Kolesterol Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kolesterol Hakkında Bilinmesi Gerekenler : Kolesterolün önemiKolesterolün küçük bir kısmı yediklerinizden gelir ancak büyük kısmı vücudunuzda, özellikle de karaciğerinizde, yediğiniz doymuş hayvansal yağlardan üretilir.

Hücresel yapılar

Kolesterol vücudunuzun her hücresinde yer alır ve hücre zarının hayati bir parçası olarak hücrelerin fazla geçirgen olmasını engeller.

Hormonlar

Kolesterol, büyümenin ve vücudun günlük düzeninde çalışması için gerekli olan birçok hormonun temel bileşenidir. Kolesterol içeren hormonlar aşağıda sıralanmıştır

Östrojen ve progestojenler

Bu hormonlar kadınlarda överde (yumurtalık) üretilir ve kadına ait cinsel karakterlerin ortaya çıkmasından ve menstruel siklüsten sorumludur.TestosteronErkekler tarafından testislerde üretilir ve erkeğe ait cinsel karakterlerin ortaya çıkmasından ve sperm üretiminden sorumludur.

Kortizol

Kortizol, her böbreğin üstünde bir tane bulunan böbrek üstü bezlerinden üretilir ve vücudun strese karşı verdiği cevabın düzenlenmesinden sorumludur.

Aldosteron

Kortizol gibi böbrek üstü bezlerince üretilir. Esas görevi vücudun tuz ve potasyum dengesini sağlamaktır.

1,25-dihidrokolekalsiferol, d vitaminin aktif hali

D vitamini dengeli bir diyette mevcut olduğu gibi, aynı zamanda özellikle yaz aylarında güneş ışınlarıyla temas eden cilt tarafından da üretilir. D vitamini karaciğer ve böbreklerde bir hormon olan 1,25 dihidrokolekalsiferole dönüştürülür. Bu hormon, bağırsaklardan kalsiyum emilimini ve aynızamanda kemik gelişiminin normal ve sağlıklı olmasını sağlar. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, erişkinlerde ise kemik yumuşamasına (osteomalazi) neden olur.

Sindirim

Safra asitleri, karaciğerinizde kolesterolden üretilir ve bir deterjan görevi görerek yediğiniz yiyeceklerdeki yağın çözünmesini sağlarlar. Bu yağların ve yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) sindirimi ve emilimi için gereklidir. Safra asitlerinin depolandıkları safra kesesinden bağırsağa ulaşamadığı durumlarda yağ sindirimi düzgün bir şekilde gerçekleşmez. Bu ishale, yağlı, açık renkli ve kötü kokulu dışkılamaya neden olur.Kolesterolün fazlasının kalp hastalığına yol açtığı açıktır ancak onsuz yaşamın sürdürülemeyeceği de bir gerçektir.

Kolesterolün kimyasal yapısı

Kolesterolün yine suda çözünemeyen bir yağ türü olan trigliseridlere (Bkz. sayfa 22) göre çok farklı bir yapısı vardır. Kolesterol, bir seri şeklinde sıralanmış halka- sal karbon moleküllerinden oluşur: Bu yapıya sahip maddelere "steroller" adı verilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp