Meme İltihaplar

Meme İltihaplar :

Memenin iltihaplan seyrektir ve akut dönemlerde tutulan bölgelerde ağrı ve duyarlılığa neden olurlar. Bu kategoride çeşitli mastit tipleri ve travma tik yağ nekrozu bulunmaktadır ve hiçbirinde kanser riskinde artış yoktur. Akut mastit, bakteriler ya sekresyonlar da koyulaşma olduğunda duktuslardan; süt verme dönemlerinin ilk haftalannda meme başında oluşan fissürlerden ya da meme başını tutan çeşitli dermatitlerden meme dokusuna ulaşırlar.

Morfoloji

Stafi10kok infeksiyonları tek ya da çok sayıda abseler oluşturur ve yüzeye yakın olduklarında tipik klinik akut yangısal değişiklikler olaya eşlik eder. Çoğunlukla ufaktırlar ama yeterince iri olurlarsa, iyileşme sırasında geride nedbeleşme odakları bırakırlar ve bunlar o bölgede sertleşme alanları olarak palpe edilebilirler. Streptokok infeksiyonları çoğunlukla tüm memeye yayılarak ağrı, belirgin şişme ve büyüme ve duyarlılığa neden olur. Bu infeksiyonların iyileşerek ortadan kalkışı nadiren geride sertlikler bırakır.

Meme duktus ekrarisi (periduktal veya plazma hücre/i mastit), meme salgılarmın ana boşaltıcı kanallarında yoğunlaşmasına bağlı, bakteriyel olmayan bir meme iltihabıdır. Duktuslarda genişleme ve yırtılma, çevredeki meme dokusunda reaktif değişikliklere neden olur. Nadir görülen bir durumdur ve çoğu kez doğum yapmış kırklı ve ellili yaşlardaki kadınlarda görülür.

Morfoloji

iltihabi değişiklikler çoğu kez meme başına açılan birkaç ana duktusun boşalttığı bir alan ile sınırlıdır. Dokuda sertleşme olur ve kesit yüzeyinde genişlemiş, ip gibi duktuslar belirgindir ve bunlardan yoğun peynirimsi salgılar çıkar. Histolojik olarak duktuslar granüler bir debri ile doludur ve bazen lökositleri ve özellikle lipitle yüklü makrofajları içerir. Döşeyici epitel genellikle zedelenmiş ve ortadan kalkmıştır. En ayırt ettirici bulgular, periduktal stromada belirgin lenfosit ve plazma hücresi infiltrasyonu ve bazı durumlarda granü10mların izlenmesidir.

Meme duktus ektazisi, meme dokusunda sertleşmeye ve daha da önemlisi bazı karsinomlan taklit edebilen deride ve meme başında çekilmeye neden olduğu için ayrı bir öneme sahiptir. travma tik yağ nekrozu, tek önemi kitle oluşturmak olan zararsız ve seyrek görülen bir lezyondur. Hastaların tümünde olmasa da büyük bir kısmında meme travması öyküsü vardır.

Morfoloji

Erken dönemde lezyon ufak, çoğunlukla ağrılı, nadiren 2 cm.'den büyük çaplı, çok keskin sınırlı ve yereldir. Önce nötrofiller ve lipit yüklü makrofajlar daha sonra ise fibröz doku ve mononükleer lökositlerin yaptığı bir duvar ile çevrili nekrotik yağ hücrelerinin oluşturduğu santral bir odaktan ibarettir. Sonunda, nekrozun yerine nedbe dokusu alır ya da debris nedbe dokusu içinde kist haline dönüşür. Nedbede ya da kist duvarında kalsifikasyonlar gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp