Kronik Gastrit Belirtileri Nelerdir

Kronik Gastrit Belirtileri Nelerdir

Kronik gastrit genellikle oldukça az belirti verir. Bazı durumlarda da belirti vermeden mideye yerleşir. Rahatsızlıkta uzun süreli iltihaplar vardır. Üst kadran ağrısı, mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir. İştahta azalma, şişkinlik ve geğirti görülebilir.

Kronik Gastritin Tanısı ve Tedavisi

Mide rahatsızlığı hissettiğinizde gastroenteroloğa başvurmanız gerekir. Genellikle hikayenin dinlenmesiyle gastrit anlaşılabilir. Fakat doktorun kesin teşhis koymak için bazı tetkikler isteyebilir. En faydalı tetkik ise endoskopidir.

Rahatsızlığı tedavi etmek için mide asidini azaltması için ilaç kullanılabilir. Genellikle iki haftalık bir tedaviyle mide eski durumuna dönebilir. Fakat bunun üzerine koruyucu ilaç tedavisinin yapılması gerekir. Bu tekrarlamaması açısından önemlidir. İlaç tedavisinin yanında diyet verilebilir. Özellikle mide asidini artırıcı yiyecekler yasaklanır. Midenin kendini yenileme özelliği vardır. Buna rağmen kişiler yediğine dikkat etmezse mide asidi birikerek kronik gastrite neden olmaktadır. Bu yüzden mide mukozası normale döndükten sonra da yemeye ve içmeye dikkat etmek gerekmektedir.

Kronik Gastrit İçin Yasaklı Gıdalar
  • Ekşimiş yoğurt, dondurma.
  • Et konserveleri, füme edilmiş etler, sosis, pastırma, sucuk, havyar, tuzlu balıklar, et kızartmaları.
  • Kızartma yöntemiyle hazırlanan her türlü unlu mamuller.
  • Çikolata, reçel.
  • Turşular.
  • Meyvelerin çiğ ve sert olanları
  • Hardal, sirke, karabiber, pul biber, sarımsak.
  • Alkol, kahve, çay, kakao, limonata ve gazlı içeceklerin hepsi.

Kronik Gastrit Neden Oluşur

  • Bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre kronik gastrite sebep olan en önemli etken “ Helicobakter Pylori “ denen bir bakteri türüdür. Bu bakteri çubuk şeklinde uzun olup çok sık karşılaşılan bir mikrop türüdür. Genellikle temiz yıkanmamış yiyeceklerden ve içeceklerden mideye ulaşır. Bu yüzden besinlerin iyi yıkanmaları gerektiğinin önemi daha anlaşılmıştır sanırım.
  • Helicobakter Pylori mideye yerleştikten sonra ortama toksinler salgılar. Vücudun bu mikroplarla savaşması için görevlendirdiği hücrelerin yaptıkları savunma savaşı sonucu çıkan zararlı maddeler bu toksinlerle birleşerek mide mukozasına zarar verir.
  • Beslenme alışkanlığı da kronik gastrit için bir etkendir. Alkol kullanımı, kötü ve düzensiz beslenme doğrudan mide yüzeyini tahriş ederek gastrite dönüştürebilir.
  • Sigara içen kişilerin mide sinir sistemini uyarır ve asit salgılaması komutu verir. Mide asidinin fazla olması gastrite çevirebilir.
  • Kronik gastrite etki eden bir neden de strestir. Stresli kişilerde mide asidi daha fazla salgılanır.
  • Aspirin ve benzeri bazı ağrı kesiciler ve antibiyotikler de kronik gastrite sebep olabilmektedir.
Kronik Gastrite İyi Gelen Bitkiler

Petekli bal gastrit hastalığından kurtulmak için oldukça etkili bir doğal besindir.

Pirinç lapası veya pirinç bulamacı da etkili bir gastrit tedavi yoludur. Günde 2 kez 1 ya da 2 kase yenildiğinde gastrit sancısını keser.

Çiğ patates suyu gastrite iyi gelmektedir. Yemeklerden 15 dakika önce bir çay bardağı patates suyu günde 3 kez içilmelidir.

Kadife çiçeği de gastrit tedavisinde başvurulan bir bitkidir. 1-2 tatlı kaşığı kadife çiçeği yeme gastrit ağrılarını kesmektedir.

Hindistan cevizi suyu gastritin bitkisel tedavisi için başvurulan en etkili yöntemlerdendir. Hindistan cevizi suyu bolca vitamin ve mineral içerir. Ve midedeki zehirli maddeleri ve toksinleri mideden temizler. Günde 4-5 kez bir çay bardağı Hindistan cevizi suyu içildiğinde mide yangınını giderir. Aynı zamanda iyi bir ateş düşürücüdür.

Zencefil de gastrit tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Tuza batırılmış 2-3 küçük zencefil tohumu, gastrit sancısından kaynaklanan huzursuzluğu önler ve mideye rahatlama ve gevşeme hissi verir.

Bol bol su içmek ve peynir altı suyu içmekte etkili ve doğal bir tedavi yöntemidir. Özellikle günde 8-9 bardak su içmek mideyi toksinlerden temizler ve midenize rahatlama hissi verir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, sadece tedavi sürecinde değil, hastalığın tekrar etmemesi içinde faydalıdırlar. Bu sebzeler, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz, ıspanak, yeşil fasulye ve bezelyedir.

Flavonoid içeren yiyeceklerde gastiride neden olan bakterilerle savaşarak etkilerini azaltır ve ülsere dönüşmesine engel olurlar. Flavonoidler bakımından zengin olan gıdalar, kızılcık, kereviz, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biberdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp