Kolik Belirtileri

KOLİK BELİRTİLERİ

■ Bebek iki üç haftalıkken başlayıp üç saat veya daha fazla süre devam edebilen, haftada, üç gün ya da daha sık görülen ağlama nöbetleri
 
■ Bebeğin ağlarken bacaklarını yukarı kaldırması
 
■ Bebeğin karnında şişlik olması ve gaz çıkarması
 
Bebeklerde uzun ağlama nöbetleri ve hırçınlık infan- til kolik, halk arasında gaz sancısı olarak bilinir. Bu durum her beş bebekten birinde görülmektedir. Anne babalarda endişeye neden olsa da, gaz sancısının bebekler üzerinde kalıcı bir etkisi yoktur ve genellikle başlangıcından üç ay sonra kendiliğinden geçer.

Kolik Nedenleri

■ Bazı durumlarda bebeğin bağırsaklarında nedeni bilinmeyen ancak zararsız bir kasılma, gaz sancısına neden olabilir.
 
Doktorunuz ne önerîrdî?
 
Bebeğiniz normalden fazla ağlıyorsa, doktorunuz daha ciddi bir problem olup olmadığını anlamaya çalışacakür.Bebeğin ağlamasının olası nedenlerini düşünebilirsiniz. Örneğin, ortam dumanlı ve rahatsız edici olabilir. Bebeğinizi rahatsız eden açık bir çengelli iğne ya da bebek bezi olup olmadığını kontrol edin, aç ya da susamış olup olmadığını anlamak için emzirmeyi ya da su içirmeyi deneyin veya sadece size yakın olmak için ağlayıp ağlamadığını anlamaya çalışın. 
 
Bu arada hastalık belirtilerini gözlemleyin.Bebeğin ilgisini başka bir yöne çekerek sakinleştirmeye çalışabilirsiniz. Sallamak ya da arabada gezdirmek gibi ritmik hareketler işe yarayabileceği gibi, “beyaz gürültü” olarak bilinen, radyoda iki istasyon arasında duyulan statik ses de sakinleşmesinde yardımcı olabilir. Bebeği bir battaniyeye sarmak ya da bir bebek askısında taşımak ona kendini güvende ve rahat hissettirebilir.

Kolik Nedir

Bazı bebekler gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde ağlama krizlerine girerler. Bu aşırı ağlama krizlerine “kolik” denir. Aslında bütün bebekler zaman zaman ağlarlar veya huzursuzlanırlar. Ancak bu davranış stili aşırı olursa ve çok sık olursa “kolik” olarak tanımlanır.

Kolik Tedavisi

Öncelikle bebeğinizi bir hekime götürün ve ağlama ve karın ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklarla ayırıcı tanısının yapılmasını sağlayın.
Bebeğinizin rahat ve karnının tok olmasını sağlayın.
Bebeğinizi dik olarak kucağınıza alın ve sırtına ovalayarak sakinleştirmeye çalışın.
Bebeğinizin biberonla beslenme süresi 20 dakikadan az sürüyorsa biberonunu değiştirerek daha az delikli bir biberon başıyla beslemeyi deneyin.
Sessiz ve daha az bir aydınlık odada vakit geçirmesini sağlayın.
Bebeğinizi korkutabilecek ani hareketlerde bulunmamaya dikkat edin.
On dakikadan fazla bir süredir ağlıyorsa yüz üstü yatırmayı deneyin.
Bebeğinizin karnına sıcak havlu koyabilir ve masaj yapabilirsiniz.
Bebeğinizin dikkatini dağıtın. Elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi gibi elektrikli aletlerin çıkardığı sesler bebeğin ilgisini dağıttığı için rahatlamasını sağlayabilir.
Anne - baba olarak kolik rahatsızlığının geçici bir durum olduğunu unutmayın ve moralinizi bozmayın.
Bebeğinizi formül mamaları ile besliyorsanız mamasını değiştirin. İnek sütü proteini olan mamalar yerine soya formüllü mamalar bazen yararlı olabilmektedir.
Bebeğinizi emziriyorsanız yediğiniz gıdalara dikkat edin. (Lahana, karnabahar, brokoli, inek sütü, çikolata ve soğandan uzak durmayı deneyin.)
Bebeğinizde kolik nöbetleri başladığı zaman sakin olmanız gerektiğini unutmayın. Sizin telaşlı tutumunuz bebeğinizi de olumsuz etkileyecektir.

Kolik için öneriler

* Ağladığı zaman kucağınıza alarak onu sakinleştirmeye çalışın. Kucağınızda gezdirin ya da yavaş yavaş sallayın. Yalnız olmadığını, yanında olduğunuzu ona hissettirin.

* Sakin ve sessiz bir yerde emzirin. Yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Bir görüşe göre, yediğiniz besinler örneğin; inek sütü, baharatlı gıdalar vb. bebeğinizde gaz yapabilir.

* Eğer hazır mama kullanıyorsanız doktorunuza başvurarak daha az gaz yapan bir mamayı tercih edebilirsiniz.Her markanın gazlı bebeklere özel maması var, meraklanmayın!

* Emzirirken ya da biberon ile beslerken bebeğinizin hava yutmamasına özen gösterin. Örneğin; meme ucunu olabildiğince geniş olarak bebeğinizin ağzına verin. Biberon ile besleniyorsa biberonu yatay değil, dik olarak verin.

* Stresli ortamlarda yaşayan bebeklerin gaz problemini daha çok yaşadığına dair araştırmalar var. Bebeğiniz için mümkün olduğunca sakin ortamlar yaratın, stresten uzak durmaya çalışın. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışın. Siz ne kadar rahat ve mutluysanız, bebeğiniz de öyle olur.

* Bebeğinizi uyku düzenine alıştırmaya çalışın. Örneğin; geceleri daha çok uyumasını sağlayın. Uykusu geldiğinde kendi kendine uyumasına imkan yaratın. Gündüzleri ise çok uzun süreler uyumasına izin vermeyin.

* Açlık nedeniyle ağlamasını azaltmak üzere bebeğinizi sık aralıklarla az az besleyin. Emzik vermeyi de deneyebilirsiniz.

* Altının temiz olmasına dikkat edin. Bütün bunların dışında kolikle başa çıkamadığını düşünüyorsanız, doktorunuza danışarak ilaçla tedavi yöntemini tercih edebilirsiniz. Fakat bilmelisiniz ki, koliği kesen sihirli bir ilaç yok. Ve ilaçların da yan etkileri olabilir.

Bebeklerde gaz sancısının (koliğin) genellikle mide bağırsak problemlerinden kaynaklandığı düşünülse de, yapılan bazı araştırmalara göre çıkış noktası bebeğin anneyle kurduğu ilişkidir. Anne gergin olduğunda ve emzirme deneyimi keyifle yaşanmadığında; anne bebeğini tedirgin tuıtar ve bebek de bunu hisseder. Bir an önce karnını doyurup, memeden çekilmek ister. O yüzden hızlı hızlı emer ve dolayısıyla hava da yutar ve bu gaz olarak karşımıza çıkabilir.

Burada olayı başlatan ilişkidir; bebeğin annenin kucağında tedirgin durması, keyif alarak, sindire sindire emmemesidir. Örneğin; İngiltere’de yapılan bir araştırmada 5 yıl boyunca anne babası olmayan çocuklar gözlenmiş ve bu çocuklarda kolik sorununa rastlanmamış. Yani, ilişki yoksa kolik da yok denilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp