Küf Alerjisi

Küf Alerjisi

Küf mantarları da alerjik sorunlara neden olur. Küflerin birçoğu yıl boyu mevcuttur ve hem evin dışarısında, hem de içerisinde büyümeye devam eder.

Kurumuş yapraklar ve zirai alanlar, dışarıdaki küflerin başında gelir. Evde yetiştirilen bitkiler, tozlu kitaplar, banyo ve rutubetli alanlar da evin içerisinde gelişen küflerin başlıca nedenidir. Küf, peynir, mantar, sirke gibi gıdalarda da sıkça rastlanan mikroorganizmalardır.

Küf alerjisinin belirtileri; öksürük, gözlerde kaşıntı gibi tipik alerji göstergeleridir, fakat komplikasyonlar gripten, deri hastalıkları, sinüzit ve hatta zatürreye kadar genişletebilir. Eğer küfe toksik reaksiyon gösteren bir bünyeniz varsa, belirtilere; baş ağrısı, sinirlilik, aşırı yorgunluk da eklenebilir. Bazı duyarlı kişilerde, astım krizi, küf alerjisi nedeniyle tetiklenebilir.Genetik miras, rutubete maruz kalınan yerlerde yaşamak ve çalışmak, havasız ortamlarda bulunmak küf alerjisi riskini arttırır.

Muayenede alerjik hastalık öyküsü, yaşadığınız ve çalıştığınız yerin rutubetli olup olmadığı bilgisi gereklidir. Hastalık, deri prick testi ve RAST (radyoalergosorbent) testi denilen, vücutta belirli bir antijene tepki gösteren antikorların varlığını saptayan kan tahliliyle teşhis edilebilir.

Alerji tedavilerinde genellikle alerji ilaçları, alerjiniz astım gibi hastalıklara neden olabilecek kadar ciddiyse burun spreyleri kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp