mide kanseri nedir vikipedi

Mıde Kanserı Nedır: Mide, sindirim sisteminin bir parçası olup, karnın sol üst kısmında diyaframın altında bulunur. Üst ucu yemek borusu ile balantılı, alt ucu ise kapıcı adı kullanılan halka şeklinde kapama kanalları ile oniki parmak barsağına bağlıdır.

Genellikle mukoza zarında gelişen kötü huylu tümörler çoğunlukla bez epitelinden kaynaklı olup %90 dan fazlası Adenokorsinom tipidir. geri kalan kısmı ise korsinoidler, lipomlar, liposorkomlar, lenfomalar gibidir.

Sağlık bakanlığı kanserle savaş dairesi başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, en çok ölüm nedeni olan kanserler arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır demiştir. Erkeklerde daha sık görülen bu hastalık, ülkemizdeki kanser vakalarının %8 ini oluşturmaktadır. Kırsal bölgelerde, varoşlarda ve sosyo-ekonomik açıdan düşük seviyelerde bulunan kişilerde daha yaygındır.

NEDENLERİ:

Meyve-sebze tüketiminin azlığı, alkol ve sigara kullanımı, aşırı tuz tüketimi, yanlış beslenme alışkanlıkları, ızgara yiyecekler, tütsülenmiş, salamura edilmiş gıdaların sık tüketimi, kronik ülser, gastrit gibi mide hastalıkları, aşırı sıcak içeceklerin sık tüketilmesidir. A grubu kana sahip olanlarda daha sık görülmektedir. Dünyada ve ülkemizde sık görüldüğü bazı bölgeler varıdr ki bu da genetik faktörler ve yeme alışkanlıkları ile ilgisi olduğunu göstermektedir. Dünyada Japonya, Çin, İrlanda, ülkemizde de Karadeniz bölgesinde sıkça karşılaşılmaktadır.

Endoskopide Mide Tümörü

TEŞHİS VE BELİRTİLERİ:


En çok antrum ve küçük kurvatürde görülen bu kanser türü, gelişmiş tanı yöntemlerine karşın erken teşhisinde henüz başarılı olunamamaktadır. Başlangıç safhasında yakalanabilmesi için endoskopik yöntemlerin uygun ve erken kullanılması gerekmektedir. Sıklıkla görülen hazımsızlık, iştahsızlık ve mide şişkinliği, kusma, yorgunluk, halsizlik , siyah dışkı ya da dışkıda görülen kan, aşırı kilo kaybı, başlıca belirtilerdir.

Bu tür sorunlarla karşı karşıya iseniz zaman geçirmeden doktorunuza başvurmanız ve uygun göreceği tetkikleri yaptırarak hastalığınızın tanısını koydurmanız gerekmektedir. Çift kontrastlı boryumlu mide grafisi ve gastroskopi, en duyarlı ve özgün teşhis yöntemidir.

KLASİK TEDAVİ:

Mide kanserlerinde ameliyat en belirleyici ve önemli tedavi yoludur. İlave olarak kemoterapi zaman zaman da radyoterapi uygulanmaktadır.

Midenin tamamen alınması ya da sadece tümörlü dokunun çıkarılması gerekebilir. Lenfomalarda, Helicobacter Pylori enfeksiyonunu tedavi etmek hastaların %50sinde iyileşmeyi sağlamaktadır. İleri seviyede olanlarda ise kemoterapi (CHOP* tedavisi denen dörtlü tedavi) uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp