Kepek Belirtileri

Kepek Belirtileri

■ Kafa derisinden genelde omza dökülen beyaz ve pul pul deri parçacıkları
 
■ Bitin etkili olduğu bölgelerde kaşıntılı ve kırmızı lekeler.

Kepek (küçük beyaz deri parçaları), saçlı deride ve bazen bedenin öteki kıllı bölgelerinde oluşur. Zaman zaman yoğun bir kaşıntı ile birliktedir.
Ağır vakalarda deride ve saçlarda aşırı yağlanma olabilir. Saçlı deri yer yer kızarır, küçük delikler ortaya çıkar ve oralardan olan sızıntı, sert, sarı kabuklar oluşturur. Yüz derisi, özellikle de alın, yanaklar ve kaşlar kızarır, kulakların üstü, göğüs, meme bölgesi ve köprücük kemiği üstündeki deri pullanır.

Kepek Nedenleri

■ Kepek, yağbezlerinin aşın yağ üretiminden ya da mantar enfeksiyonundan kaynaklanır.
 
■ Bit, kişilerin yakın temas halinde bulunduğu durumlarda yayılır.
 
Kepek vakalarının çoğunda bilinen bir neden yoktur. Ancak kalıtımın, beslenme alışkanlıklarının ya da bedenin hormon dengesindeki bir bozukluğun kepek oluşumuna katkıda bulunduğu yolunda kanıtları vardır.
Stres ve duygusal değişiklikler kepeği artırabilir; iyi bir dinlenme ise bütünüyle ortadan kaldırabilir.

Buna ek olarak, ergenlik çağında derinin aşırı yağlı oluşu bu durumun iye bilinen bir nedenidir. Saçlarını düzenli olarak yıkama olanağından yoksun olanlarda, tuzlu suda yüzerken bone takmayan kişilerde de apansız Kepek oluşabilir.

Kepekten Kurtulma Yolları

1. Aspirin: Kepek probleminiz moralinizi mi bozuyor? 2 aspirini toz haline getirin ve saçınızı yıkarken her seferinde kullandığınız şampuana ekleyin. Karışımı saçınızda 1-2 dakika bekletin, sonra iyice durulayın ve normal şampuan ile tekrar yıkayın.

2. Kabartma tozu (karbonat): Kepeği kontrol altına almak için saçlarınızı ıslatın ve sonra bir avuç dolusu kabartma tozu ile saçlarınızı saç derisine doğru iyice ovalayın. Sonra saçınızı iyice durulayın ve kurutun. Bunu saçınızı her yıkadığınızda yapın, fakat sadece kabartma tozu kullanın, şampuanlamayın. Saçınız başlangıçta kuruyabilir. Ancak, birkaç hafta sonra saç deriniz doğal yağlar üretecek, saçlarınız daha yumuşak olacak ve saç derinizin pul pul olmasından kurtulacaksınız.

3. Limon: Pul pul kepek kafanızı kaşındırıyorsa, çözümü buzdolabınızda arayın. Sadece saç derinize 2 yemek kaşığı limon ile masaj yapın ve sonra suyla durulayın. Daha sonra bir fincan suya bir çay kaşığı limon suyunu karıştırın ve bununla saçlarınızı durulayın. Bu uygulamayı kepekleriniz kaybolana kadar her gün yapın.

4. Ağız gargarası: Kötü durumdaki yoğun kepeği tedavi etmek için, saçınızı düzenli olarak şampuanla yıkayın, sonra ağız gargaralarıyla durulayın. Daha sonra saçlarınıza düzenli arıtıcı kreminizi sürebilirsiniz.

5. Tuz: Şampuandan önce sıradan sofra tuzunun aşındırıcılığı kepekten kurtulmanız için iyi bir çaredir. Tuzluk alın ve kuru olan saç derinize biraz tuz serpin. Sonra, saç derinize masaj yaparak tuzu yedirmeye çalışın. Kuru ve pul pul olan saç derinizi şampuan uygulaması için hazır hale getirmiş olacaksınız. Daha sonra şampuanla yıkayın.

6. Sirke: Kepekten kurtulmak için, her şampuanlamanın ardından 2 fincan soğuk suya 2 fincan elma sirkesi ekleyip saçınızı bununla durulayın. Ayrıca, saçınızı şampuanlamadan önce saçınıza doğrudan 3 yemek kaşığı sirke uygulayarak saç derinize masaj yapın. Birkaç dakika bu şekilde bekleyin ve saçınızı durulayın. Sonra her zamanki gibi saçınızı şampuanlayın.

Kepeğe Karşı Bitkisel Tedavi

Şampuanınıza birkaç çay kaşığı elma şırası sirkesi veya limon suyu eklerseniz, şampuanınız kepeğe karşı etkili hale gelecektir.
Elma şırası sirkesini biraz suyla karıştırıp saçınızı fırçalayabilir ve saçı şampuanlamadan önce bir süre bu şekilde bekletebilirsiniz.
Beslenmenize dikkat edin. İşlenmiş hazır gıdalardan uzak durun ve bol su içip, meyve sebze tüketin.
2 çay kaşığı sirkeyi bir çay kaşığı limon suyu ile karıştırıp , bu karışımı durulama suyuna ekleyin.
5 sap kurutulmuş kekiği 2 bardak suda kaynatın, ılıdıktan sonra karışımı saçınıza sürüp, şampuanlamadan önce 15 – 50 dakika arası bir süre bekletin.
Saçınıza saf Hindistan cevizi yağı ile masaj yapabilirsiniz. Aynı şekilde zeytin yağı ya da çay ağacı yağı da kullanılabilir.
Saçınızı ıslatmadan önce avucunuza sofra tuzu dökün ve saç derinize tuzla masaj yapın. Ardından saçınızı normal şekilde şampuanlayabilirsiniz.

Kepek Tedavisi

Her hastalık gibi bunun tedavisi de sebebe yönelik olmalıdır. Yukarıda belirtildiği gibi en sık sebep mantar yoğunluğunda artıştır. Mantar yoğunluğunu azaltmak daha doğrusu bu mantarı tedavi etmek için climbazol veya ketokonazol içeren şampuanlar kullanılmalıdır. Ketokonazol içeren şampuanlar ciltte ve saçta ciddi kuruluk yaptığı için haftada 2 defa kullanılabilir. Bir süre sonra kesilmesi gerekli olup, oysa climbazol içeren şampuanlar günlük kullanıma uygun üretildiğinden saç ve cilt kalitesini değiştirmez. Bu sebeple climbazol içeren şampuanlar tercih edilir. % 1 yoğunlukta olanlar kullanılmalıdır. Sürekli kullanmakta sakınca olmamakla birlikte istenirse haftada 2 defa bu diğer günler istenilen herhangi bir şampuan kullanılabilir.

Kaşıntı ve kepeğin sebebi yağlı egzama ise bu durumda tedavi daha ciddi olmalı ve içeriğinde meyan kökü özütü ve TTO içeren solusyonlar şampuanla birlikte kullanılmalıdır. Kepek ve kaşınmaya sebep olan mantar hafif düzeyde bir mantar hastalığı olup, ciddi düzeyde iltihabi akıntılara sebep olabilen saç köküne ulaşıp onu öldürebilen mantar hastalığından ayrı bir durumdur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp