Safra Kesesi Hastalığı Nasıl Anlaşılır

SAFRA KESESİ HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR

Safra kesesinde taş yoksa hastalığın tipik belirtileri olan hazımsızlık, doygunluk, mide gazı ve sancı çok az görülür. Şiddetli üst karın ağrısı ve karın bölgesindeki duyarlılık bu hastalığın teşhisim kolaylaştırır. Genellikle sancı sağ omuza kadar çıkar.Belirtiler ağır bir yemekten birkaç saat sonra, genellikle gece yansı ortaya çıkar. İdrar koyu renkli, dışkı ise açık renklidir, çünkü safra ince bağırsağa gitmez. Çoğu operatörler içinde taş bulunan bir safra kesesinin alınması gerektiğini savunurlar; olumlu sonuçlara bakarak onlara hak veriyorum. Sadece yaşlılarda, hastalık, kızartma ve yağlı yiyeceklerden kaçındıkları zaman kontrol altına alınıyorsa ameliyat yoluna gidilmemelidir.
 
TEMEL PERHİZ YÖNTEMİ:
 
— Sütlü besinler - Yağlı süt ve krema almayın, yağı alınmış sütler kullanabilirsiniz.
 
— Peynir - Sadece yağsız peynirler yiyebilirsiniz.
 
— Et + Kümes hayvanları - Domuz eti, kaz ve ördek yemeyin. Yağsız etler, tavuk ve hindi yağları ve derileri ayıklanarak yenebilir.
 
— Balık - Yağlı balık yemeyin. Levrek, kofana, mezgit, pisi, lüfer ve kabuklu deniz ürünleri yiyebilirsiniz.
 
— Sebzeler - Size yarayan, çiğ, pişmiş, konserve sebzeleri yiyebilirsiniz.
 
— Meyve - Size yarayan tüm meyve ve meyve sularım kullanabilirsiniz. Kabuklarım soyun, çekirdeklerini çıkarın.
 
— Yumurta - Eğer dokunmuyorsa, günde bir yumurta yiyebilirsiniz. İstediğiniz kadar yumurta beyazı alabilirsiniz. Yağda pişirmeyin.
 
— Ekmek - kek vs. - Baharlı ekmek, kek ve bisküvi yemeyin.
 
— Tatlılar - Tartlar, çikolata, dondurma, tereyağlı margarinli ve sütlü tatlılar yemeyin, yağsız sütten, yumurta beyazından yapılmış tatlılar yiyebilirsiniz.
 
— Çorbalar - Kremalı, yağlı, et ve tavuk çorbalarım yemeyin, konsome, yağsız et ve tavuk suyu sebze çorbaları içilebilir.
 
— Yağlar - Kremalardan, likit ve nebati yağlardan, mayonezlerden uzak durun. Günde en çok 3 kahve kaşığı tereyağı veya margarin, sizi rahatsız etmiyorsa yiyebilirsiniz.
 
— Baharat - Tuz, biber, baharat ve kokulu otlar az miktarda kullanılabilir.
 
— Şeker - Reçel, şurup, bal az miktarda kullanılabilir.
 
— Çerez - Fındık, fıstık, zeytin yemeyin.
 
— Sos - Et sosları, kremalı ve beyaz soslar kullanmayın.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Safra kesesi ameliyatı sık yapılan bir ameliyat olmasına karşın sonuçta cerrahi bir müdahaledir ve safra kesesinin alınması vücudun bazı fonksiyonlarını yerine getirirken zorlanmasına neden olabilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası görülen problemler arasında nadir olarak safra sızıntısı, pankreatit daha sık ve uzun süreli olarak da ishal sayılabilir. Ameliyat sonrası bir kaç gün sıvı ağırlıklı beslenme verilebilir. Artık ağır ve yağlı yemeklerle vedalaşıp bol mineral ve vitamin içeren bir beslenme programına geçiş yapılmalıdır.

Safra Kesesi Belirtileri

Safra depolayan ve sindirim için gerekli olan miktarı bağırsaklara aktaran bir organ olan safra kesesi hastalıkları belirtileri genellikle karın bölgesinde ağrı ve hazımsızlık olarak kendini gösterir. Safra kesesi hastalıkları belirtileri hastalığın türüne ve bölgesine göre değişiklikler gösterebilir ancak sağ üst karın bölgesinde yaşanan ağrılar en sık görülen belirtidir.

Ağrı: Safra kesesinde yaşanan sorunlar karnın sağ üst bölgesinden başlayıp sırta kadar yayınlan ağrılara neden olabilir. Kolik görülen kişilerde safra kesesi ağrısı göğüs kafesinin arkasına kadar çıkabilir. Bu ağrı geleneksel ağrı kesicilerle, gaz çıkarmakla ve pozisyon değiştirmekle hafiflemez. Fazla miktarda yemek yemek ve ağır yağlı gıdalar tükettikten bir kaç saat sonra ağrılar artabilir. Gece uykudan ağrıyla uyanma görülebilir.

Hazımsızlık: Safra kesesi hastalıkları sindirimi yakından ilgilendirdiği için hazımsızlık görülebilir. Özellikle yağlı yemeklerden sonra mide bulantısı, kusma, şişkinlik, karın ağrısı ve gaz oluşabilir. Sanfra kesesinde sorun olanlarında daha uzun süreler tokluk hissi yaşaması normaldir çünkü tüketilen gıdalar çok daha yavaş sindirilir. Hastalarda gastroözofageal reflü görülebilir.

İshal ve Kabızlık: Sindirim sürecinde gerekli olan safra eksikliği ishale veya kabızlığa neden olabilir.

Safra kesesi rahatsızlığı yaşayan kişiler genellikle müshil gibi sindirimi rahatlatıcı ilaçlara ihtiyaç duyar.

Bağırsağın alt kısmında görülen ve genellikle safra kesesi hastalıklar ile karıştırılan ağrılar kroniktir ve safra ağrıları gibi akut ağrıya yol açmaz.

Safra kesesinde yaşanan sorunlar nedeniyle oluşan ağrılar ısrarcıdır ve düzenli olarak görülür.

Safra Kesesi Polip

Safra kesesinde polibi ne anlama gelir?
Safra kesesi polipleri, safra kesesinin iyi huylu tümörleridir.

Safra kesesinde polip görülme sıklığı nedir?
Yaşam süresince safra kesesi polibi görülme sıklığı % 4-7 arasında değişir. Çoğunlukla genel tarama amaçlı veya farklı bir yakınma nedeniyle yapılan karın ultrasonografisi ile safra kesesi polibi tanısı konulur. Karın ultrasonografisi yapılan hastalarda safra kesesi polibi saptanma oranı ise % 0.3-12 arasındadır. Laparoskopik safra kesesi ameliyatları sonrasında yapılan patolojik tetkiklerde % 2-12 sıklıkta safra polipleri belirlenir.

Safra kesesi polipleri için risk faktörleri nelerdir?
Peutz-Jeghers sendromu (doğumsal polipler)
Gardner sendromu (doğumsal polipler)
Hepatit B
60 yaşın üzerine olmak
Safra taşları varlığı: safra taşlarının polip sıklığını arttırdığı bilinmesine rağmen, safra kesesi kanseri gelişimi açısından safra taşı ile poliplerin bir arada olması durumunda kanser sıklığının arttığına ilişkin bilimsel bir kanıt yoktur.
Polip çapının 6 mm’den fazla olması, tek ve sesil olması
Primer sklerozan kolanjit

Safra Kesesi Taşı Belirtileri

Safra kesesi taşında, karnın sağ üst tarafında, sırta ve omuza vuran bir ağrı olduğunu bu ağrının kalp krizi belirtileriyle karıştırılabildiğini belirten Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ, bu ağrının özellikle ağır yağlı yemeklerin ardından çok daha şiddetli yaşandığını, çünkü yağlı yemeklerin sindirimi için safranın içindeki maddelere daha fazla gereksinim duyulduğunu belirtiyor. Bazen küçük taşların keseden düşerken “safra yolları koliği” ortaya çıktığını ve sancı yaptığını belirten Doç. Dr. Tansuğ, “hastada üşüme, titreme ve ateş varsa, bu durum safra kanallarında iltihap (kolanjit) olduğuna işaret eder, akut pankreatitte ise belirtiler daha şiddetli görülüyor” diyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp