Madem Astım Genelde Ailelerden Çocuklara Geçiyor; Çocuklarımın Astımlı Olmamaları İçin Yapabileceğim Herhangi Bir Şey Var Mı?

Madem Astım Genelde Ailelerden Çocuklara Geçiyor; Çocuklarımın Astımlı Olmamaları İçin Yapabileceğim Herhangi Bir Şey Var Mı? : Yaşamlarının ilk birkaç ayında alerjiye neden olan maddelere maruz kalan çocukların çocukluk dönemlerinde astım olmaya daha meyilli olduklarına dair bazı deliller vardır. Bu özellikle ailesinin alerji geçmişi olanlar için daha çok geçer- lidir. Mart ile Mayıs arasında doğan bebekler daha yüksek polen seviyelerine maruz kalmakta, kışın erken aylarında doğanlar ise ev tozu akarlarının en yoğun olduğu döneme denk gelmektedirler. Bu yüzden çocuğunuzun alerjik bir rahatsızlık (astım, saman nezlesi veya egzama) riskini azaltmaya çalışmak istiyorsanız, doğumunu Aralık ile Şubat ayları arasında olacak şekilde planlamaksınız; kolay iş değil! Daha makul olarak sigaradan kaçınabilirsiniz.

Gebelikte ve bebeğin doğumundan sonraki ilk aylarda sigara içmenin, bebekteki alerji antikorlarım (bağışıklık sistemi tarafından üretilen maddeler) artırdığı bilinmektedir. Yine, yaşamın ilk yılında, bazı alerjenlere (örneğin evcil hayvanlar veya ev tozu) maruz kalmayı azaltmak da yararlı olabilir. Bebeğinizi en azından ilk üç ayda emzirmeniz egzama oluşma riskini azaltacaktır; ancak bu, astıma karşı koruyucu gibi görünmemektedir.

Anne karmnda ve yaşamın erken dönemlerinde önemli alerjenlerden kaçınılarak astım gelişiminin önlenip önlenemeyeceğine ilişkin bazı araştırmalar yapılmaktadır. Şu ana kadar ki temel bulgular astımlı çocukların sayısındaki artış ile sigara içen ebeveynler (özellikle de anneler) arasında bir ilişkiye işaret etmektedir. Bu nedenle küçük çocukların ebeveynleri, özellikle de kendilerinde veya akrabalarında astım, saman nezlesi veya alerji olan ebeveynler sigara içmemelidirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp