kolesterol belirtileri uzman tv

Kolesterol Belirtileri

Kolesterol kanda ve vücudumuzu oluşturan hücrelerde bulunan yumuşak, balmumu kıvamında olan bir yağdır. Kolesterol normalde vücudumuzda karaciğer tarafından üretilir. Ayrıca kırmızı et, yumurta, balık, süt ve süt ürünleri tüketildiğinde kandaki kolesterol seviyesi yükselir.
 
Niçin Fazla Yağ Almamız Sağlıksızdır?
 
Özellikle katı yağlar fazla tüketildiğinde kanda kolesterol seviyesi artar. Kanda seviyesi artan kolesterol ve diğer yağ ürünleri kan damarlarının duvarlarında birikerek damarların daralıp tıkanmasına yol açar. Kalp krizine sebep olabilir.
 
Kolesterol Düzeyleri
 
Serum kolesterol seviyenizi bilmeniz ve belirli aralıklarla ölçtürmeniz gerektiğini unutmayınız.

Kolesterol, hücre yapısının inşa edilmesinde kullanılan, hormon ve enerji üretimine katkıda bulunan, balmumuna benzer bir yağdır.
Vücudumuz, ihtiyaç duyduğu miktarda kolesterol üretebilmektedir, aynı zamanda tükettiğimiz gıdalardan da kolesterol alırız.
Kolesterol fazlası (yüksek kolesterol), kolesterolün yapısı nedeniyle bir süre sonra damarlarda birikmeye ve plakalar oluşturmaya başlar.
Yüksek kolesterol tek başına bir hastalık değildir ancak, damarları etkilemesi nedeniyle başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere hayati tehlike taşıyan diğer hastalıklara yol açabilir.

Kolesterol Nasıl Düşürülür

Hayvansal yağlarda bulunan doymuş yağ asitleri ile margarin ve fırınlanmış hazır ürünlerde bulunan trans yağ asitleri mümkün oldukça azaltılmalı, yerine zeytinyağı ve fındık yağında yoğun bulunan tekli doymamış yağ asitleri ile birlikte ayçiçeği, mısırözü, soya gibi bitkisel yağlarda bulunan çoklu doymamış yağ astileri tüketimi arttırılmalıdır. Bilinçsizce yağ alımını azaltıp un ürünleri ve şekerden oluşan karbonhidratlı gıdalı arttırmak kolesterolü düşürmek yerine kandaki yağ (trigliserid) düzeyinde artışa yol açabilir. Bu nedenle diyette değişiklik yaparken akılcıl davranmalı, kısıtlama yerine diyetin içeriği olumlu yönde değiştirilmelidir.

Hergün bir dolu avuç (35-50 gr) ceviz,badem, fındık, fıstık, leblebi ve diğer kuruyemişlerden birini tüketmek kolesterol de % 10 a varan düşüşler sağlayabilir. Nuts olarakda adlandırılan bu yemişler her öğünde sofraya konulmalıdır.

Kolesterol Düşürücü Bitkiler

Ceviz birçok organ ve birçok hastalık için iyi gelen şifalı bitkilerden biridir. Kötü kolesterolü düşürücü etkisi de faydaları arasındadır. Ceviz kan damarlarına büyük fayda sağlar.

Yulaf ezmesi, yulaf kepeği bu rahatsızlık için bilinen çözüm yolları arasındadır. Düzenli yulaf ezmesi yada yulaf kepeği tüketilerek kolesterolün dengelenmesi sağlanabilir.

Fındık da ceviz gibi etki göstererek yarar sağlar.

Başta somon balığı, göl alabalığı, sardalya ve orkinos olmak üzere birçok balık türü bu rahatsızlığa iyi gelir. Yüksek oranda omega 3 içeren balıklar vücut için de oldukça yararlıdır. Haftada en az bir kez balık yemek gerekir.

Düzenli olarak sebze ve meyve tüketin. Sebzeler ve meyveler kalbinizi de korur.

Bademin de büyük faydası vardır. Badem tüketin.

Yer fıstığı, çam fıstığı gibi kuruyemişler de hem kolesterolü düşürür hem de kalbi korur.

Brüksel lahanası oldukça büyük fayda sağlar.

Elma da düzenleyici etki yapar.

Üzüm de elma gibi oldukça etkilidir. Tüketmekte fayda vardır.

Yeşil çay birçok rahatsızlığa iyi geldiği ve birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi kolesterolü de düşürür. Aynı zamanda siyah çayın da benzer etkisi vardır.

Soya fasulyesi de bu rahatsızlık için oldukça faydalıdır.

Düşürücü etki için domates tüketmekte yarar vardır.

Enginar tüketilmesi fayda sağlar.

Atkuyruğu namı diğer kırkkilit otu bitkisi de kolesterol için oldukça yararlı bir bitkidir.

Limon, mandalina ve portakal gibi C vitamini içeriği yüksek olan bitkilerde mutlaka tüketilmelidir.

Soğan ve sarımsak birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi bu rahatsızlık için de fayda sağlar. Mutfağınızdan soğan ve sarımsağı eksik etmeyin.

Özellikle zencefilin faydası büyüktür. Hazırlanan zencefil çayı bu rahatsızlık için oldukça etkilidir.

Avokado, muz, kivi, mango, armut ve şeftali tüketilmesi gereken meyveler arasındadır.

Et ve tavuğu ızgara yada haşlanmış olarak tüketmenizde yarar var.

Patlıcan ve havuç bu rahatsızlık için oldukça büyük fayda sağlar.

Doğal meyve suları tüketilebilir.

Kolesterol Düzeyi
Kolesterol düzeyi değerlendirilip ilaç tedavisine karar verilirken kişide damar hastalığı bulunup bulunmaması veya diğer hastalık riskini arttırıcı faktörlerin olup olmaması da göz önüne alınır. Örneğin başka risk faktörü olmayan, iyi kolesterolü de yüksek menopoz öncesi bir kadında 230 mg/dl lık bir düzey risk oluşturmazken, kalp krizi geçirmiş 55 yaşındaki bir erkekte aynı düzey kolesterol düşürücü ilaç tedavisi başlanmasını gerektirebilir.

İyi kolesterol ya da HDL-K düşük demek için hangi değerin altında olması gerekmektedir?

HDL-K düşüklüğü için erkek ve kadınlarda farklı değerler vardır. Kadınlarda 50 mg/dl, erkeklerde 40 mg/dl’nin altında olması durumunda HDL-K düşüklüğünden bahsedilmektedir. Türk toplumunda genel olarak HDL-K değerleri daha düşük bulunmaktadır.

Kolesterol riski nasıl tahmin edilmektedir?

Önceki çalışmalarda daha ucuz ve kolay olduğu için riski belirlemede total kolesterol ölçülürdü. Artık LDL-K ve HDL-K değerlerine kolaylıkla bakılmaktadır. LDL-K değerlerindeki her 10 mg/dl’lik artış, kalp krizi riskini yaklaşık %20 oranında artırmaktadır. Buna karşılık HDL-K değerlerindeki yükseklikle birlikte kalp krizi riskinde azalma olmaktadır. HDL-K her 1 mg/dl’lik artış kalp damar hastalığı gelişme riskini %2-3 oranında azaltmaktadır.

Kimler, ne sıklıkla kolesterol ölçtürmelidir?

20 yaş üzerindeki kişilerde serum kolesterol düzeyi ölçülmeli, normal bulunanlarda 5 yılda bir kontrol edilmelidir. Eğer olanak varsa aynı zamanda trigliserid ve HDL-Kolesterol düzeyleri de ölçülmelidir.Bu ölçümlerden LDL-kolesterol (LDL-K=Total kolesterol – (HDL-K + Trigliserid / 5) formülü ile hesaplanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp