lenf kanseri nedenleri ve tedavisi

Lenf Kanseri Nedenleri : Lenfoma (lenf bezi kanseri), lenf sisteminden gelişen bir kanser türü. Lenf sistemi, bakterileri vücudumuzdan uzak tutan, hastalıklarla savaşan immün sistemimizin bir parçasıdır. Lenf bezleri bütün vücudumuza yayılmıştır. Ancak çene altı, kulak arkası ve kasık lenf bezleri büyüdükleri zaman fark edilebilir. Daha derinde bulunan göğüs ve karın bölgesindeki lenf bezlerinin şişmesi ise muayene sırasında anlaşılabilir. Lenf bezleri içindeki hücrelerin kontrol dışı büyümesine lenfoma denir. Lenfomalar ikiye ayrılır:

1) Hodgkin lenfoma:
Gece terlemeleri, devamlı halsizlik, istem dışı kilo kaybı, genellikle bedenin üst kısmındaki ciltte kaşıntı, nedeni açıklanamayan ateş, şişmiş lenf nodları gibi belirtileri vardır. Başka hastalıklarla karışabildiği için teşhis bazen zor olabilir. Erken dönemde genellikle belirti vermediği için hastalığın erken tanısı güçtür.

2) Non hodgkin lenfoma: En yaygın belirtisi boyun, kasık ve koltuk altında kitle ve şişliklerdir (ağrısız bezeler). Genellikle çocuklarda şişmiş lenf nodları enfeksiyondan kaynaklanabilir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ama yine de bu tür durumlarda bir uzmana başvurmakta yarar var. Eğer karındaki lenfatik dokular etkilenmişse karında ağrı ya da basınç hissi ortaya çıkabilir. Bunun dışında iştah kaybı, istem dışı kilo kaybı, gece terlemesi (yatağı ıslatacak kadar yoğun olabilir), ateş, halsizlik, şiddetli kaşıntı gibi belirtileri vardır. Lenfoma riskini artıran faktörler ise şunlar:

■ Yaş: Lenfoma hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Fakat genellikle 60 yaş civarında görülür.

■ Bağışıklık sistemi zayıflığı: AİDS gibi başka hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu lenfomaya açık hale getirir.

■ Aile öyküsü: Lenfomanın genetik olduğuna dair kesin bir araştırma yok. Ancak bazı ailelerde lenfomaya daha sık rastlanıyor. Ailesinde lenfoma olanların dikkatli olmasında yarar var.

■ Enfeksiyonlar: HIV/AIDS, Hepatit C, helikobakter pilori gibi enfeksiyonlar lenfoma gelişim riskini artırabilir.
■ Radyasyon: Nükleer reaktör kazaları, atom bombası gibi yüksek dozda radyasyona maruz kalmak non hodgkin lenfoma riskini artırıyor. Daha önce kanser nedeniyle radyoterapi görenlerde de lenfoma riski daha yüksek.

Tedavi yöntemlerine gelince


Hodgkin lenfoma hastalarının erken evrelerde kısa süreli kemoterapi ve radyoterapiyle yüzde 90′lara kadar varan oranlarda kurtulma şansı var. Diğer evrelerde de tedavi başarı oranı yüksektir. Hastalık nüks ederse kemik iliği nakli düşünülebilir. Ancak artık kemoterapi ilaçlarının başarı oranı yüksek olduğu için bu yöntemi en son aşamada tercih ederiz. Kemik iliği nakli merkezine yakın olan bazı doktorlar ikinci seçenek olarak bu yöntemi tercih edebiliyor. Kemik iliği nakli de hastayı tam şifaya kavuşturabilir. Non hodgkin ise kemoterapiye biraz daha dirençlidir, uzun tedavi gerektirir. Bu tipte 6 kür kemoterapi uygulanır. Ama erken evrelerde tedaviye iyi yanıt alınır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp