Kol Ağrısı Neyden Kaynaklanır

Kol Ağrısı Neyden Kaynaklanır :

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)

Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafının etrafında ağrıya neden olur ve genellikle dirsek eklemi yakınlardaki tendon ve kasların özellikle de tekrarlı hareketlerle, fazla kullanılması nedeniyle oluşur. Tenis oyunu kolun bu tip hareketine iyi bir örnektir. Özellikle de vuruş tekniği kötü olan, amatör tenisçilerde tenisçi dirseği sık olur. Ayrıca boya yapmak ya da çok fazla mouse kullanmak gibi el bileğini zorlayan ve yinelenen hareketler, bu duruma yol açabilir. Ağrısı birkaç hafta ya da ay boyunca sürse de zaman içerisinde iyileşecektir.
Dirsekte Bursit

Bursalar, vücudumuzun eklem yerlerindeki hareketli parçaların birbirine sürtünmesini azaltan, küçük, sıvı dolu keselerdir. Kol üst üste aynı hareketi yaptığında, dirsek sürekli şekilde sert bir zemine dayandığında veya şiddetli bir çarpma sonucu bu keseciklerde iltihaplanma olabilir ve bu duruma olekranon (dirsek) bursiti denir. Şişlik ve ağrı ile sonuçlanır. Pek çok vak‘ada bursit evde tedavi edilebilir. Ağrı birkaç hafta içerisinde azalır ama şişliğin inmesi daha uzun sürebilir.
Sinir Ezilmesi / Sıkışması

Yaşlanmaya bağlı olarak kimi zaman olağan bir şekilde gelişen eklem ve kemiklerdeki yıpranma ve aşınmalar omurilikteki sinirlerin ezilmesine ya da sıkışmasına neden olur. Bu durum boyundan başlayan ve kollara doğru yayılan bir ağrıya ve kimi zaman da karıncalanmalara neden olur. Ağrının yanı sıra kollarda güçsüzlük de meydana gelebilir. Bu tür yıpranmalara omurga artriti ya da servikal spondilosiz denir. Belirtileri kişiden kişiye değişse de, bu tip kol ağrısında hastanın iyi ve kötü günlerinin olması tipik bir belirtidir.
Fıtık

Bel ya da boyun fıtıkları da tıpkı yukarıdaki paragrafta sözünü ettiğimiz durumlarda olduğu gibi, sinirler üzerinde baskıya neden olur. Bu durum sadece fıtığın olduğu bölgeyi etkilemekle kalmaz. Bel fıtığı, bacak ağrılarına ve bacaklarda güçsüzlük hissine yol açabilirken, boyun fıtığında da kollarda ağrı ve güçsüzlük görülebilir. Fıtık, omurlar arasında bulunan ve disk adı verilen yumuşak maddenin zamanla sertleşmesine verilen isimdir. Sertleşen diskler sinirlere baskı yapar ve ağrılara neden olur.
Angina Pektoris

Angina, kalp kaslarına giden kan ve oksijenin sınırlandığı bir kalp sorunudur. Genellikle, kalbi besleyen atardamarların sertleşmesi ve daralması sonucu oluşur. Angina ağrısı, şiddetli bir göğüs ağrısı ve iç sıkıntısı olarak tarif edilir ancak sol kola, boyuna, çeneye ya da sırta da vurabilir. Ağrıyı genellikle fiziksel aktivite ya da stres tetikler ve sadece birkaç dakika sürer.

Ancak anginanın sadece kol ağrısı olarak kendini gösterdiği durumlar da olabilir. İşte bu yüzden özellikle egzersiz sonrası başlayan ve dinlenince geçen kol ağrıları için doktorunuzu görmeniz önemlidir. Çünkü angina, kalp krizi ya da inme gibi çok daha ciddi bir sağlık sorunu açısından risk altında olduğunuza dair ciddi bir uyarıdır.
Kol Ağrısının Az Rastlanan Nedenleri

De Quervain tenosinoviti, el bileği içindeki tendonların iltihaplanmasıdır. Ağrı genellikle yumruk yaptığınızda ya da herhangi bir şeyi avucunuzla kavradığınızda meydana gelir. Raketle yapılan sporlar durumu daha da kötüleştirebilir.

Karpal tünel sendromu, elin hareketini ve hissetme duyusunu kontrol eden sinir üzerindeki baskıdır. Genellikle el ve parmaklarda ağrıya ve yanma hissine neden olur.

Boyun kaburgası, bu kaburgayı ilk kez duyuyor olabilirsiniz çünkü herkeste yoktur. Bu durum, en üstteki kaburga kemiği üzerinde fazladan bir kaburgaya sahip olmak anlamına gelir. Bu ekstra kaburga kolda ağrıya, karıncalanmaya ve şişliğe neden olabilir.

Kol damarları hastalığı, damar sertliği gibi nedenlerden dolayı koldaki atardamarların tıkanmasıdır ve daha çok, orta yaş üstü kişilerde görülür. Kolu hareket ettirdikçe ağrı ve kramplar oluşur, kolda güçsüzlük meydana gelebilir.

Koldaki sinirlerin iltihaplanması, tıp dilinde ‘brakial nevrit‘ de denir. Oldukça ağrılı bir rahatsızlıktır. Bel ya da boyun fıtığı gibi sinirlere baskı olması nedeniyle oluşur.

Dirsek artriti, dirsek ekleminin iltihaplanmasına, şişmesine ve ağrımasına neden olur.

Kırık ya da çatlak kemik, hepimizin bildiği gibi kolda çatlak ya da kırık ağrısı son derece şiddetli ve genellikle kaza sonucu meydana gelen ağrılardır. vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Birkaç gün geçtiği halde, buz koymanıza veya ağrı kesici almanıza rağmen dinmeyen ağrılarda,
Düşme veya çarpma gibi ani bir kaza sırasında kolunuzdan ses geldiyse,
Kolunuzun incinen bölgesinde kızarıklık, ağrı ve şişme görülüyorsa,
Koldaki ağrı ve şişme ciddi bir boyuttaysa,
Efor sarf ettikten sonra ortaya çıkan ve dinlenince geçen ağrılarda,
Kolunuzu normal bir şekilde oynatmakta zorluk çektiğinizde,
Göğüste sıkışmayla birlikte görülen kol ağrılarında (acilen olmak üzere),
Herhangi bir kaza sonrası kolda şekil bozukluğu fark ettiğinizde (acilen olmak üzere),vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp