Kolesterol Rejimi

Kolesterol Rejimi

Birkaç yıldır yağ ve protein bakımından zengin olan çeşitli rejimler önerilmektedir. Bu tür rejimde birçok kimsenin iştahı gayet iyi bir biçimde tatmin olmaktadır. Bir tokluk ve fazla yemiş olma hissi duyurur, "mide kazınması" (Bu his aslında rejim yapanın midesinden çok zihnindedir.) gibi bir his duyulmaz. Böylece rejim işi ko- laylaştınlmıştır. Bununla beraber, benim ısrarla önerdiğim hızlı zayıflama işlemi için "Hızlı Kilo Ver Rejimi" ve bu kitaptaki diğer rejimler çok daha etkilidir.Bazı kimselerin zayıflamasına yardımcı olduğu için, o kategoriye girenler tarafından daha çabuk anlaşılan ve en iyi şekilde sonuç veren kendi hazırladığım "Yüksek-yağ, yüksek-protein" rejimlerini bu kitaba aldım. Başan, kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmaya dayanmaktadır, sapmalar hiç kilo vermeme sonucunu doğurabilir. 
 
Ünlü kaşifler Wilhaîmur Sterffenson ve Amiral Perry ile Eskimolann, Kuzeybatı Vadileri kızılderililerinin yıllar yılı bu şekilde beslendikleri bir gerçektir. Bunlar Herkülvari görevler yapmayı başardıkları gibi nadiren şişman olmuşlardır.Tabii ki, günlük eneıjik yaşamlannda vücutları büyük ölçüde hareket yapıyordu. Beden hareketleri; yumuşak, kullanılmayan kasları sıkmaya, sarkmalara engel olmaya ve biraz kalori yaktırmaya neden olduğu için, tüm rejimlerde önemli bir faktördür.
 
Yüksek-yağ, yüksek-protein rejimlerinde karbonhidratları (şeker, nişasta, selüloz) gizler, vücudunuzda depolanmış yağlan kullanırsınız.Olağan temel kısıtlama en kuvvetli şekliyle bir tek cümlede özetlenebilir: Karbonhidratlara, şekere, tuza, meyvelere, hububatlı yiyeceklere, ekmeğe, pirince, patatese, alkole el sürmeyin. Birçok yiyeceğin yenmesine izin vardır, ama yasaklar da çoktur. Tuz kullanımı son derece kısıtlıdır veya hiç izin verilmez.
 
• YÜKSEK-YAĞ. YÜKSEK-PROTEİN REJİMİ NO: 1Aşağıdakilerden bol miktarda yiyin, dilerseniz günde 3 kez:
 
• Füme ve tuzlu olmayan her türlü yağlı et, tavuk, hindi, balık, deniz ürünü. Etlerin ve kümes hayvanı etlerinin üzerindeki yağlan olduğu gibi bırakın, arzu ederseniz tereyağ, margarin veya sıvı yağ ilave edin. Balık ve deniz ürünlerini ağır ve bol yağda kızartın.
 
• Yumurta, tereyağ, margarin veya sıvı yağda pişmiş olacak.
 
• Eritme peynir, kaymak.
 
• Tuz kullanmayın.
 
• Bol miktarda su, kalorisiz meşrubat, suni olarak tatlandırılmış kahve ve çay için, kaymak koyabilirsiniz, ama süt koymayın.
 
• Yemekler arasında atıştırmak yasaktır. Her öğünde aşırıya kaçmadan yiyebildiğiniz kadar yiyin.
 
• Kıvırcık salata ve domates dışında meyve ve sebzeyok.
 
• Ekmek, makama, makama türü gıdalar, pirinç, patates, kek yok.
 
• Tuzlanmış veya konserve et veya balık yok, sosis, salam, füme et yok. (Tuzsuz salam yenebilir).
 
• Alkollü içkiler, bira hatta şarap bile yok.

Kolesterol Belirtileri

Kolesterol, hücre yapısının inşa edilmesinde kullanılan, hormon ve enerji üretimine katkıda bulunan, balmumuna benzer bir yağdır.

Vücudumuz, ihtiyaç duyduğu miktarda kolesterol üretebilmektedir, aynı zamanda tükettiğimiz gıdalardan da kolesterol alırız.

Kolesterol fazlası (yüksek kolesterol), kolesterolün yapısı nedeniyle bir süre sonra damarlarda birikmeye ve plakalar oluşturmaya başlar.

Yüksek kolesterol tek başına bir hastalık değildir ancak, damarları etkilemesi nedeniyle başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere hayati tehlike taşıyan diğer hastalıklara yol açabilir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri

Basitçe özetlemek gerekirse, iyi (HDL) ve kötü (LDL) olarak 2 ana kolesterol tipi bulunmaktadır.

İyi kolesterol, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve damarlardaki plak tabakalarının temizlenmesine yardımcı olurken, kötü kolesterol damar tıkanıklığına, kalp hastalıklarına ve kan dolaşımı sorunlarına yol açar.

Yüksek kolesterolü, sağlık açısından bu kadar tehlikeli yapan şey genellikle kötü kolesterolü yüksek olan kişilerde herhangi bir belirti görülmemesidir.

Yani, uzun yıllar yüksek kolesterol seviyeleriyle yaşasanız dahi damar veya kalple ilgili bir sorun yaşanmadıkça kolesterol seviyenizin normalden yüksek olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer bu dönemde kolesterol ölçümü yaptırmadıysanız kolesterol damarlarda birikmeye başlamış olabilir.

Yüksek kolesterol sizi hasta yapmaz, günlük yaşantınızı etkilemez, belirtisi yok denebilecek kadar azdır ve genellikle rutin kontroller sırasında yapılan testlerle belirlenebilmektedir.

Nadir olmakla birlikte yüksek kolesterolü bulunan bazı kişilerde, cilt tabakasında biriken kolesterol göz çevresiyle el ve ayaklarda kabarıklıklara yol açabilir. Bu kabarıklıklar yağ bezesine benzer şekillerde görülebilir.

Yüksek Kolesterolün Riskleri

Kolesterolün yüksek olup olmadığını bilmemek maalesef yol açabileceği hastalıkları önlemez. Uzun süre yüksek kolesterolü bulunan kişilerin karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden biri damar tıkanıklığıdır (atherosclerosis).

Kolesterolün damar duvarına yapışmasıyla başlayan süreç, zaman içinde damarın elastikiyetini kaybederek sertleşmesi ve kan akışı için kullanılan yolun daralmasıyla devam eder.

Bu plaklar damarları çatlatabilir ve çatlaklarda kan pıhtılaşması oluşabilir. Pıhtılaşma, zaten kolesterol birikimi nedeniyle daralan damarı iyice daraltabilir ve kan akışını durma noktasına getirebilir.

Tüm bunların sonucunda da inme ve kalp krizi gibi hayati tehlike yaratan sağlık sorunları görülebilir.

Kolesterol Neden Yükselir?

Kolesterol vücudumuz tarafından (karaciğer) üretilebildiği için gıdalardan aldığımız kolesterol genel olarak kolesterol fazlası olarak kabul edilebilir.

Omega 3 ve omega 6 gibi esansiyel yağ asitleri içeren gıdalar (badem, keten tohumu, balık, fındık…) sağlıklı yağ ve iyi kolesterol kaynakları arasında gösterilirken, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar (margarin, tereyağ, yağlı peynir, tam yağlı süt…), trans yağ içeren gıdalar (kızarmış patates, krakerler, kızartma yemekler, hazır kurabiye, fast-food…) yüksek kolesterol tetikleyicileri arasındadır.

Yani sık sık hazır gıda tüketiyorsanız, paketlenmiş gıdalara (atıştırmalıklar) merakınız varsa ve genel olarak hayvansal gıdalarla besleniyorsanız büyük ihtimalle yüksek kolesterol sorunu yaşayacaksınız demektir.

Fiziksel olarak aktif olmamak, spordan uzak durmak ve aşırı kilolu olmak yüksek kolesterolün diğer nedenleri arasında sayılmaktadır. Tabii her fazla kilosu bulunan insanın kolesterol seviyesi yüksek olacak diye bir genelleme yapmak doğru olmaz ancak, fazla kilosu bulunanların çoğunda yüksek kolesterol görülmektedir.

Yaş aldıkça kolesterol seviyesi de artmaya başlar. Bu nedenle uzmanlar, 20 yaşından sonra her 5 senede bir, 40 yaşından sonra her 1-2 senede bir kolesterol ölçümü yaptırılmasını öneriyor.

Eğer yüksek kolesterolünüz varsa ve bunu beslenme ile kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız, hangi yaşta olduğunuza bağlı olmadan, her yıl kolesterol ölçümü yaptırmanız gerekiyor. Kolesterol ilacı kullanıyorsanız doktorunuz büyük ihtimalle her 6 ayda bir kolesterol ölçümü isteyecektir.

Düzenli olarak egzersiz yapmanıza ve ideal kilonuzda olmanıza rağmen kolesterolünüz yüksek çıktıysa bunun nedeni aile bireylerinizden birinin kolesterolünün yüksek olması olabilir.

Yüksek kolesterol genetikle yakından ilgilidir ve kalıtımsal olarak diğer aile bireylerine miras kalabilir.

Son olarak, hipotiroid, şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi bazı hastalıkların kolesterolü yükselttiği bilinmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp