Lenfoma Hastalığı Nedir?

Lenfoma Hastalığı Nedir? : Lenfoma hastalığını tanımlamak için ilk lenf sistemini bilmek gerekir. Lenf sistemi genel olarak, vücudumuzun bağışıklık sistemini oluşturan organ ve damarlardan oluşan bir sistemdir. Lenf sisteminde iki tane önemli tanım vardır bunlar lenfositler ve lenf bezleridir.

Lenfositler:
Vücuda mikroorganizma girdiğinde yok etmeye çalışan, lökositlerdir. (akyuvar)

Lenf bezleri: Lenfositlerin ve diğer savunma hücrelerinin üretilmesi ve olgunlaştırılmasında görevlidirler.

Lenfoma hastalığına gelirsek, lenfoma hastalığı lenf sisteminin kanser halidir. Lenfoma çok hızlı yayılan bir kanser çeşitidir. Fakat gelişen tıp ile birlikte tedavide başarı oranı çok yükselmiştir. Artık lenfoma hastalığında ölüm oranı çok azalmıştır. Lenfona Hodgkin ve non-hodgkin lenfoma olmak üzere ikiye ayrılır. Vakaların yarısından fazlası, non-hodgkin lenfomadır.

Hodgkin hastalığı

Hodgkin hastalığı, lenf sisteminin özellikle , lenf bezlerini etkileyen kanser durumudur. Genellikle belirti olarak sadece lenf bezlerinin şişmesiyle kendini gösterir ve diğer yakın organlara yayılır. Tedavisi düzenli ve özverili yapılırsa ölüm oranı çok düşüktür. Ayrıca tedavisi sonrası, hasta yandaş enfeksiyonlar açısından takip edilmelidir.
Hodgkin hastalığının nedenleri.

Hodgkin hastalığının nedeni hala tam olarak bulunamakla beraber bazı etkenlerin hastalığa yakalanma oranını arttırdığı düşünülmektedir, bunlar;

• Kalıtsal yatkınlık: Ailesinde lenfoma hastalığı olanların, lenfoma hastalığını yakalanma oranıları normal bireylere göre daha yüksektir.
• Doğuştan gelen immün sistem anormallikleri: Genellikle lenfositlerin, lenf bezlerine saldırmasıyla kendini gösteren bir anormalliktir.

Hodgkin hastalığının tedavisi.

İlaç tedavisinin yanında, kemoterapı ve diğer radyoterapi vs. uygulanır.

Non-Hodgkin Lenfoma Hastalığı


Non-hodgkin lenfoma, lenf sisteminde bir organda oluşan kanserin, bütün lenf sistemine yayılmasıdır. Non-hodgkin lenfomadaki en önemli etken, organlarla beraber savunma hücreleride (lenfositler) zarar görmüştür. Çok erken belirtir, tanısı kolay koyulur. Kısa zamanda yayılma gösterir.

Non-hodgkin lenfomanın tanısı.

Tanıda hastadan alınan kan testleri ve biyopsi örnekleri yeterli olmaktadır.

Non-hodgkin lenfomanın nedeni.

Nedeni hala bulunamamıştır. Çoğu zaman bağışıklık sisteminin çok güçsüz olduğundan dolayı ortaya çıktığı kabul edilir.
Non-hodgkin lenfomanın belirti bulguları:

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp