mide kanamasından sonra nasıl beslenmeli

Mide Kanaması : Mide Kanamasi: Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı hastalıklarında görülebilen ve bazen ölümle sonuçlanan ciddi bir tablodur. Bu tablonun aslında üst sindirim sistemi kanamaları olarak adlandırılması gerekmektedir.

Ancak halk arasında mide kanaması deyimi eş anlamda kullanıldığından bu deyim tercih edilmiştir. Mide kanaması geçiren kişilerin yaklaşık %10′u en iyi merkezlerde bile ölmektedir. Bu nedenle kanamanın erkenden teşhisi ve gerekli tedbirlerin alınması önem kazanmaktadır.

Mide kanamasının belirtileri nelerdir?

Kanama kendini kusmukla ağızdan taze veya kahve telvesi şeklinde kan gelmesi ya da pis kokulu ve katran görünümünde dışkıla-ma ile belli edebilir. Bu iki bulgudan bazen biri bazen ikisi birlikte görülebilir. Her türlü kanamada olduğu gibi, kan kaybı ve tansiyon düşmesine bağlı olarak terleme, çarpıntı, baş dönmesi ve fenalık hissi şikâyetleri de bulunabilir ve bazen bu şikâyetler kan kusma ya da katran şeklinde dışkılamadan önce ortaya çıkabilir.

Hangi hastalıklar kanamaya neden olabilir?


En sıklıkla rastlanan nedenler, onikiparmak bağırsağı ile midenin ülserleri, kanamalı gastritler, yemek borusu varisleri ile mide kanserleridir.

Kanamalı gastrit ne demektir?


Kanamalı gastristler aspirin ya da benzeri romatizma ilaçları, alkol veya büyük ameliyatlar, yanıklar gibi vücutta stres oluşturan nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu durumlarda midenin birçok yerinden küçük küçük kanamalar olur. Bazen bu kanamaların kontrolü ilaç hatta ameliyatla bile güç olabilir. Alkol ve aspirin ya da benzeri romatizma ilaçları bu türde gastritlere dolayısıyla mide kanamalarına neden olduğundan alkol alımını takiben gelişebilen baş ağrılarında kesinlikle aspirin ya da benzeri ilaçlar alınmamalıdır.

Her kanama tehlikeli midir, ameliyat gerekir mi?

Her kanama ölümle sonuçlanabilecek bir durum olarak kabul edilmeli, bu nedenle kanama belirtileri olan durumlarda mutlaka bir hastaneye ya da hekime müracaat etmelidir. Yaşlı kişiler, ağızdan kanaması olanlar, daha önce de kanama geçirenler, tansiyonu çok düşen hastalar daha risklidir. Bu nedenle, bu hastaların mutlaka yataklı bir tedavi kurumunda takipleri gerekir, istirahat, serum, kan ve ilaç tedavileri ile kanamaları kontrol altına alınamayan vakaların ameliyatı gerekebilir. Bu kararı ise ancak bu konuda uzman kişiler verebilir. Mide kanaması geçiren kişilerin %10-15′inde ameliyat gereksinimi olabilir.

Her hastaya kan vermek gerekir mi?

Hayır. Kan değerleri fazla düşmeyen, kanama miktarı az olan hastalarda kan vermek gerekmez. Hafif derecede kanaması olan hastalarda sadece istirahat ve kısa süreli diyet uygulaması yeterli olabilir.

Kanamanın nedenini tespit etmek gerekir mi?

Evet. Kanama o güne kadar hiçbir belirti vermemiş sessiz bir ülserin ya da erken dönemdeki bir kanserin ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle kanamanın olduğu ilk saatlerde, bazen de kanama kontrol altına alındıktan birkaç gün sonra röntgen ya da gastroskopi ile kanamanın nedeni mutlaka bulunmalı ve kanama nedenine göre tedavi düzenlenmelidir, örneğin hastada sessiz bir ülser var ise şikâyet vermemesine rağmen mutlak tedavi edilmelidir.

Kanamalı hasta yemek yiyebilir mi, diyet nasıl olmalıdır?

Kanaması ameliyatsız kontrol altına alınabilen hastalara ilk birkaç gün süt ve mide asidini azaltıcı ilaçlar verilir. Üç, dördüncü günden itibaren unlu çorbalar, rafadan yumurta, haşlanmış patates, makarna gibi yumuşak yiyecekler verilmeli, bir hafta sonra ise yavaş yavaş normal diyete geçilmelidir. Ancak bir hafta on gün süre ile sebze, meyve gibi fazla lifli yiyeceklerin verilmemesi yerinde bir davranış olur.

Yemek borusu varisi olan kişilerdeki kanamalar daha mı tehlikelidir?

Evet, kanamalar içinde en tehlikeli grubu oluştururlar. Bu vakaların gerek kanama süresinde, gerekse de kanama sonrasında özel takip ve tedavileri gerekir. Yemek borusu varisleri büyük çoğunlukla karaciğer sirozu olan hastalarda görülür. Bir kez kanama olduktan sonra tekrar kanama şansı bu hastalarda çok yüksektir. Bu nedenle kanama geçirmiş olan bu hastaların tekrar geçirmemeleri için bu konuda uzman kişilerce değerlendirilmesi ve ameliyat ya da varislerinin ortadan kaldırılması için başka özel tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp