Kulakta İltihap Belirtileri

Kulakta İltihap Belirtileri :

Kulak enfeksiyonları genellikle orta kulakta meydana gelir ve hemen hemen her zaman bakteri veya virüs kaynaklıdır. Orta kulak, bir tüpe benzeyen kulağın orta kısmında, hava ile dolu, sesleri iç kulağa ileten çekiç, örs ve üzengi kemiklerinin bulunduğu bir yapıdır.

Orta kulak iltihabı, çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülmektedir. Kulaktaki iltihabi durumlar, içeride biriken sıvı ve tıkanıklık nedeniyle genellikle ağrılıdır.

Kulak iltihapları sıklıkla kendi kendini sınırlayıp, kendiliğinden iyileştiği için tedavi ağrıyı azaltmak ve durumu netleştirmek ile başlar. Yenidoğanlardaki kulak iltihaplarında ve ağır vakalarda antibiyotik kullanmak gerekebilir. Kulak iltihabı eğer uzun sürer veya sık sık tekrarlar ise kalıcı duyma bozukluğu ve birçok ciddi komplikasyona yol açabilir.

Orta kulak iltihabı nedenleri:

Orta kulak iltihabı genellikle bir bakteri veya virüsten kaynaklanır. İltihaba neden olan etkenler sıklıkla burunda, boğazda veya östaki borularında meydana gelen başka bir hastalıktan kaynaklanır.

Östaki boruları orta kulak ile boğazın üst kısmını birbirine bağlayan tüplerdir. Orta kulaktaki basıncın sabit tutulmasını sağlarlar. Ayrıca kulak havasını temizler, kulaktaki normal akıntıların boğaza boşalmasını sağlarlar.

Östaki borularında meydana gelen bir şişlik veya tıkanıklık, orta kulakta sıvı birikmesine neden olur. Bu biriken sıvıda bakteri veya virüslerin üremesi orta kulak iltihabına neden olur.

Ayrıca boğazın arkasında yer alan bir çift bademcik de orta kulak enfeksiyonlarında rol oynar. Enfeksiyonlar nedeniyle şişen bademcikler östaki borusunun çıkışını kapatabilirler bu da kulakta sıvı birikmesine ve enfeksiyona neden olabilir.

Orta kulak iltihabının belirtileri nelerdir?

Orta kulak iltihabının belirtileri çocuklarda ve yetişkinlerde değişkenlik göstermektedir.

Çocuklarda görülen orta kulak iltihabı belirtileri:

Kulak ağrısı (özellikle yatarken)

Kulağı çekiştirme, kulağa asılma

Uyumada güçlük

Normalden daha sık ağlama

Normalden daha duyarlı olma, daha fazla tepki verme

Sesleri duymada ve karşılık vermede zorluk

Denge kaybı

Başağrısı

38 derece ve üstü ateş

Kulaktan sıvı gelmesi

İştah azalması

Kusma

İshal

Yetişkinlerde görülen orta kulak iltihabı belirtileri:

Kulak ağrısı

Kulaktan sıvı gelmesi, kulak akıntısı

İşitmede azalma, işitme kaybı

Boğaz ağrısı

Ne zaman doktora başvurmalı?

Orta kulak iltihabının belirtileri birçok hastalık ile karışabilir. Doğru teşhis ve doğru tedavi çok önemlidir. Eğer çocuğunuzda şu belirtileri görüyorsanız onu bir doktora götürmeniz iyi olacaktır:

Bir günden daha fazla süren belirtiler

Çok şiddetli kulak ağrısı

Yenidoğanlarda ve yürümeye yeni başlayan çocuklarda bir soğuk algınlığından veya üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra uykusuzluk, normal uyaranlara aşırı tepki

Kulaktan kan, sıvı veya iltihap gelmesi

Kulak ağrısı çeken ve kulağından sıvı gelen yetişkinlerin de bir an önce doktora gitmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp