kulak iltihabı tedavisinde kullanılan ilaçlar

Kulak iltihabı tedavisi hastalığın çeşidine göre değişir. Kulak iltihabı dış kulak yolu, orta kulak ve iç kulak iltihabı olmak üzere 3 çeşide ayrılır. Bu nedenle de hastalığın tedavisi bu üç başlığa göre de değişiklik gösterir.

Hastalığın tedavisinde öne çıkan kıstas ise, tedavinin kulaktan dolma bilgilerden uzak, doktor gözetiminde gerçekleştirilmesidir. En önemli tedavi, hastalığın bilinçli ve doğru şekilde ele alınması ve doğru ilaçların kullanılmasıdır.

Dış kulak iltihabının tedavisi, diğer kulak iltihap türlerine göre daha basittir. Bu şikâyetle doktora başvuran bir hastada öncelikle klinikte doktor tarafından kulağa sokulan bir aletle, dış kulak yolunda meydana gelen iltihap temizlenir.

Bu temizleme işlemi özellikle de basıncın etkisiyle kulakta meydana gelen tıkanıklık, ağrı ve işitme azalmasını büyük ölçüde düzeltir. Genellikle kullanılan ilaç türü merhem ve damlalardır. Eğer hastalık krem ya da damla ile tedaviye cevap vermiyorsa, doktorun uygun gördüğü bir antibiyotik alımıyla da tedaviye devam edilir.

Bir diğer kulak iltihabı türü de orta kulak iltihabıdır. Orta kulak iltihabı daha sık çocuklarda görülür. Çoğunlukla, yetişkinlerde tedaviye gerek duyulmaz. Bağışıklık sistemi bu iltihabı kendiliğinden yener. Çocukların bağışıklıkları henüz tam gelişmediğinden tedaviye ihtiyaç vardır. Antibiyotik tedavisiyle orta kulaktaki iltihap kurutulmaya çalışılır. Genel olarak antibiyotik tedavisi başarılı sonuçlar vermede yeterlidir.

Bazı durumlarda ise, cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. Bu gibi durumlarda kulak zarına bir tüp takılmaktadır. Bu tür bir tedavide kulak zarına takılan küçük bir tüple orta kulağa hava girişi sağlanır.

İç kulak iltihabında ise genellikle kulağın labirent denilen bölmesinde meydana gelen iltihabı kurutmak amacıyla antibiyotik kullanımı tercih edilir. Özellikle de denge sistemini bastırmaya yönelik ilaçlar kullanılır. İlaç fayda etmezse cerrahi operasyona başvurulabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp