Kupa Tedavisi Hacamat

Kupa Tedavisi Hacamat : Alternatif tıpta geniş bir yere sahip olan binlerce yıllık tedavi yöntemi ‘hacamat‘, bugün de şifa kaynağı. “Sefer ediniz şifa bulunuz, oruç tutunuz şifa bulunuz, hacamat olunuz şifa bulunuz.” hadis-i şerifi bunun en canlı örneği.

İnsanlar hastalıklarına derman bulabilmek için o hastane senin bu sağlık kurumu benim dolaşıp duruyor. Kimi uzmanına ulaşıp sağlığına kavuşurken kimi de onlarca hastane gezdiği halde rahatsızlığına çare bulamayabiliyor. Böyle durumlarda alternatif tıp kimi zaman işe yarayabiliyor. Akupunktur, sülük tedavisi, hacamat geçmişten günümüze birçok insanın derdine çare olan alternatif tedavi yöntemlerinden birkaçı. Tabii işin uzmanına danışmak ve kafamıza göre hareket etmemek kaydıyla. 32 yaşındaki Fatma Hatipoğlu, hacamatla sağlığına kavuşan hastalardan yalnızca biri. Hatipoğlu, kalp romatizması ve depresyon rahatsızlığından kurtulabilmek için birçok doktora gider. Uzmanlara da başvurduğu halde bir türlü sağlığına kavuşamaz.
Sonra bir tanıdığı vesilesiyle hacamat tedavisini duyar. Bir sağlık kuruluşunda bu tedaviyi yapan Dr. Cevdet Mirmahmutoğulları‘na başvurur. Uygulamanın ardından kendisini daha rahat hisseden genç kadın, artık düzenli olarak hacamat yaptırmayı düşünüyor. Fakat hacamat yapılırken de sağlık koşullarına ve bazı ön şartlara dikkat etmek gerekiyor.

Hacamat, yani günümüzdeki adıyla ‘kupa terapisi‘nin tarihi milattan önce 3. yüzyıla dayanıyor ve 5 bin senedir dünya genelinde uygulanıyor. 20. yüzyılın ortalarında keşfedilen antik Mısır yazıtlarından Eder Papirüsleri‘nde terapinin nasıl uygulandığı anlatılıyor. Ayrıca modern tıbbın atası Hipokrat ve ondan 100 yıl sonra gelen öğrencisi Galen de bu tedavi yönteminin savunucuları arasında yer alıyor. 18. ve 19. yüzyılda ABD ve Avrupa‘da yaygın hale geliyor. Hacamat günümüzde İslâm ülkelerinin yanı sıra Avrupa ve Amerika‘da birçok klinikte uygulanıyor. Bu tedavi şeklini en çok kullananlar ise Çinliler.

Kupa terapisi, Asr-ı Saadet‘te Efendimiz ve sahabelerin de başvurduğu bir uygulama. Bir hadis-i şerife göre Miraç Gecesi‘nde melekler, Peygamberimiz‘e (sallallahu aleyhi ve sellem), “Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!” diyor. Bunun üzerine Efendimiz, Ebu Taybe adında bir haccama hacamat yaptırıyor. Başından kan aldırıp haccama ücretini ödedikten sonra “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır).” buyuruyor. Bir başka hadiste Hz. Cabir (ra), şunu naklediyor: “Resûlullah bir keresinde atından bir hurma kütüğü üzerine düşmüş ve ayağı çıkmıştı. Ayağından hacamat yaptırdı.” Buradan anlıyoruz ki hacamat, Efendimiz‘in sağlığına kavuşmak için başvurduğu tedavi yöntemlerinden biri.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp