Lazerle Böbrek Taşları Nasıl Kırılır

Lazerle Böbrek Taşları Nasıl Kırılır

Böbrek taşı kırma cihazı son derece gelişmiş olup, 4. jenerasyon taş kırma cihazıdır. Bu cihazın özelliği hem ultrasonik hem filoroskopik görüntüleme sistemlerine sahip olmasıdır. Bunun yanında da 3 ayrı odak özelliği ile son derece etkili ve güvenli bir cihazdır. Özellikle normal röntgende görülmeyen opak taşlar ile çocuk hastalarda ultrasonik görüntüleme sistemi ile seans esnasında taşı görerek sadece tasa müdahale ile etkili bir tedavi olanağı sunmaktadır. Taş kırma cihazı olan ESWL( extracorporeal shock wave lithotripsy) vücut dışından ses dalgaları göndererek böbrek taşına ulaşır ve onları kırarak küçük parçalara ayırır, küçük parçalara ayrılan taslar idrar yoluyla vücuttan atılır.

Tedavi sırasında hasta ağrı ve sancı duymamaktadır. Bu yüzden tedavi esnasında herhangi bir ağrı kesici ilaç verilmez. Tedaviler ortalama 3 seans sürmektedir. Bu seanslar taşın büyüklüğüne ve yerine göre değişir. Bu tedavi yöntemi 2 cm den küçük taşlar icin uygulanmaktadır. Eğer taş 2 cm' den büyük ise, bu tür taşlarda endoskopik veya açık cerrahi yöntemleri tercih edilir. Bu cihazın başarı oranı, böbrek taşlarında (%80-85) Üreter (idrar yolu) taşlarında (% 85-90), alt üreter taşlarında ise (%75-80) dir. Seanslar yaklaşık 30 dk sürer ve işlem sonrasında hasta hemen normal hayatına dönebilir. Sadece kırılan taşlar vücuttan idrar yoluyla atılırken ağrı gelişebilir. Böyle durumlarda hastaya ağrı kesici ve gerekli tedaviler (örneğin sıcak uygulama,egzersiz) verilebilir. Her iki seans arası ortalama 2 veya 3 gündür.

Aynı zamanda bu cihaz tenisçi dirseği, topuk dikeni ve tükürük bezi taşları olarak bilinen vakalarda da kullanılmaktadır.

Böbrek taşı, kristallerden oluşmuş, yüzeyi pürtüklü ya da düz sivri, genellikle 1-1,5 cm civarındadır. Sert pirinç tanesinden böbreğin içini tamamen saracak (yaklaşık 7cm). kadar büyük olabilir.

BÖBREK TAŞLARININ NEDENLERİ NELERDİR?

Taşın günümüz de tam olarak oluş nedeni bilinmemektedir. Taşın oluşmasında idrarın süperstüre (doygun) olup kristalize olması, idrarda inhibitör maddelerinin (kristallerin bir araya gelmesini engelleyen maddeler: sitrat, pirofosfat..gibi) miktarının az olması ve idrarda yoğunlaşan kristallerin birleşerek çökmesi etkilidir.

Böbrek Taşı Belirtileri

Taş, üst idrar yoluna inmedikçe herhangi bir belirti yaşamayabilirsiniz. Ancak taş idrarla birlikte mesaneye ulaşmak için üst idrar kanalına çıktığında, kanalı tıkayarak idrarın mesaneye ulaşmasını kısmen önleyebilir. İşte böbrek taşı belirtileri bu noktada ortaya çıkar.

Ağrı: Karın bölgesinde, yanlarda veya sırtın alt kısmında, bıçak gibi giren şiddetli ağrılar görülebilir. Ağrılar aniden gelir ve birden hafifleyebilir.

Ağrı uzun veya kısa süreli olabilir. İki ağrı dönemi arasında herhangi bir ağrı yaşanmayabilir. Ağrı kasık bölgesine ve testislere inebilir. Hasta ağrı anında ağrının hafiflemesine yarayacak bir duruş pozisyonu bulamaz ve genellikle ayakta durur.

Ağrıların şiddeti taşın büyüklüğüyle doğru orantılı değildir. Örneğin, çok küçük fakat keskin uçları bulunan kristal formunda bir böbrek taşı şiddetli ağrılara neden olabilir.

İdrar Rengi: İdrar normalden koyu, bulanık ve kokulu olabilir. idrarda kan görülebilir.

Sık İdrara Çıkma: Taş, üst idrar yolundan mesaneye doğru ilerledikçe hasta daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir. İdrar sırasında yanma yaşanabilir.

Diğer Belirtileri: Kusma ve mide bulantısı böbrek taşı belirtileri arasındadır.
Böbrek taşı üst idrar yolunu tıkarsa böbrek enfeksiyonuna neden olabilir ve bu durumda aşağıdaki belirtiler görülebilir;
  • Sırtın alt bölümünde ağrı
  • 38 derece veya üstünde yüksek ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kokulu idrar
  • İdrar sırasında ağrı
  • Sık idrara çıkma isteği
  • İshal
Böbrek Taşı ve Beslenme
Böbrek taşı oluşumunu, doğru beslenme programı ve yeterli miktarda sıvı tüketilerek büyük oranda önlenebilir. Taşın türüne bağlı olarak farklı beslenme programları oluşturulabilir.

Aşağıda örnekleri bulabilirsiniz ancak kendi yaş aralığınıza ve sağlık koşullarınıza uygun bir beslenme programı için bir beslenme uzmanına danışmanız daha doğru olacaktır.

Kalsiyum Oksalat Taşları: Bu taşlardan korunmak için sodyum, hayvansal protein, kalsiyum ve oksalatın azaltılması önerilir.

Kalsiyum Fosfor Taşları: Sodyum, hayvansal protein ve kalsiyum azaltılmalıdır.

Ürik Asit Taşları: Yumurta, et ve balıktan alınan hayvansal protein sınırlandırılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp