Mesane Taşı Nedir

Mesane Taşı Nedir

Mesane taşlarına oldukça sık rastlanmaktadır. Çoğunluğu, böbrekten mesaneye düşmüş olan böbrek taşlarıdır. Böbrek taşı önce üretere oradan da mesaneye ulaşır. Mesaneye ulaşmış olan böbrek taşı, daha geniş olan üreter yoluyla vücuttan dışarı atılır. Mesane infeksiyomı mesane taşlarının oluşumunu kolaylaştıran bir etkendir.

A vitamini eksikliği de mesanede taş oluşmasına yol açabilmektedir. Ağrı, mesane taşlarının en özgün belirtisidir. Kural olarak idrarın sonunda şiddetlenir. Eğer mesanedeki taş dikenli ise, hasta yürürken taşın hareket etmesiyle ağrıduyar. Taşı hareket ettirmemek için de çok dikkatli yürür. Ağrı skrotuma, rektuma, vaginaya ve glans penise yansıyabilir.İdrar etme sırasında , taşın mesanenin üretraya açıldığı deliği tıkaması sonucu idrar akışı aniden durabilir. Bu durumda hasta, anormal pozisyonlar alıp taşı yeniden mesaneye düşürüp, idrar etmeyi sürdürmeye çalışır. Eğer taş üretrada takılmış ve burayı tıkamışsa, taş sonda ile mesaneye geri itilmedikçe, idrar etme olanak dışıdır. Mesane taşları bazı vakalarda kendiliğinden Üretra yoluyla vucuı dışına atılırlar. Bunun dışında özel aletlerle üretradan girilip mesane taşı mesane içinde kırılıp çıkartılabilinir. Bazı vakalarda ise taşın cerrahi olarak çıkartılması gerekmektedir.

Mesane Nedir

Mesane (idrar kesesi), üriner sistemde (idrar yollarında) yer alan organlardan bir tanesidir. Yukarıdan aşağıya doğru sıralandığında idrar yolları sırasıyla böbrek, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Böbrek çok gelişmiş bir filtre sistemidir. Kan böbreğin içerisine girer bu özelleşmiş filtreden geçer, içindeki atık ve zararlı maddeler idrar olarak süzülür geri kalan kan dolaşım sistemine geri döner. Her iki böbrekte üretilen idrar, üreterler adını verdiğimiz sağ ve sol üreter tüpleri ile mesaneye iletilir. Mesanede idrar depolanır ve üretra (idrar yolu) adını verdiğimiz bir tüp vasıtasıyla vücut dışına atılır.

Mesane (idrar torbası), esneme özelliği olan bir organdır. Bu açıdan mideye benzetilebilir. Özellikli kas yapısı sayesinde böbrekten gelen idrarı uzun süre depolamak asıl görevidir. Mesane tamamen kaslardan oluşmuş esnek duvar yapısına sahiptir. Boşaldığı zaman armut şeklini alır. 40-50 ml civarı hacim kaplar. İdrarla tamamen dolduğunda ise 400-500 ml’lik hacime sahip olur. Bazen idrar boşaltımı geciktidiğinde 800-900 ml ye çıkan hacime ulaşabilir.

Mesane Taşı Belirtileri

  • İdrar yaparken ağrı duyulması, yanma,
  • Kesik kesik idrar yapma veya yapamama,
  • Ağrı, idrarın sonlarına doğru şiddetlenir.
  • İdrar yaparken idrarın aniden kesintiye uğraması,
  • Yürüme, zıplama gibi durumlarda taş hareket edebildiğinden ağrı duyulması,
  • Belli pozisyonlar dışında idrara çıkamama,
  • Bulantı, kusma, ateş görülebilir.
Mesane Taşı Tedavisi

Taşın üretrayı tıkaması durumunda bir sonda yardımı ile taş geri itilerek idrar akışı devam ettirilir. Tabi bu, kalıcı bir çözüm değildir. Sadece idrarın tekrardan yapılmasını sağlar. Mesane taşları genellikle herhangi bir müdahaleye gerek olmadan düşerler. Küçük taşların kendi kendine düşmesinin beklenmesi uygun olacaktır. Bunun için bitkisel tedaviden yardım alabilirsiniz. Büyük olan yani 5 mm. den büyük taşlar için kalıcı çözüm ise taşın kırılarak düşürülmesine dayalı olan işlemdir.

Şayet taş, kırılamayacak kadar büyük boyutta ise cerrahi müdahale kaçınılmaz olacaktır. Taş kırma ve cerrahi müdahalede, taşın konumuna göre genel veya lokal anestezi altında işlemler gerçekleştirilir. Gerçi çeken bilir. Taşın düşürülmesi esnasında hissedilen ağrının şiddeti kişiyi ameliyathaneye gözü kapalı götürür. Bazen mesane taşlarını eritmek için ilaç te­davisi de uygulanabilmektedir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp