kolesterol düşüklüğü belirtileri nelerdir

KOLESTEROL

Kolesterol, yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Kolesterol.ıbeyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur.Vücut kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve yağları sindirensafra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa, bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açar. Kolesterol, hangiorganın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi ise yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir

Ardıç tohumu

Güzel kokulu, sivri ve uzun yaprakları; parlak siyah, kozalak şeklinde meyveleri olan, ortalama 8- 10 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Yaprakları ince, uzun, sivri ve güzel kokuludur. Uçucu yağ, organik asitler, reçine, acı madde, glikoz ve sakaroz içerir. C vitamini açısından da zengindir. Toz haline getirilmiş ardıç tohumu kaynatılıp günde iki defa içilir.

Enginar

Bilcşikgillerden; kökü yıllarca yaşayıp, her ilkbaharda yeniden süren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen iri topuz biçimindeki yeşil çiçegidir. Killi, kumlu ve rutubetli toprakalarda yetişir.Çok iyi bir besindir. İçeriğinde cynarine vardır. Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki olan Enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Enginar yaprağı kaynatılıp süzülerek günde iki defa birer bardak içilir.

Karahindiba

Yol kenarında, çayır ve hendeklerde yetişen bir çeşit bitkidir. Aslan dişi olarak da bilinir. Yaprakları rozet şeklindedir. Çiçekleri sarıdır. Taze yaprakları salata olarak da yenilebilir. Yaprakları ilkbahar; kökleri ise, sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.Hindiba kaynatılıp süzüldükten sonra günde iki defa içilir.

Kekik

İkiçenekliler sınıfının, ballıbabagiller familyasından; odunsu saplı, karşılıklı küçük yapraklı, sürüngen, çok yıllık kokulu bir bitkidir.İçeriğinde thymol vardır. Yurdumuzda yabani kekik ve başlı kekik çok miktarda yetişir. Açık pembe renkte çiçekler açan bitkinin yemeklere ve özellikle etlere farklı bir lezzet ve ko ku vermesinden dolayı baharat olarak kullanılır. Kaynar suyun içine kekik katılıp dernlenmesi için beklendikten sonra süzülerek günde iki defa içilir.

Kiraz

Gülgiller familyasından, düz kabuklu bir çeşit ağaç veya ağaçcıktır. Genellikle yapraklanmadan önce çiçek açar. Meyvesi, etli ve tek çekirdeklidir. Ev ilaçlarında sapları, meyvesi, kabuğu ve çiçekleri kullanılır. A, C ve B vitaminleri ile potasyum, magnezyum, sodyum, kireç, çinko ve demir mineralleri bulunan kiraz, sulu ve şekerli bir ııuyvcdir. Bir litre suyun içine bir avuç kiraz sapı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerekgünde iki defa içilir.

Mısır

Yaklaşık 2 metreye kadar boylanabilen, dik ve yüksek gövdeli, geniş şerit yapraklı bir yıllık bitkidir.Kökü kalın ve saçaklıdır. Yaprakları şerit gibi, uzun, paralel damarlı, sert ve sivri uçlu, sapsız, kenarları, dalgalıdır. E vitamini içermesinin yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, -fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından zengin bir besindir. İki çeşit çiçeği vardır. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkım başak şeklinde, dişi çiçekler ise yaprakların koltuğunda koçan halindedir. Bunlar mısır püskülü denilen kısmı meydana getirirler. Meyvesi, koçanı üzerinde sıkışık şekilde dizilidir. Rengi açık veya koyu sarı veya kırmızımtırak renklidir. Mısır püskülünün içeriğinde glikoz, maltoz gibi şekerler, sabit yağ, steroller, reçine ve çok miktarda potasyum tuzları vardır. Mısır püskülü kaynatılıp günde iki defa çay gibi içilir.

Sarımsak

Zambakgiller familyasından, bütün kısımları keskin kokulu, yaklaşık yarım metreden fazla boylanabilen otsu bir bitkidir. Toprak altında iri bir soğanı vardır. Çiçekleri beyazımsı pembedir. Yaprakları uzun, yassı, paralel damarlı ve sivri uçlu olup, gövdeyi sarmıştır. Soğanında özel kokulu uçucu bir yağ, şekerler, A, B, C, P vitarninleri vardır. Besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko.fosfor ve demir mineralleri içerir. İki gün arayla bir diş sarımsak yenir veya parçalar haline getirerek su ile içilir.

Zeytin

Yaklaşık 3 metreden 20 metreye kadar boylanabilen uzun ömürlü bir ağaç ve onun meyvesidir.Yaprakları yeşil renkli olup. derimsi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekleri beyazımsı sarı renkli olup, salkım durumundadır. Meyvesi önceleri yeşil, 01-gunlaştığı zaman parlak siyah renklidir. Meyvelerinde zeytinyağı çıkarılır. Zeytinde protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır. Zeytin yaprağı kaynatılıp günde iki defa çay gibi içilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp