Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir

Mid Kanseri Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir

Mide kanseri, midenin hangi bölümünde görüldüğüne göre farklı adlarla anılmaktadır. Ancak tüm mide kanseri vak’alarının %90-%95’i midenin glandüler dokusunda başlar. Geri kalan %5-%10’luk kısım ise mide ve çevresinde bulunan kas, doku ve damarlarda görülen kanserlerdir.

Mide kanserinin ilk aşamalarında kişinin fark edebileceği kadar belirgin farklılıklar oluşmayabilir.

İlk aşamalarda hafif bir mide bulantısı ve zaman zaman kusma görülebilir ancak bu aşama hiç bir belirti olmadan da geçilebilir. Kanserli hücre sayısı arttıkça aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir.

Dışkıda Kan: Dışkıda kan, dışkı renginin bordoya, koyu kahveye dönmesi veya tuvalet kağıdında kan ile kendini belli eder. Ama dışkıda kan bulduysanız hemen panik yapmanıza gerek yok çünkü bu mide ülseri ya da hemoroid gibi daha az riski bulunan bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Böyle bir belirti gördüğünüzde vakit kaybetmeden bir doktora giderek muayene olmanız gerekir.

Mide Ağrısı: Mide ağrısı, mide kanserinin en sık görülen ve kişiyi doktora gitmeye zorlayan belirtisidir. Bu ağrılar, hafif ve rahatsızlık veren ağrılardan, şiddetli ağrılara kadar geniş bir yelpazede görülebilir.

Ağrı genellikle midenin üst kısmında ortaya çıkar. Israrlı mide ağrılarının nedeni ne olursa olsun kısa sürede bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Mide Bulantısı ve Kusma: Sürekli mide bulantısı ve kusma mide kanserinin sık görülen belirtileri arasındadır fakat bu belirtiler her mide kanseri hastasında görülmeyebilir.

Mide kanseri nedeniyle görülen bulantı ve kusma herhangi bir neden bağlı olmaksızın (gıda intoleransı, aşırı yemek, ağır yemek…vb) ortaya çıkabilir.

Mide Kanseri Riskini Arttıran Faktörler

Mide kanserinin kesin nedeni bilinmiyor ancak uzmanlar aşağıdaki faktörlerin mide kanseri riskini arttığı görüşünde birleşiyorlar.

Cinsiyet: Erkeklerin mide kanserine yakalanma riski kadınlara oranla 2 kat daha fazla.

Genetik: Ailesinde kanser vak’ası bulunanların mide kanserine yakalanma riski daha yüksek.

Coğrafya: Mide kanserinin en sık görüldüğü ülkeler Japonya, eski Sovyetler Birliği ülkeleri, Orta ve Güney Amerika ülkeleri.

Kan Grubu: Araştırmalar A grubu kana sahip olanların mide kanseri riskinin yükseldiğini ortaya koyuyor.

Yaş: Mide kanseri çoğunlukla 70-74 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde görülüyor.

Yaşam Tarzı: Sigara ve alkol kullanımı, füme gıdalar, sebze ve meyve bakımından zayıf bir beslenme, aşırı tuz tüketimi, hazır ve fast-food gıdaların sık tüketiminin mide kanseri riskini arttırdığı biliniyor.

Ülser: Mide ülseri bulunan kişilerde mide kanseri görülme olasılığı daha yüksek.

Sağlık Koşulları: Mide ülseri dışında gastrit, mide polipleri, uzun süreli mide enfeksiyonu, anemi ve bazı diğer hastalıklar mide kanseri riskini arttırıyor.

Çevresel Faktörler: Hava kirliliği dışında işle bağlantılı olarak, nikel, kömür, kauçuk ve kereste işleme tesislerinde çalışanlar arasında mide kanseri vak’alarının daha çok olduğu belirtiliyor.

Mide Kanseri Önlenebilir mi?

Mide kanseri riskini arttıran bazı gıdaların belirlenmesi ve insanların bu konuda bilinçlenmesiyle birlikte son 30 yılda mide kanseri vak’alarında önemli bir düşüş sağlanmıştır.

Mide kanserinden %100 korunmanın bir yolu yok fakat riski yükselttiği bilinen gıdalardan uzak durarak önemli bir adım atabilirsiniz.
Amerikan Kanser Topluluğun yayınladığı bilgilere göre tütsülenmiş gıdalar (et, balık, peynir), aşırı tuz içeren gıdalar (tuzlanmış et, balık ve konserve gıdalar), turşu ve dondurulmuş gıdalar mide kanseri riskini arttıran gıdalar listesinde yer alıyor.

Kanser riskini azaltmak için önerilen gıdalar ise, sebzeler, başta greyfurt, limon ve portakal olmak üzere turunçgiller ve diğer meyveler.
Ayrıca kırmızı et yerine protein bakımından zengin sebzelerin tüketilmesi, tuzun olabildiğince azaltılması, tam tahıllı gıdaların daha çok tüketilmesi diğer öneriler arasında.

Sigarayı bırakmak ise, diğer tüm kanser türleri gibi mide kanseri riskini azaltmak için de olmazsa olmaz koşul olarak dikkat çekiyor.
Dr. Mehmet Öz’ün, mide kanserinden korunma diyeti olarak sunduğu beslenme programında ise aşağıdaki gıdalar öne çıkıyor;

Havuç: Havuca turuncu rengini veren beta-karoten güçlü bir antioksidandır ve C vitamini gibi hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı vücudu korur. C vitamini kanda bulunan serbest radikallere karşı savaşırken havuç hücre yüzeyindeki serbest radikalleri dengeler.

Tatlı Patates: Havuç gibi beta-karoten bakımından zengin bir sebze olan tatlı patates aynı zamanda vücutta bulunan tümörlere kan akışını keserek büyümesini önleyen “kafeik asit” içermektedir.

Sarımsak: Kanser riskini azalttığı bilinen “allicin” bakımından zengin olan sarımsak, Dr. Mehmet Öz’ün mide kanserinden korunmak için önerdiği bir diğer besin maddesi.

Turunçgiller: Portakal, mandalina, greyfurt gibi bol miktarda C vitamini içeren meyveler hücre yapısının korunmasına yardımcı oluyor ve kanserli hücre oluşumunu engelliyor.
Ayrıca bu meyvelerin kabuğunda bulunan “flavonoidler” kanserli hücrelerin sağlıklı dokulara yayılmasını önlüyor.

Mide Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?
Doktor mide kanserinden şüphe ederse, dışkı testi ile dışkıda kan olup olmadığını kontrol edecektir. Ancak bazı vak’alarda dışkıda kan görülmediği için mide bağırsak röntgeni (radyografi) ve kamerayla mide ve bağırsakların kamerayla incelendiği endoskopi yapılabilir.
Doktor bu incelemeler sırasında kanserli olduğunu düşündüğü bir kitle görürse bu kitleden bir örnek alarak (biyopsi) bu dokunun kanserli olup olmadığının incelenmesi için laboratuvara gönderir. Laboratuvar sonuçlarına göre hastanın kanser olup olmadığı teşhisi kesin olarak konulabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp