Mide Kanserinde Radyoterapi

Mide Kanserinde Radyoterapi : Mide ve mideye komşu olan organların radyasyon toleransının sınırlılığı ve mide kanserinin tanı anında genellikle büyük boyutlara ulaşmış olması radyoterapiyi cerrahiye alternatif olmaktan alıkoymaktadır. Radyoterapi cerrahi sonrası makroskopik hastalık, subklinik lenfatik tutulum veya rezidüel hastalığa yöneliktir. Inopérable vakalarda ise primer tedavi yöntemi olarak kemoterapi ile birlikte uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında dalak pedikülü, porta hepatis ve muhtemel rezidüel hastalık bölgelerine cerrahi kliplerin konması radyoterapi alanının belirlenmesinde büyük yarar sağlamaktadır.

Radyoterapi tümör veya tümör yatağı, küçük ve büyük kurvatur, çöliak ve üst paraaortik lenf nodla- rı gibi büyük bir alanı kapsadığından etkili olan 5000-6000 cGy toplam tedavi dozu günde 150-200 cGy.lik fraksiyonlarla süper voltaj radyasyonla verilmektedir. Radyoterapi ile tedavi edilen mide adeno karsinom hastalarının 1,3 ve 5 yıllık yaşam oranları sırası ile (%74,'%27 ve %7) gibi düşük olup henüz tatmin edici düzeye ulaşmamıştır. Radyoterapi çeşitli kemoterapötik ajanlarla, birlikte kullanılarak tedavi sonuçları iyileştirmeye çalışılmaktadır. A.B.D. ve Japonya gibi bazı ülkelerde intraoperatif, eksternal veya interstis- yel radyoterapi ile ümit verici sonuçlar elde edilmektedir.

Radyoterapi Komplikasyonları: Tedavi sırasında semptomatik tedaviyi gerektiren iştahsızlık, kusma ve bulantı görülebilnıekte- dir. Geç dönemde ise özellikle ince barsaklar- da görülen fistül ve stenoz gibi komplikasyonlar ender de olsa gelişebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp