Kronik Ağrı Nedenleri

Kronik Ağrı Nedenleri :

Kronik Ağrı

Kronik ağrı durumu, örneğin ro- matizmal ağrı, şimdiye kadar gördüğümüz akut ağrıdan farklı bir şekilde ortaya çıkar. Kronik ağrıdurumunda ağrı, uyan ve koruma işlevini kaybetmiştir. Kendi başına buyruk bir hastalık haline gelmiştir.
 
Üç Fasit Daire
 
Akut bir ağrının kronik bir ağrıya dönüşebilmesi için ağrının en az 6 ay boyunca süreklilik göstermesi gerekir.Arka arkaya devam eden üç önemli süreç ağrıda kronikleşmeye yol açar:I Ağrı uyarısının sürekli bombardımanıaltında kalan sinir sistemi, perifere ağrıyı uyarıcı maddeler salgılar. Bunlar da sinir lifleri boyunca enflamasyona neden olurlar. Ardından da birbirini tetikle- yen fasit daireye girilir: Ağrı enflamasyona neden olur ve o da yeniden ağrıya yol açar.I Aynı anda sinir hücreleri bazıiyonlar (elektrik yüklü parçacıklar) için geçirgen hale gelir.
 
 Bununla da daha fazla ağrı habercisi sinir hücresine ulaşır. Böylece ikinci fasit daireye girilir. I Bundan böyle beyin sürekli peri- ferden gelen olumsuz (kötü ve ağrı verici) bilgi bombardımanına maruz kalır. Bu da keyifsizliğe ve uzun vadede depresyona neden olur. Bunun sonucunda da organizmadaki önemli bir mutluluk hormonu olan serotonin se-Ağrı bastırma merkezin Ağrınızın kronikleşmesi durumunda ağrı uyarıcıya karşı daha duyarlı hale gelirsiniz. Aşırı durumda da hipe- raljezi (ağnya ve dışarıdan gelen uyarılara aşırı duyarlı hale gelme) baş gösterir.
 
 Her yaralanma başka süreçlere yol açar ve o da yeniden ağrıya neden olur. Bu da nosiresep- törlerin (ağrı reseptörlerinin) aşırı duyarlı hale gelmesine yol açar. Ardından da tıpkı küçük bir alerjik tozun astıma, ciltte kaşıntı ve dökülmeye neden olması gibi, bu da organizmamn duyarlılığını arürır.Kitabın girişinde belirtildiği gibi çevre dokulardaki duyarlı sinir uçları,viyesi düşmeye başlar. Serotonin ağrının yayılmasını engelleyen bir rol oynar: Böylece üçüncü fasit daireye girilir.Tabii ki her akut ağrı, kronik bir ağrıyla sonuçlanmaz. Bir ağrının bir insanda kronikleşmesi ve bir başkasında kronikleşmemesinin nedeni henüz bulunamamıştır. Ancak şu kesindir; ağrının kronikleşmesinde hastanın hiçbir sorumluluğu yoktur. Bazı durumlarda ağrının kronikleşmesi kaçınılmazdır.

Kapsamlı bir tıbbi terim olarak “kronik ağrı”, tıbbi bir tedaviye rağmen 6 aydan daha uzun süren her türlü ağrıyı kapsar. Ağrı bazı durumlarda hafif olabilirken, bazılarında dayanılmaz hale gelebilir. Kimi zaman, ağrının nedenini teşhis etmek güç olabilir.

Kronik Ağrı Belirtileri

Kalıcı kas ağrıları yanında şişme, sertlik ve kramplar, kesik kesik ya da sürekli, bölgesel ya da yayılan, donuk ya da keskin bel ağrıları genel kronik ağrı belirtileri arasında sayılabilir. Hassas, hareket ettirmekte güçlük çekilen ve sürekli ağrıyan eklemler de kronik ağrı belirtileri içerisinde bulunur. Bazı diğer kronik ağrı belirtileri ise şunlardır; Kaslarda güçsüzlük, uyuşma, karıncalanma, hassaslık, uykusuzluk, Halsizlik ve bunalım (depresyon).

Kronik Ağrı Nedenleri

Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen herhangi bir durum, özellikle osteoantrit gibi kemik ve eklemlere etkiyenler, kronik ağrının nedeni olabilir. Kaza ve yaralanmalara bağlı sinir zedelenmeleri veya tam anlamıyla iyileşmeyen hastalıklar kronik ağrılara yol açabilir. Kötü duruş ve oturuş ya da sürekli yinelenen hareketler kronik ağrıları doğurabilir. Bilek burkulması gibi sakatlıklar geçirmek ya da devamlı topuklu ayakkabı giymek, vücudun başka bir bölgesindeki eklem veya kasın ağrımasına yol açabilir. Ağır yük taşımak ya da uygunsuz bir şekilde ağırlık kaldırmak, beli zorlayarak bel ağrısına neden olabilir. Aşırı kilolu olmak da benzer şekilde bel ve dizleri zorlayabilir. Kanser, multiple skleroz ve peptik ülser gibi belli bazı hastalıklar, kronik ağrıların altında yatan neden olabilir. Stres ya da diğer bazı psikolojik problemler, vücudun ürettiği doğal ağrıkesicilerin miktarında azalmaya, dolayısıyla da ağrı hissinin artmasına neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp