerle karşılaşmaz. 
 

Hatta aurası olmayan migren hastalarının sayısı aurası olanlara göre iki kat daha fazladır. Erkeklere göre kadınlar migrenden 2-3 kat daha fazla şikayetçidirler.Atak tedavisi. Migren ataklarınıkesintiye uğratacak ilaçlar Toptanlardır; ergotamin içerikli preparadar ise artık hiç tavsiye edilmemektedir. Ergotamin içerikli ilaçlar en çok yan etkileri olan ilaç türleridir ve ayrıca her hasta ergotomine farklı tepkiler vermektedir. Bu nedenle de ilacın dozunu ayarlamak büyük zorluklar yaratmaktadır. Bazı hastalarsa migren ataklarını aspirin (en iyisi suda eriyen) ya da parasetamolle kesintiye uğratabilmektedir. Şayet bu etkili oluyorsa ve aspirinin yan etkileri görülmüyorsa, tedaviye böyle devam etmekte fayda vardır.


Migren, çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Kelimenin kendisi Yunanca ἡμικρανία (hemikrania), "başın bir tarafındaki ağrı" (ἡμι- (hemi-), "yarım" ve κρανίον (kranion), "kafatası" )ifadesinden türemiştir.

Normalde baş ağrısı doğası gereği unilateral (başın tek bir tarafını etkiler) ve atımlıdır ve 2 ila 72 saat sürer. İlişkili belirtiler arasında bulantı, kusma, fotofobi (ışığa karşı artmış hassasiyet), fonofobi (sese karşı artmış hassasiyet) bulunabilir ve ağrı genellikle fiziksel aktivite ile şiddetlenir. Migren baş ağrısı çeken kişilerin neredeyse üçte biri, yakın bir zamanda baş ağrısının meydana geleceğinin sinyalini veren geçici duyusal, motor bozukluk, görme ya da konuşma kabiliyeti bozukluğu olan bir aura hisseder.

Migrenin çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bir karışımına bağlı olduğu düşünülmektedir. Vakaların yaklaşık üçte ikisi aile içinde görülür.

Değişen hormon düzeyleri de rol oynayabilir:



Migren ergenlik öncesi yaşlarda erkekleri kızlara göre biraz daha fazla etkiler, ancak kadınları erkeklere göre iki üç kat daha fazla etkilemektedir.Migren eğilimi genellikle gebelik esnasında azalır. Migrenin gerçek mekanizması bilinmemektedir. Bununla birlikte, nörovasküler bir bozukluk olduğu düşünülmektedir.Başlıca teori, serebral korteksin uyarılabilirliğinin artması ve beyinsapındaki trigeminal çekirdekte bulunan ağrı nöronlarının anormal bir şekilde kontrol edilmesiyle ilişkilidir.

Tavsiye edilen ilk tedavi baş ağrısı için ibuprofen ve asetaminofen gibi basit ağrı kesiciler, bulantı için antiemetik bir ilaç ve tetikleyici durumlardan uzak durulmasıdır.Basit ağrı kesici ilaçların etkili olmadığı kişiler triptan ya da ergotaminler gibi özel ajanlar da kullanabilir. Dünya genelinde, toplumun %10''''undan fazlası hayatlarının bir döneminde migrenden etkilenmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp