Kolesterol Nasıl Oluşur

Kolesterol Nasıl Oluşur

Esasen kolesterol karaciğerde yapılır. Kolesterol vücut hücrelerinin temel kimyevi maddesini teşkil eder. Bu durumda kolesterol suda çözüldüğü halde vücut hücrelerine nasıl yayılır?Kolesterolün vücutta hareket etmesi için mutlaka vücudun yaptığı protein ve yağ cisimciklerinin olması lazım gelir. Bu cisimcikler, vücut hücrelerine kolesterol taşıyıcı görevi yaparlar.Vücut hücre duvarlarındaki karşılama istasyonları bu taşıyıcıları tanırlar. Kolesterol yüklerinin vücut hücrelerine boşaltılmasına izin verirler.Bu çalışma her gün kesintisiz devam eder. 
 
Kolesterolü esas taşıyana zararlı kolesterol (L.D.L.) adı verilir. Bu da karaciğere gelir, kolesterol yükünü boşaltır ve bunları kan aracılığı ile vücut hücrelerine taşır.Eğer dokularda bu yükleri almak için yeterli mekanlar bulunmazsa, işte sorunlar ve krizler o zaman başlar. O zaman bu taşıyıcı (zararlı kolesterol) yükünü vücudun tehlikeli yerlerine boşaltmaya başlar; mesele koroner kalp damarlarına boşaltır. Bu da damarda pıhtılaşma denen olaya sebep olur. 
 
Bundan kılcal damarlarda daralma meydana gelir. Bu ise bazen kalp krizine zemin hazırlar.Kore Savaşı sırasında Amerikalı operatör doktorları orada öldürülen birçok Amerikan askerlerinin kalp damarlarının bu pıhtılarla dolu olduğunu gördüler. Bunların kılcal damarları sertleşmişti. Halbuki onlar genç insanlardı.İşte bu olaydan sonra doktorlar genel kolesterolün yanı sıra bu taşıyıcıyı, yani zararlı kolesterol denen şeyi (L.D.L.) tanımaya koyuldular. 
 
Allah Teala vücudumuza hücreleri temizleyecek ve dokuları üzerlerine akıp gelen kolesterollerden kurtaracak mekanizmalar koymuştur, işte bu süpür- geci yahut temizlikçi rolünü oynayan şey faydalı kolesteroldür. Bu dokuların ihtiyacından fazla olan şeyleri karaciğere taşır. Dolayısıyla bundan kurtulur. Ne zaman kandaki bu yararlı kolesterol düzeyi yükselirse, damarları temizleyen süpürge- cilerin sayısı da o kadar artar. Bunlar damarlarımızın içinde kolesterol birikimine mani olurlar.

Doğal ve sentez yoluyla başka organik köklerin de eklenmesiyle androjen, östrojen, projesteron hormonlar içeren madde ve izomerlerden oluşur. Kolesterol besleyici bir özellik taşır. Değişik organlarda ve özellikle karaciğerde, asetat asit yardımıyla özümlenmeye hazırlanır ve bağırsaklarda emilir. Kolesterollerde oluşturulan kolesterol bölüm bölüm kana geçer. Vücuttaki fazla kolesterol dışkı yoluyla atılır. Sıvı kolesterol billurlardaki sıcaklığın etkisiyle oluşan renk değişikliğinden yararlanarak geliştirilen termografi yöntemiyle derideki sıcaklık artışını saptayarak deri altı yangınlarını belirleyebilir.

Kolesterol Belirtileri

Yüksek kolesterol kalp hastalığı, anjin ve inme gibi ciddi hastalıklarla ilintilidir. Koroner kalp hastalığına kalbe kan beslemesi yapan arterlerin daralması (arteriyoskleroz) neden olur. Kolesterol ve atık ürünler gibi yağlı tortular arterlerin içinde birikir. Bu birikime plak adı verilir ve plak kanın arterler içinde akışını engeller. Arteriyoskleroz belirtileri gösteriyorsanız, kolesterol düzeyiniz de yüksek olabilir. Belirtiler dâhilinde anjin (kalbe giden kan akışının azalması sonucu meydana gelen göğüs ağrısı), bacak ağrısı (bacaklara kan taşıyan damarların daralmasından meydana gelen) ve kalbe kan taşıyan damarlar içinde kan pıhtılarının oluşması sayılabilir. Kan pıhtıları kalp yetmezliğine neden olabilir. Gözlerinizin etrafında veya cildinizin başka yerlerinde oluşan sarı lekeler (xanthomalar) de kolesterol birikmesi sonucu oluşur. Bunlar genellikle kalıtsal yüksek kolesterolü (ailenizdekilerde yüksek kolesterol öyküsü olması) olan bireylerde görülür.

Kolesterol Nedir

Kolesterol, insan ve hayvan hücrelerinde bulunan yağımsı bir maddedir.Vücut tarafından üretildiği gibi (örneğin karaciğerde) çeşitli besinlerle de vücuda girer.

Tüm vücutta yaygın olmakla birlikte, özellikle beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğerde bulunur. Bir çok hormonun (kortizon, seks hormonları gibi) üretiminde kullanılan kolesterol aynı zamanda D vitamini ve safra üretiminde de kullanılır. Kolesterol, yağımsı bir madde olduğundan suda çözünmez. Kanda taşınabilmesi için suda çözünür maddelerle birleşmesi gerekir.

İşte bu maddeler karaciğerde üretilir. Kolesterol bunlarla birleşince lipoprotein adını alır. Bunlar; karaciğerden diğer organlara ve kandan karaciğere kolesterol taşırlar. İşte karaciğerden kolesterolü alıp diğer organlara (dolayısı ile kana) kolesterolün iletimini sağlayan LDL (Low Density Lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein), kötü huylu kolesterol olarak bilinirken, kandaki kolesterolü karaciğere taşıyan HDL (High Density Lipoprotein, yüksek yoğunluklu lipoprotein), iyi huylu kolesterol olarak bilinir. Yine VLDL (Very Low Density Lipoprotein), IDL (Intermediate Density Lipoprotein) ve trigliserid de kandaki yağ (ve yağımsı) maddelerindendir. Kan dolaşımında ne kadar yüksek oranda LDL kolesterol bulunuyorsa kalp hastalığına yakalanma riski o kadar yüksektir. HDL kolesterol düzeyi düşük ise kalp hastalığına yakalanma riski yine yüksek olacaktır.

Kolesterolü neler artırır?
Sağlıklı yaşam için gerekli kolesterolün neredeyse tamamı vücut tarafından üretilir. Bunun dışında dışardan alınan birçok besin de kolesterol içermektedir. Kan kolesterol düzeyleri yükseldiğinde başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıkar. Kolesterol bazı kuruyemişler ve yemeklik yağlarda olduğu gibi süt ürünleri ve et gibi hayvansal kökenli yiyeceklerde de bulunur. Doymuş yağ içeren bütün yiyecekler aynı zamanda kolesterolü de içerir. Ne kadar çok hayvansal gıda ve kızartılmış gıda alınırsa vücuda o kadar çok kolesterol girer. Ancak kolesterolün sorumlusu yalnızca gıdalar değildir. Yaşam tarzı, şişmanlık, sigara kullanımı, ailenin tıbbi geçmişi, yaş, yüksek tansiyon, diyabet, bazı böbrek ve tiroid hastalıkları gibi faktörler yüksek kolesterol için büyük risk oluşturmaktadır.

Kolesterolün tedavisi nedir? Yüksek kolesterolün kontrol altına alınması ile yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı ve kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak bilinmektedir. Kolesterol yüksekliğine ilaveten şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerinin tedavisi de planlanmalıdır. Tedavi 2 aşamada gerçekleştirilir: 1.İlaç dışı tedavi 2.İlaç tedavisi. Her hasta için tedavi farklılıklar taşır. İlaç dışı tedaviler kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaç tedavisi kesinlikle doktor denetiminde olmalıdır. Tedavide hedef belirlenirken LDL kolesterol düzeyinin esas alınması tercih edilmektedir. Hedef LDL kolesterol düzeyi hastada kalp ve damar hastalığının olup olmadığına göre değişir. A.Kişide kalp ve damar hastalığı yoksa LDL kolesterol düzeyinin 130 mg/dl’nin altına düşürülmesi yeterlidir.

B. Kişide kalp ve damar hastalığı varsa hedef LDL kolesterol düzeyi 100 mg/dl’nin altı olmalıdır. Yani kişi kalp krizi geçirmişse, koroner arter daralmasına bağlı göğüs ağrısı varsanız varsa, koroner damar ameliyatı geçirmişseniz, koroner arterler balon ile genişletilmişse, beyine, böbreğe, bacaklara giden damarlarda kolesterol birikimi varsa hedef LDL-kolesterol düzeyi 100 mg/dl’nin altıdır. İlaçsız tedaviler yaşam düzeninin değiştirilmesi olarak da isimlendirilir. Yüksek kolesterol tedavisinde en önemli konu ilaçsız tedavilerdir, kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaçsız tedavilerde yapılan ihmal kolesterol düşürmek amacı ile kullanılan ilaçların başarısını da azaltır. İlaçsız tedavilerin başında beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gelir. Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Hastada yüksek tansiyon varsa, yüksek tansiyon tedavisinde geçerli olan ilaç dışı tedaviler ihmal edilmemelidir. Şeker hastalığı kontrol altına alınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp