Mide Kanserinin Son Evresi

Mide Kanserinin Son Evresi: Cerrahi olarak çıkarılabilen mide kanserinde sağkalımı etkileyen faktörler; tümörün penetrasyon derecesi (duvar derinliği), lenf bez lerinin pozitif yada negatif oluşu ve uzak metastazların olup olmamasıdır. Mide kanserlerinde TNM evreleme sistemi kullanılmakta olup, buna göre mide kanseri 4 evreye ayrılmaktadır.

EVRE I:

Tümör mukoza, submukoza, muskularis yada serozayı tutmuş olabilir. Bölgesel lenf bezi tutulumu yoktur. T1 N0 M0, T2 N0 M0, T3 N0 M0

EVRE II:


Mide duvarı yaygın olarak tutulmuş ya da mide duvarının herhangi bir derecedeki tutulumu yanında perigastrik lenf bezlerinde metastaz vardır. T4 N0 M0, Tx N1, M0.

EVRE III:

Mide duvarının herhangi bir tabakasında tutulumla birlikte primer tümöre 3 cm den daha uzaktaki lenf bezleride tutulmuştur. Tx N2 M0

EVRE IV:

Uzak metastazlar vardır.Tx Nx M 1 TNM sınıflaması T1 Tümör mukoza submukozayı tutmuştur. T2 Tümör muskularis propriayı tutmuştur, serozaya varmış olabilir ancak invazyon yoktur. T3 Tümör serozayı infiltre etmiştir.

Komşu organ ve dokular tutulmamıştır. T4 Tümör serozayı aşmış, komşu organ ve doku tutulumu vardır. N0 Lenf bezi tutulumu yok. N1 Büyük ya da küçük kurvatür boyunca lezyona en çok 3 cm uzaklıktaki perigastrik lenf bezleri tutulmuştur. N2 Primer tümöre 3 cmden daha uzaktaki bölgesel lenf bezleri tutulmuştur.

Ancak bu lenf bezleri ameliyatla çıkarılabilir niteliktedir. Lokalizasyonları sol gastrik, splenik, çölyak ve ana hepatik arter çevresindedir N3 Diğer karın içi lenf bezleri tutulmuştur. Bu bezlerin tümü ameliyat sırasında çıkarılamamaktadır.

Başlıcaları he patoduodenal, retropankreatik ve üst mezenterik arter çevresi lenf bezleridir. M0 Uzak metastaz yok. Ml Uzak metastaz var. Bölgesel lenf bezlerinin ötesindeki lenfbezleri metastazları da uzak metastaz sayılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp