Kolesterol Yükselmesi Belirtileri

Kolesterol Yükselmesi Belirtileri

* Ciltte sarı lekeler,
* Göz altında siyah halkalar,
* Gözün beyaz kısmında sarı lekecikler,
* Terin ve nefesin ağır kokması,
* Ağızda acılık hissi,
* Bas ağrısı ve basta ağırlık hissi,
* Görme zayıflığı,
* Bas dönmesi ve beyinde boşluk hissi,
• Hazımsızlık ve iştahsızlık,
* Genel yorgunluk ve ruhî bunalım,
* Uykusuzluk,
* Sol kolda ve kalp üzerinde zaman zaman ağrılar.

Kolesterolün Yükseldiği Nasıl Anlaşılır?
Kollesterolün yüksek olup, olmadığını, öğrenmek için, kan tahlili yaptırmak gerekir. Günümüzde yaygın bir şekilde uygulanmakta ve sonucu iki saat içinde alınmaktadır. Yapılan kan tahlilinde, üç değere bakılmaktadır; Total kolesterol, HDL kolseterol ve LdL kolesteroldür. Total kolesterol 200 mg/dl den düşük, LDL (kötü) kolesterolü 100-120 mg/dl arasında, HDL (iyi) kolesterolü 40 mg/dl den yüksek olması gerekir.
Kolesterolün yüksek olması, bir hastalık değil, fakat ciddi rahatsızlıklara ve hastalıklara, neden olabilir.

Kolesterol Nasıl Düşürülür

* Kızartmalardan kaçınınız.
* Kırmızı et yerine beyaz et tüketin. Tavuğun derisini çıkartın ve etin üzerindeki yağları ayırın.
* Kaymak ve yağlı süt yerine yağsız ya da yarı yağlı süt tercih edin.
* Sıvı bitkisel yağlar (zeytinyağı, çiçek yağı, mısır yağı, soya yağı gibi) doymamış yağ oranı yüksek yağlardır. Bunları tercih edin. Katı yağlardan uzak durun.
* Alışveriş yaparken hazır gıdaların etiketlerini okuyarak, yağ miktarlarına göre alın.
* Doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekler yerine nişastalı ve lifli besinler tercih edin.
* Sakatatlardan (karaciğer, böbrek ve beyin gibi) uzak durun.
* Daha az yumurta ve yumurta kullanılarak hazırlanmış yiyecek tüketin.
* Daha fazla meyve ve sebze tüketin.

Yüksek Kolesterolde Beslenme

Yapılan çalışmalar yenen yiyeceklerle de kalp hastalıkları oluşum riski azaltılabilir. Yenen besinlerin içerisindeki yüksek oranda doymuş yağ içeren besinler, kolesterolü yüksek hayvansal besinler, yüksek miktarda tuz içeren besinlerle beslenenlerde kalp hastalıkları oluşum riski fazladır.

Bu riski azaltmak için bol miktarda sebze, meyve ve doğal tam tahıldan yapılmış besinlerle beslenen, doymuş yağ miktarı düşük, doymamış yağ miktarı yüksek orandan antioksidan öğeler, folik asit, b vitaminleri ve dengeli diyet tüketilebilir.

KOLESTEROL NEDİR?

Kolesterol yaşamımız için gerekli olan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücut kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açar. Kolesterol hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikirse göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine neden olur.

KOLESTEROL NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kan kolesterol düzeyinizle kalp hastalıkları oluşumunu engelleyebilirsiniz. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarının oluşmasının ana nedenidir. Kolesterol düzeyinizin normal sınırlarda tutulmasıyla kalp hastalıklarını engelleyebilirsiniz. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarının oluşmasına veya kalp krizine neden olmaktadır. Amerika'da bir milyondan fazla görülen kalp krizlerinden yarım milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp