Böbrek Taşı Çeşitleri

Böbrek taşı çeşitleri,böbrek taşının çeşitlerini anlattığımız makalemiz aşağıda yer almaktadır.Böbrek taşı çeşitleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki makalemize mutlaka göz atmanızı öneririz.

Böbrek Taşı Çeşitleri;

Kalsiyum taşı,
Ürik asit taşı,
İltihap taşı
Sistin taşı olmak üzere dört ana gurup altında incelenir.

Kalsiyum Taşı Nedir?

Böbrek taşı vakalarının % 85 ini oluşturur. En yaygın nedeni idrarla fazla kalsiyum atılmasıdır. Kandaki fazla kalsiyum böbrekler tarafından temizlenir ve idrarla atılır. İdrarda kalsiyumun artması, sitratın(Limonatada bolca bulunmaktadır) azalması, okzalatın artması, idrar miktarının azalması ve idrar birikimi taş oluşumuna zemin hazırlar. Kalsiyum okzalat ve kalsiyum fosfat şeklinde görülür. Okzalat formu daha sıktır.
Yatalak hastalarda idrar kalsiyumu yüksek ve kalsiyum taşı sıktır.

Ürik Asit Taşı Nedir?

Protein(et ve et ürünleri) sindirimi sonucunda oluşan bir atıktır. Asidik idrarda oluşan ürik asit taşları yemek sodasının idrarı alkalileştirmesi sonucu eriyebilmektedir. Böbrek taşı vakalarının yaklaşık %10 unu oluşturur.

İltihap Taşı Nedir?

İltihabın, idrar kimyasını bozmasıyla oluşur. Alkali idrarda oluşur. İdrar yolları iltihabı kadınlarda daha sık olduğundan, kadınlarda daha sık görülür. Mercan gibi böbreğin bütün boşluklarını doldurmuş şekilde görülebilir.

Sistin Taşı Nedir?


Sistin idrarda çözülmeyen bir aminoasittir. Bazı insanlar kalıtsal olarak idrarla fazla miktarda sistin atarlar. Böyle hastalarda ömür boyu tekrarlayan ve tedavisi zor olan sistin taşı gelişir. Taş kırma veya açık böbrek ameliyatlarıyla bu vakalar tedavi edilebilse de tekrarlayan taş oluşumu kişiyi zorlamaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp