Konstipasyon (kabızlık )ve Hacamat

Konstipasyon (kabızlık )ve Hacamat : Dışkılamanın sıklığı ve hacmi bireyden bireye değişmekle birlikte, dışkılamanın gecikmesi, dışkının sert, kuru ve dışkılamanın çok zor olması konstipasyon yani kabızlık olarak tanımlanır. Normal dışkılama haftalık 3 ile 12 arasında değişmektedir. Bundan daha seyrek ve az dışkılama kabız olarak adlandırılabilir.

Kabızlığın temelinde bağırsak tıkanıklığı, bağırsak tembelliği vardır.Hacamat tedavisinde vücudun uygun yerlerine hacamat yapılarak, uygun bölgeler tedavi edilerek bağırsakların çalışması ve dışkının yumuşaması sağlanır.Karın bölgesindeki kan dolaşımının artması ve kılcal damarlardaki tıkanıkların açılmasıyla bağırsaklar düzenli olarak çalışmaya başlar. Bunun için düzenli aralıklarla bir hekim kontrolünde hacamat yapmak gerekir.

Bir hekimin kontrolünde düzenli olarak hacamat yaptırınız.Düzenli tuvalete gitme alışkanlığı edininiz, her gün aynı saatte belirli bir süre dışkılama yapmayı bekleyiniz.Sabahları aç karnına 1-2 bardak ılık su içiniz. Sıvı tüketiminizi arttırınız.Günlük fiziksel aktivitenizi arttırınız.Salatalarınıza mutlaka zeytin yağı ya da ayçicek yağı ekleyiniz.

Posa içeriği yüksek gıdalar tercih ediniz. Çünkü; posa bağırsaklara su çekerek dışkı kıvamını yumuşatır ve rahat dışkılamaya yardımcı olur.
Bunun için düzenli olarak;Beyaz ekmek yerine kepekli-tambuğday ekmek tercih ediniz.Her öğünde sebze yemeği ve bol salata tüketiniz.
Bol meyve yiyiniz fakat kabızlığa neden olabilecek gıdalardan kaçınınız. Örneğin; muz, elma, şeftali gibi.

Aralarda taneleriyle beraber kayısı, erik kompostosu ya da kuru erik-kuru kayısı tüketeniz. Kuru meyvelerin enerji içerikleri yüksekliğini göz önünde bulundurup, belirli bir miktardan daha fazlasını tüketmeyiniz.Haftada en az 2-3 kez kuru baklagil (kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya) yemekleri yiyiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp