Meme Başı Akıntısı Nedir?

Meme Başı Akıntısı Nedir? : Eğer gebelik sonrası bir süt verme durumu yoksa, meme başmdan gelen sıvı meme akıntısı olarak değerlendirilmelidir. Meme başında süt kanallarının açıldığı birden fazla ağız vardır (yaklaşık 10 civarında). Meme başmdan gelen akıntı tek bir ağızdan gelebilir veya birden fazla ağızdan gelebilir. Tek bir memeden veya her iki memeden birden gelebilir. Akıntı bazen kediliğinden gelebilir, bazen de meme başını sıkınca gelebilir.

Meme başı akıntıları nedir?

Meme ucundan gelen değişik renk ve kıvamdaki akıntılara "meme başı akıntıları" denir.

Meme başı akıntıları, memede kitle ve memede ağrı şikayetinden sonra sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur.

Meme başı akıntıları ne sıklıkla görülür?

Meme ile ilgili nedenlerle polikliniğe başvuran hastalarda bu şikayetin görülme oranı % 3-5''''dır.

Meme başı akıntısı nedeni ile meme ameliyatı geçirenlerin oranı ise % 7-8’i dir.

Meme ucundan akıntılar en sık kaç yaşlarında görülür?

Meme ucundan akıntılar en sık 25-45 yaşları arasında görülmektedir.

Meme ucu akıntısının iyi özellik taşıyıp taşımadığı nasıl anlaşılır?
Meme başı akıntıları, daha çok iyi huylu olmalarına karşın akıntının bir memeden ya da her iki memeden olması, kendiliğinden veya uyarımla olması, sürekli ya da aralıklı olması, tek bir kanaldan ya da birçok kanaldan akıntının gelmesi, akıntının kanlı veya kansız olması değerlendirme açısından önemli ipuçlarıdır.

Adet döneminin başlamasından itibaren gebelikte, laktasyonda (süt verme dönemi) ve menopoz sonrası dönemde memelerde fonksiyonel (normal şekilde beklenen) ve patolojik (normalin dışında) bir takım değişiklikler olur. Bu patolojik değişikliklerden birisi de meme başı akıntısıdır.

Meme başından akıntı ne zaman noral kabul edilir?
Meme başı akıntıları gebelik ve laktasyon dışında ortaya çıktığında patolojik olarak kabul edilir. Bu dönemlerde görülen akıntılar genellikle memeden sütün gelmesi ile ilişkilidir.

Meme başı akıntılarında tedavi nasıl yapılır?
Meme başı akıntılarında tedavi nedene yöneliktir. Meme ucundan süt gelmesi durumu "galaktore" olarak bilinir ve prolaktin hormonunu baskılayıcı hormon tedavileri ile bu durum düzeltilebilinir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp