kızamık belirtileri görseller

Kızamık Belirtileri 

Kizamik:
 
■ Yüksek ateş, gözlerde kızarıklık burunda akıntı ve vücudun çeşitli bölgelerinde kabarcıklar
 
KIZAMIKÇIK:
 
■ Kulak ve boynun arkasındaki bezelerde şişme, iştah kaybı, bazı durumlarda kabarcıklar ve daha büyük çocuklarda eklem ağrısı
 
Nedenleri
 
■ Kızamık da sıklıkla çocuklukta geçirilen ancak bazen yetişkinleri de etkileyebilen, öksürük ve hapşırıkla bulaşan viral bir hastalıktır. Kızamık, ciddi olabilecek ikincil enfeksiyonlann ve iltihaplanmaların oluşumunu kolaylaştırabilir.
 
■ Kızamıkçık (Alman Kızamığı) da öksürük ve hapşırıkla bulaşabilen viral bir hastalıktır.
 
Doktorunuz ne önerîrdİ?
 
Kızamık durumunda muüaka bir doktora danışın. Doktorunuz ağrıkesici yazabilir veya bol sıvı tüketmenizi önerebilir.Kızamıkçığın belli bir tedavisi yoktur. Ancak hamileyseniz ve daha önce kızamıkçık geçirmediyseniz ya da kızamıkçık aşısı olmadıysanız acilen bir doktora görünmeniz de yarar vardır.

Kızamıkçık

Kızamıkçık, özel bir virüs olan Rubella ile meydana gelen, bulaşıcı bir hastalık, German measles olarakta bilinir. Hastalığı ilk olarak Nagner, 1829'da kızamık ve kızıldan ayırmıştır. 1938'de Hiro ve Tasaka, hastalığı deney yolu ile sağlamlara bulaştırmayı başarmışlar ve sebebinin bir virüs olduğunu bulmuşlardır.

Kızamık Hastalığı

Kızamık, özel bir virüsle (Morbilli) meydana gelen, bulaşıcı bir çocukluk hastalığı. Kızamığı ilk olarak 860 senesinde Farslı hekim Razi bildirmiştir. Sydenham ise 17. asrın ikinci yarısında hastalığı tarif etmiş ve 18. yüzyıldan itibaren de kızamık salgınları tanınmaya başlamıştır. 1911'de Anderson ve Goldbergen, kızamığı insanlardan maymunlara nakletmişler ve sebebinin bir virüs olduğunu bildirmişlerdir.

Kızamık başka hastalıklara neden olabilir mi?

Kızamık enfeksiyonu tüberküloz enfeksiyonunun tekrar aktif hale geçmesine, zatürreye, boyundaki lenf bezlerinin iltihaplanmasına, orta kulak iltihabına ve beyin iltihabına neden olabilir.

Kızamığın tedavisi nasıldır?

Hastanın 10 gün süreyle izole edilmesi uygundur.
Ateş düşünceye kadar yatak istirahati gerekir.
Şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılabilir.
Bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi verilmemelidir.
Kızamıklı bir çocukla temas eden kişilere (örn; aile üyelerine) gamma globülin yapılarak hastalık önlenebilir veya hastalığın seyri hafifletilebilir.

Kızamıktan korunma nasıl olur?
Zayıflatılmış canlı virüs aşıcı 15 aylık çocuklara tek doz uygulanır. Beslenme veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda 6 ay sonra bir destek dozu daha yapılır. Salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük tüm çocuklara aşı uygulanabilir. Bu takdirde 15 ay tamamlanınca bir destek dozu daha yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp