Meme Başından Akıntı Varsa Sormanız Gereken Sorular Nelerdir?

Meme Başından Akıntı Varsa Sormanız Gereken Sorular Nelerdir? : Eğer her iki memeden birden akıntı varsa bu daha çok tüm vücudu ilgilendiren bir sistemik bir sorunu gösterir. Eğer tek memeden ise daha çok sadece meme ile ilgili bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.
 
Akıntı tek memeden geliyorsa sadece bir ağızdan mı geliyor yoksa birkaç ağızdan birden mi geliyor (tek bir nokta veya birkaç nokta)?Eğer tek bir noktadan (süt kanalı ağzı) geliyor ise akıntının tek bir süt kanalını ilgilendiren bir sebepten olma olasılığı vardır. Birden fazla ağızdan geliyorsa bu daha çok sistemik bir sorunu akla getirir.

İYİ HUYLU MEME DEĞİŞİMLERİ

Son yıllarda meme hastalıkları konusunda memenin kanser dışında başka önemli hastalığı yokmuş gibi yanlış bir bilgilendirme ön plana geçmiştir. Bu nedenle meme ile uğraşan bir hekim olarak bu konuda sizlere bilgi vermeyi uygun buldum.

Memede kanser olmayan bütün normal dışı değişimler iyi huylu meme değişimleri olarak isimlendirilir. American Cancer Society , yapılan çalışmalarda her 10 kadından 9?unun
yaşam boyu meme dokularında normal dışı değişimler ortaya çıktığını bildirmektedir.İyi huylu değişimler yaşamı tehdit etmemekle birlikte hastalarda sıkıntılı durumlara ve moral bozukluklarına neden olabilir, bazı formlar meme kanseri için risk faktörü olarak değerlendirilebilir. Memenin iyi huylu değişimleri memenin iltihabi hastalıkları ve iyi huylu tümörleri şeklinde sınıflandırılabilir, ayrıca memenin doğumsal anomalileri de mevcut olup bu konuyu başka bir yazımıza bırakıyoruz.

Meme Dokusu Değişimleri

Meme dokusu süt üreten lobüller ve süt kanalları duktuslardan oluşur , bu dokulardaki değişimler meme hastalıkları semptomlarına neden olabilir. Meme dokusu hiçbir zaman ayni yapıyı hayat boyu sürdürmez, meme hücrelerinde artış, hiperplazi veya atipik meme hücrelerinin ortaya çıkması, atipik hiperplazi gösterebilir. Bu nedenle hastalarımıza belirli aralıklarla kontrola gelmelerini öneriyoruz, böylece yeni oluşabilecek kanserli bir doku erken evrede tanı ve tedavi göreceğinden başarı oranları yükselmektedir. Atipik hiperplazi meme kanseri riskini arttırmakla birlikte atipik hiperplazili hastaların hepsinde meme kanseri gelişmez.

İyi Huylu Meme Değişimleri Nasıl Saptanır

Uzman bir doktor tarafından yapılan klinik muayene, görüntüleme yöntemleri veya kontrol hastalarına öğretilen kendi kendine meme muayenesi ile ilk belirtiler saptanmaktadır.
Meme hastalıklarında en sık rastlanan bulgular, memede kitle ele gelmesi, ağrı, meme başı akıntısı ve meme derisindeki değişikliklerdir. Meme görüntülemesinde en sık Mamografi ve Ultrasonografi kullanılır, kesin tanı için biyopsi yapılır böylece meme hastalığının iyi huylu olup olmadığı kesinlik kazanır.

Meme Başı Akıntıları

Meme başından gelen akıntılar çoklukla memedeki hormonal dengesizlik veya papillom gibi kanser olmayan değişimlerin belirtisi olmakla beraber, meme kanserinde de görüldüğünden bilhassa kanlı meme başı akıntıları uzman bir hekim değerlendirmesini gerektirir. Kadınların % 20 kadarında meme başı akıntısı saptanmaktadır, genellikle şeffaf temiz, sütlü sarımtrak veya yeşilimsi akıntılar meme kanseri ile ilgili değildir Kanlı akıntılar riskli sayılmakla birlikte ancak % 10 kadarı kanserdir. Meme ucundan gelen akıntı kanlı, sulu kırmızı, pembe veya kahverengi ise meme ucunu sıkmadan kendiliğinden geliyorsa, devamlılık gösterirse , yalnız tek memeden geliyorsa önem kazanır, mutlaka bir uzman tarafından muayene edilerek gerekirse inceleme amaçlı örnek alınarak mikroskop altında incelenerek kanserli hücre aranır.

Fibrokistik Meme Değişimleri

Fibrokistik memelerdeki sıvı dolu kistler ve ölü hücrelerden oluşmuş fibrozisten ibarettir.Hastalar memelerindeki şişlikler, sert ve ağrılı bölgelerden ve hassasiyetten şikayet ederler, bu durum regl dönemlerinde daha da belirginleşir. Fibrokistik değişimler 30 - 50 yaş gurubu kadınlarda en sık görülen kitle nedenidir. Bu çağda hormonal aktif dönemde bulunan kadınlar, östrojen ve progestron hormon değişimleri ile meme şikayeti yaşarlar, menopozdan sonra genellikle sona eren bu şikayetler, hormon replasman tedavisi görenlerde devam edebilir. Fibrokistik meme değişimleri önce kişinin kendisini muayenesi ile ortaya çıkar ve bunu klinik muayene, mamografi ve ultrason , bazı durumlarda biyopsi takip eder. Fibrokistik değişimler çoğunlukla iki memede ve üst dış kadranlarda saptanır. Tedavide kesin bir fayda sağlamamakla birlikte, uygun sütyen kullanmak, kafeinden uzak durmak, doğum kontrol hapı kullanmak, az yağlı, bol sebze, tahıl ve meyva yeme alışkanlığı, tuz alımını azaltmak, B gurubu vitaminler ve bazı ilaçlar tavsiye edilmesine rağmen kesin bir bilgi yoktur.

Kistler

Meme dokusunda birikmiş olan sıvı topluluklarıdır, tamamen selim oluşumlardır, sınırları düzgün ve hareketlidirler, sayıları birden fazla olabilir, regl dönemleri ile ilgili değişim gösterebildiğinden doktor kontrollerini iki regl dönemi ortasıda yapılması uygun olur. Kesin tanıları ultrason ile konur.

Galaktosel

Hamilelik ve emzirme sırasında oluşan içi süt dolu kistlerdir,rahatsızlık veren galaktoseller ince iğne ile boşaltılabilir.

Fibroadenoma

İyi huylu meme tümörleri olup genellikle 20 - 30 yaşlarında görülürler,boyları çok değişik olup sert bir nodül şeklinde meme içinde hissedilirler,her iki memede ve birden fazla olabilirler, kesin tanı için biopsi önerilir, diğer bir özellikleride cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra kolay nüksetmeleridir.

İntraduktal Papilloma

Süt kanalları içinde gelişen küçük oluşumlardır, genellikle meme başına yakın yerleşim gösterirler, kanlı akıntıların nedenlerindendir, meme kanseri ile ayırıcı tanısı mutlaka yapılmalı ve cerrahi olarak duktal eksizyon ameliyatı ile histopatolojik tanı yapılmalıdır.

Duktal Ektazi

Süt kanallarının genişlemesi ve sertleşmesidir, genelde 40 - 50 yaş gurubundaki kadınlarda görülür,meme ucundan koyu yeşil bir akıntı ile ortaya çıkar, genellikle medikal tedaviye cevap verir.

Yağ Nekrozu

Memenin yağ dokusunda hassas bir şişliğin ele gelmesi ile ortaya çıkar, travma sonucuda görülebilir, meme kanseri ile ayırıcı tanısı için biopsi gerekebilir.

Meme İltihabı

Memenin iltihabına Mastit adı verilir,en yaygın olarak kadınların emzirme dönemlerinde görülür,meme başındaki çatlaklardan bakterilerin süt kanallarına girmesi ile iltihap gelişir,meme şişkin, kırmızı renkli, sıcak ve ağrılıdır. Çoğu zaman uygun antibiotik verilmesi yeterli olmakla birlikte abse formasyonu gelişirse cerrahi diranaj uygulanmalıdır.

Bu yazımızda memenin iyi huylu değişimleri ile tanı ve tedavi yöntemleri anlatılmıştır. Kadınlar meme ile ilgili küçük, büyük bütün yakınmalarını doktorlarına iletmelidirler, kendileri için çok önemsiz görünen bir detay uzman hekim için büyük anlamlar taşıyabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp