lazerle varis tedavisi nasıl yapılır

Lazerle Varis Tedavisi İle Şikayetleriniz Bitiyor

Toplardamarlar dokulardaki kirli kanı temizlemek üzere kanı kalbe gönderirler. Atardamar dediğimiz yapı ise temizlenmiş kanı tekrar kullanılmak üzere dokulara dağıtır. Şişmanlık ya da genetik veya hamilelik durumlarında toplardamarlarda oluşan tıkanıklık ile belirli bir baskı oluşur. Kan geriye doğru birikme gösterir. Bu kan birikimi de cilt dışından mor, mavi veya kırmızı olarak görülebilir. Bu toplardamarların genişlemesi, bükülmesi veya örümcek ağı gibi yayılmasına varis diyoruz.

Varisler genellikle yetişkinlerin %15?inde görülmektedir. Kadınlarda görülme oranı erkeklerin 4 katı kadar fazladır. Ailesel faktörler ile geçiş ise %50?den fazla orandadır. 20 ila 70 yaş arasındaki kadınların %50?den fazlası varis şikayetinden yakınmaktadırlar.

Lazerle Varis Tedavisi

Varis tedavisi lazer veya skleroterapi ile yapılabilmektedir. Damarlar yaygın ve belirgin olan hastalar dopler incelemesinden geçirilir. Sonrasında ileri derecede yetmezlik mevcut ise damar cerrahlarına yönlendirmek yerinde olacaktır. Şayet varisler 4mm?den küçük ise lazer yöntemiyle rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.

Lazerle Varis Tedavisi şimdi Çok Kolay

Lazer yönteminde kullanılan ışık, damar içerisinde bulunan oksihemoglobin adında madde tarafından emilmektedir. Açığa çıkan ısı etkisi ile damar büzüşme gösterir. İşlem esnasında damar büzüşmesini anında görmek mümkündür.

Lazerle Tedavi Hangi Damarlara Uygulanmaktadır?

Bacaklarda bulunan 1-4 mm çapındaki kırmızı, mavi renkteki damarlar, yüzde bulunan ince mavi-kırmızı kılcal damarlar, kadınların bacaklarında görülen ağ tipinde damar genişlemelerinde lazerle tedavi kolaylıkla yapılabilmektedir.

Varis tedavisinde kullanılan lazerlerin hepsi aynı etkiyi vermez. Lazerin etkinliği cilt rengi ve damar genişliğine göre farklılık gösterebilmektedir. Her tip deri rengine göre farklı lazer uygulaması yapılır. Özellikle iz kalma riski yüksek olan koyu tenli hastalarda Nd-yag lazer başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

lazerle varis tedavisi

Varis tedavisinde süre 15-45 dakika arasında değişebilmektedir. Uygulanacak tedavi vücut bölgelerine ve hastaların tedaviye verecekleri yanıta göre 1 ila 6 seans arasında değişebilir. Fakat genel olarak 1-3 seans yeterli olabilmektedir. Doktor kontrolünde düzenli olarak devam edilen seanslarda damarların sayı ve görüntüsünde %70-100?lere kadar varan renk açılması ve damar çap incelmesi sağlanabilmektedir.

Damarların şişmesiyle oluşan varisler çeşitli ebatlarda ve şekillerde olabilirler. Küçük olanları örümcek ağını andırırken, büyük olanları bükülmüş kablo gibi görünür. Genellikle bacaklarda oluşan varisler, erkeklerde testis torbası çevresinde görülebilir. Genetik nedenlerin dışında, hamilelik, doğum ve uzun süre ayakta kalmanın varis oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir. Pek çok kadın için varisler, güzellikleri açısından tehtit unsurundan fazlası değildir. 
 
Ancak bazı büyük varisler damarlardaki kanın pıhtılaşmasına sebep olup, ölümcül dahi olabilirler.Kimileri varislerinden kurtulmak için bıçak altına yatmayı göze alırlar. Ancak eğer varisleriniz sağlığınız açısından acil müdehale gerektirmeyen varislerse, cerrahi müdehaleden önce alınması gereken önlemleri almanız tavsiye edilir. Bunlardan bazıları:
 
• Yürüyüş yapın. (Eğer işiniz gereği ayakta durmanız gerekiyorsa, olduğunuz yerde küçük adımlar atmaya çalışın, bu sayede damarlarınızdaki kan hep hareket hâlinde olacaktır.)
 
• Egzersiz yapın.
 
• Fazla kilolarınızdan kurtulun. Özellikle karın bölgenizdeki yağlar bacağınız ve kalbiniz arasındaki damarların hareketini güçleştirir.
 
• Damarlarınızı sağlamlaştırmak için sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
 
• Bol bol soğan ve sarımsak tüketin
 
• Oturduğunuzda ayaklarınızı belli bir yükseklikte tutun.
 
• Bacak bacak üstüne atmayın, bu damar hareketlerinizi güçleştirir.
 
• Mümkün olduğunca sık varis çorabı kullanın.
 
• Dere ya da deniz kenarında ayaklarınız çıplak suyun içinde yürüyün.
 
• Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin.
 
• Soğuk duş alın.
 
• Küvette sıcak ya da ılık su keyfi yapmayın.
 
• Ananasın tüketin.
 
• At kestanesi damar duvarlarınızı güçlendirir ve damarlarınızın elastikleşmesini sağlar.
 
• Rutin glukoz açısından zengin olan kurutulmuş menekçe çiçeği çayı için. Bu sayede damarlarınız daha da güçlenir.Varis ameliyatı sonrasında doktorlar en iyi sonucu alabilmek için günde birkaç kilometre yürümeyi öngörürler. Benim tavsiyem ise, ameliyat olmadan önce yürümek ve farkı görmek.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp