Kepeğin Önlenmesi Yağbezi

Kepeğin Önlenmesi Yağbezi : Aşın yağ salgılamasının nedenlerini anlamak için, yağbezinin işlevlerini ve anatomisini daha aynntılı bir biçimde bilmek gerekir. Yağbezleri işlevsel ve anatomik olarak kıl kökünü saran kesecikle (folikül) bir bütün oluşturur. Bu bütüne kıl-yağ kompleksi denir. Embri- yolojik olarak kıl kökünü saran keseciğin yan taslağından kaynaklanan yağbezleri loblardan (asinüslerden) oluşurve tek lobludan birçok lobluya kadar değişen büyüklüklerde olabilir. Bezin salgı üreten bölümü, merkezi bir boşaltım kanalının çevresinde yer alan ve bağdokudan bir kılıfın sardığı epitel katmanlarından oluşur. Boşaltım kanalı folikül infundibulumuna (huni biçimli geçit) kadar devam eder. Bezin epitel hücreleri farklılaşmış ve yağ üretiminde özelleşmişlerdir.

Salgılama işlemi daha önce de belirtildiği gibi bez boşluğunu döşeyen katmanın hücrelerinin dökülmesiyle oluşur ve ortaya çıkan salgı hücre parçacıkları içerir. Yıkılanepitel katmanı, alttan çıkan katmanla hemen yenilenir.Salgılama süreklidir. Bu sürekliliği üstderinin (epidermis) taban katmanının (bazal katman) salgıbezindeki karşılığı olan dış epitelin hiç durmayan çoğalması sağlar.Yağ salgısı, ter bezlerinde olduğu gibi otomatik sinir refleks mekanizmaları tarafından denetlenemez. Yağ bezlerinde bu denetim işlevini epitel hücrelerine girerek burada hücre çoğalmasına ve metabolizmasına etkiyebilen hormonlar yerine getirir.Yağbezinin ürettiği salgı (sebum), salgı kanalı aracılığıyla kıl folikülüne ulaşır. Bu kanal boyunca ilerleyerek yüzeydeki üstderiye ulaşır. Çok sayıda ter bezinin ürettiği terle karışarak su ve yağ karışımı içeren ince bir katman (hidroli- pidik tabaka) oluşturur.

Yağ ve ter arasındaki denge, üstderinin fiziksel ve kimyasal etkenlerden, bakterilerden ve mantarlardan korunmasında temel bir önem taşır.Deri asitliğini pH 4,5 dolayında sabit tutan bu denge üstderinin nemlenmesini, esnekliğini ve gerginliğini sağlar. Saçlı deri, alın, burnun yan olukları, çene, göğüs kemiği ortası ve iki kürek kemiği arası gibi "yağlı" olarak bilinen deri bölgeleri altında yağbezleri daha büyük ve sayıca daha fazladır.Örneğin yüz ve kafada cm2'ye düşen yağbezi sayısı 400-800’dür. Buna karşılık bacaklarda bu sayı cm2 başma 50 yağbezi gibi çok düşük bir düzeydedir.

Erbezleri (skrotum) derisindeki yağbezleri de büyüktür.Kıl folikülüne bağlı olmayan, yani tek başma bulunan yağbezleri, bazı mukozalarda ya da deri ve mukoza arasın-Bir kılın üç boyutlu mikroskoptaki ileri derecede büyütülmüş görüntüsü. Görüldüğü gibi kıl çok sayıda keratin parçacığından oluşmuş bir katman ile örtülmüştür.daki geçiş bölgelerinde görülür: Dudaklar, ağız boşluğu mukozası, küçük dudaklar ve sünnet derisinin iç katı ve gözkapağı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp