Kolit (aşırı Duyarlı Kalınbağırsak) Belirtileri

Kolit (aşırı Duyarlı Kalınbağırsak) Belirtileri : Duyarlı bağırsağın başlıca belirtileri, bağırsak düzeninin bozulması (kabızlık ya da ishal) ve karın ağrısıdır. Belirtilere göre üç tür klinik biçimi ayırt edilebilir: Birinci türde karın ağnsı ve ishal, İkincide karın ağnsı ve kabızlık, üçün- cüde ise kann ağnsı ile ishal ve kabızlığın birbirini izlediği bir gidiş vardır. Aynca bütün sindirim kanalını ilgilendiren meteorizm (bağırsakta aşın hava bulunması), kannda gerginlik duyusu, geğirme, ağızda kötü koku ve acı tat, mide içeriğinin ağza gelmesi, özellikle sabahlan bulantı, ender olarak kusma, iştah azalması, bağırsak hareketlerinde gürültü gibi belirtiler görülür.

Birçok olguda da baş ağnsı, çarpıntı, göğüs ağ- nsı, baş dönmesi, titreme, terleme, ya- nm baş ağnsı, kolay yorulma, çalışmada ya da herhangi bir konuya yoğunlaşmada zorluk, aynca kadınlarda ağnlı idrar yapma ve âdet düzeninde bozukluklar ortaya çıkabilir. Duyarlı bağırsak hastalarının sağlık durumlan genellikle iyidir, ama ishal olgulannda kilo kaybı görülebilir. Duyarlı bağırsağın en önemli belirtilerinden olan kann ağnsının yeri, şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişir. Bazen orta derecededir, bazen de akut kann tablosunu (kann zan iltihabını) taklit edebilir, yani şiddetli, krampı andınr biçimde sıkıştıncı, gerginlik yapıcı ya da künt olabilir ve kannda ağırlık duygusu yaratır. Hasta ağn yerini genellikle kesinolarak tanımlayabilir. Çoğu zaman ağn kamın üst bölgelerindedir; bazen bel ve sağrı bölgesine, hatta tüm kama yayılabilir. Ağn aniden başladığı için, hastanın iyi olduğu dönemleri ani ağn nöbetleri izleyebilir.

Ağn nöbeti özellikle sabahlan sıktır ve akşama doğru şiddeti azalır ya da tam tersi bir gidiş gösterir. Mide ya da onikiparmakbağırsağı ülserlerindeki ağnnm tersine, yemeklerle yakın ilgisi yoktur, ama yemeklerden sonra kanndaki gerginlik duygusu artabilir. Genellikle bağırsağın boşalması ya da gaz çıkanlmasmdan sonra ağn hafifler. Duyarlı bağırsak ağnsı genellikle fazla bir değişkenlik göstermeden sürer, ama heyer. anlamda, ruhsal gerginlik ve âdet günleri ağnnm şiddetini artırabilir. Bağırsak boşalması bozukluklan da oldukça sık görülür. Normal dışkılama dönemini ishal izler. Bazı olgularda ishal orta şiddettedir, hasta sık dışkılar, ama* dışkı miktan artmamıştır (günde 200-300 gr). Hasta genellikle yemeklerden hemen sonra heyecanlanır ya da sıkılırsa acil dışkılama gereksinimi duyar. Çalışma düzeni ve toplumsal ilişkilerden kaynaklanan gerilimlerin de bunda önemli rolü vardır. Belirtiler hemen hemen her zaman gündüz ortaya çıkar, geceleri çok ender görülür. Özellikle sabahlan, işe ya da okula gitmeden önceki dışkılamaya kramp biçiminde ağnlar eşlik eder. Çarpıntı, göğüs ağnsı, yanm baş ağnsı gibi bağırsakla ilgili olmayan belirtiler de görülebilir; hasta, kendisinde apandisit ya da yumurtalık iltihabı olduğunu düşünebilir.

Dışkı sulu olabilir, ama daha çok pelte gibidir (hamur kıvamındâ); mikta- n artmaz, az ve sürekli dışkılama durumu vardır, bazen dışkıdan sonra mukus çıkartılır. Kabızlığın ön planda olduğu olgularda dışkı çok sert, küçük topaklar biçiminde ve üzerine az miktarda kan bulaşmış olarak çıkanlır, çünkü hastalık genellikle basurla (hemoroit) birlikte görülür. Hastalar daha çok kabızlıktan yakınır; bağırsağın boşalması çok güç, ağn- lı ve eksiktir; hasta bağırsak yumuşatıcı ilaçlar kullanma gereksinimi duyar. Bağırsak yumuşatıcı ilaçlar hastayı rahatlattığından giderek her gün bunlan kullanmaya başlar. Ama uzun süreli ilaç kullanımı sonucunda ağnlar ve karın gerginliği artar ve çok daha kötü yan etkiler (kanama, böbrek ya da karaciğer zehirlenmesi vb) ortaya çıkar. Ayrıca bağırsakta gaz birikmesine bağlı belirtiler de görülür. Bu, hastalan en çok rahatsız eden belirtidir ve başka sindirim sistemi hastalıklannda da sık görülür. Geğirme, makattan gaz çıkartma, guruldama (kann sesleri) ile birlikte görülen sancı genellikle bağırsakta gaz birikmesine bağlıdır. Gene de bu açıklama tam olarak kanıtlanmamıştır; hatta kolitte bağırsaktaki gaz miktarının artmadığı, ama hastanın gazın verdiği gerginliğe dayanamadığı da gösterilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp