Kıl Dibi İltihabı

Kıl dibi iltihabı (follikulitis) temizliğe dikkat edilmemesi, tahriş edici maddelerin teması, çok yağlı cilt ve saç bakım ürünlerinin kullanılması ve şeker hastalığı gibi nedenlerle meydana gelir. Kıl dibi ile çevreleyen dokunun iltihaplanması (furunkel) şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi dengesizliği nedeniyle meydana gelir. Ağrılıdır ve çabuk yayılır. Çok sayıda kıl kökünün birbirine kaynaması sonucunda meydana gelen iltihaplı hastalık (karbunkel) ağrılı ve ateşlidir. Hastalığın başlangıcında ve basit iltihaplı hallerde bitkisel ilaçlar kullanılabilir. Hastalığın ilerlemiş halinde hekim kontrolünde tedavi gerekir.

Haricen Kullanılan Bitkisel ilaçlar

Avrupa melezi karaçam Esansı: Birkaç damla esans damlatılıp ovulur. Veya; % 10-20 oranında esans ihtiva eden merhem veya krem şeklindeki hazır ürünler kullanılır. Terebentin (arıtılmış) esansı ile birlikte kullanılabilir.

Dağ tütünü çiçeği: Kıyılmış 2 çay kaşığı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısım sargı veya pansuman olarak uygulanır ve günde birkaç defa tekrarlanır

Papatya çiçeği: İltihaplanmayı önleyici olarak hazır ilacının kullanılması önerilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp