İltihap Giderici İlaçlar

İltihap Giderici İlaçlar :

Aşşağıda verdiğimiz ilaç isimleri iltihap tedavisinde doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.

TERNEX (Gargara)

Kullanım Şekli:

15 ml solüsyon ağızda çalkalama ve gargara yapıldıktan sonra atılır, yutulmaz. İhtiyaca göre bu 2-3 defa 3-4 saat ara ile tekrarlanır, gerektiğinde 5 defaya çıkılabilir. Tedavi süresi 2-7 gün arasındadır. 7 günü geçmez ancak radyasyon mukozitlerinde doktor denetiminde 15 güne kadar sürebilir.

Endikasyonları:

İltihaplı doku ameliyatları; burkulma, çıkık, ezik, tendinit, bursit, yanık ve benzeri durumlar; diş ve dişetiyle ilgili iltihap ve ameliyatlarda ve plastik cerrahi uygulamalarında; tonsillit, sinüzit gibi enflamasyonlu durumlarda, kulak ve burun ameliyatlarında; üroloji ve jinekolojide iltihaplı durumlar ve ameliyatlarda; solunum yolları hastalıklarında ve venopatilerde enflamatuvar ve analjezik olarak kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Benzidamine karşı daha önceden oluşmuş aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir. Gebelerde güvenilirliği kanıtlanmadığından kullanılmamalıdır.

Uyarılar: Uzun süreli kullanımlarda kan analizleri, böbrek fonksiyon testleri yapılmalı ve bozukluk saptanırsa tedavi hemen kesilmelidir. Nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar karaciğer bozukluğu olan kişilerde ancak çok gerekli olduğunda kullanılmalı ve uzun süreli tedavi görenlerde karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Yan Etkileri:

Seyrek ve genellikle hafiftir. En çok görülen yan etkiler bulantı, epigastrik basınç ve yanma hissidir. Daha nadir olarak uykusuzluk, fotosensitif döküntü, baş dönmesi, sersemlik, çarpıntı, görme bozukluğu bildirilmiştir. Nonsteroid ilaçların yan etkileri yaşlı hastalarda daha sık görüldüğünden, bunlarda en düşük etkili doz kullanılmalıdır.

İlaç Etkileşimleri:

Bütün nonsteroid ajanlar gibi, diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.

Vİ-DAYLİN (şurup)

Kullanım Şekli:

Günlük doz 4 yaşın altındaki çocuklarda 1/2 ölçek; 4 yaşın üstündeki çocuklarda ise 1 ölçektir.

Endikasyonları:

Akut ya da ağır enfeksiyon hastalıkları, travmalar, ameliyattan önce ve sonra, uzun süren nekahatler, yorgunluk halleri, zehirlenmeler, aşırı sıcak ve soğuklarda uzun süre kalan kimseler, aftlı ve ülserli stomatitler (özellikle antibiyotik tedavisine bağlı olanların korunma ve tedavisinde), glossit ve cheilitislerde, kolit, ülseratif kolit, kronik enterit, steatore spru, Plummer-Vinson sendromu (demir tedavisiyle birlikte), emilim bozuklukları, atonik kabızlık, diyare, karaciğeri koruma tedavisi, ikter, epidemik hepatit, karaciğerin yağlı dejenerezansı, eksüdatif diyatez, kronik ekzema, nörodermatit, şua dermatozları, toksik ve ilaçlara bağlı dermatoz ve ekzema, akne, lupus erythematosus, füronküloz, lichen verrucosus, prurituslar, tırnak ve saçların kolay kırılma hali, cildin kuruluğu, pellagra, vevrit ve nevraljiler, zona, siyatik, enfeksiyöz veya toksik sinir bozuklukları, Korsakoff hastalığı, konjunktivit, blefarokonjunktivit, karanlığa intibak bozuklukları, fotofobide kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Bileşiminde bulunan herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlı olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

B12 vitamini eksikliğine bağlı görülen pernisiyöz anemi ve megaloblastik anemilerde kullanılmaz. Özel durum gösteren hastalarda ilave bir beslenme rejimine gerek duyulabilir. B2 vitamini idrarı sarıya boyar.

Yan Etkileri:

Çok seyrek olarak, özellikle yüksek dozlarda, duyarlı kişilerde allerjik reaksiyonlar görülebilir.

İlaç Etkileşimleri: Parkinson tedavisinde, piridoksin, levodopanın etkisini azaltabileceğinden, Parkinson tedavisi gören hastalarda bu konu gözönünde bulundurulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp