Manuel Terapinin Tarihçesi

Manuel Terapinin Tarihçesi

Kiropratik kelimesi, Yunanca 'chiros' (el) ve 'practicos' (uygulama) kelimelerinden gelmektedir. Manuel terapi de “elle yapılan” veya “manipulasyona dayanan terapi” anlamına gelmektedir. Manuel terapi de en az akupunktur kadar eski bir uygulama olup, eski Çin, Hint, Babil ve Asur medeniyetlerinde uygulandığının izleri ortaya çıkarılmıştır. Hatta eski Mısır yazıtlarında kiropratik tekniklerinin açıklamalarına rastlanmaktadır. Teknik daha sonra bir kenara bırakılmış ve zamanla unutulmuştur.Günümüzde ortaya çıkması Kanadalı Dr. Daniel Palmer sayesinde olmuştur. Bu yöntemi tekrar canlandırmak isteyen Palmer, kendisini de şaşırtan bir şekilde kapıcısının işitme bozukluğunu, boyun eklemlerine uyguladığı manuel terapi ile tedavi edince işin üzerine gitmiş. Bu tür tedavilerin anatomik ve fizyolojik temellerini derinlemesine inceleyen Dr. Palmer, kısa sürede manuel terapininfelsefesini ve tedavi şekillerini belirleyerek birçok başarıya da imza atınca, manuel terapi kendisiden sonra ABD, Kanada, Almanya, Danimarka, Norveç, İsveç, Avusturya, Fransa ve hatta Yeni Zelanda’ya kadar hızla yayılmıştır. Günümüzde uygulama sıklığı açısından Almanya başı çekmektedir. Manuel terapi artık çok sık uygulanan, tanınan ve yasallaşmış bir tamamlayıcı tıp dalı olmuştur.

Manuel Terapi Nedir?

Manuel Terapi kelime anlamı olarak, el ile yapılan tedavi demektir. Hastaya uygun pozisyon verildikten sonra, ani bir hareketle hasarlı bölgeyi harekete geçirme esasına dayanır. En çok bel ve boyun problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.

Manuel Terapiyi Kim Uygular?

Manuel Terapi için hastanın öncelikle mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Gerekli laboratuvar ve radyoloji tetkikleri yapılmış olmalıdır. Eğitimli olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalarda, ciddi yan etkilerin ortaya çıkma ihtimali vardır. Manuel terapi ülkemizde, bu konuda özel eğitim almış olan fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler ve pratisyen hekimler tarafından uygulanmaktadır.

Manuel Terapi Kimlere Yapılır?

Bel ve boyun rahatsızlıkları başta olmak üzere, kas iskelet sistemini ilgilendiren birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Omurganın kilitlenme sendromları, bel ve boyun fıtıkları, ağrılı kas ve yumuşak doku sendromları, kireçlenme, tenisçi dirseği, donuk omuz bunlardan bazılarıdır.

Manuel Terapi Kimlere Yapılmaz?

Tümör, enfeksiyon, travmatik ve patolojik kırık-çıkıklar, kemik erimesi, iltihaplı romatizmal hastalıklar, akıl hastalığı olanlara yapılmaz.

Manuel Terapi Nasıl Yapılır?

Manuel Terapi uygulanacak bölge öncelikle hafif ısıtılır. Gevşeme ve mobilizasyon ile bağlar esnetilir. Uygun pozisyon verildikten sonra, tedaviyi yapan doktor tarafından, ani bir hareket yaptırılır. Genellikle bir kitleme sesi duyulur. Bu sesin duyulması işlemin yararlı olduğunu gösterir. Tedavi sonrasında yaklaşık 15 dk. sıcak uygulama yapılır ve istirahat edilir.

Manuel Terapinin Faydası Nedir?

Manuel Terapi, eklemlerin etrafındaki aşırı gergin ve kilitlenmiş durumdaki dokuların açılması yolu ile ağrı, sertlik ve tutukluğun giderilmesini sağlar. En çok omurgayı ilgilendiren bozuklukların tedavisinde uygulanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp