kemik kas eklem hastalıkları nelerdir

Eklem Romatizma :

Romatoid Artrit Nedir? Eklemlerin, fonksiyon göremeyecek derecede iltihaplanmasına neden olan, ağrı verici kronik bir autoimmün hastalığıdır. Eklemlerde ağrı, şişlik, yorgunluk, sabahları eklemlerde hareketsizlik gibi belirtiler gösterir. Romatoid artrite genellikle 45- 65 yaş aralığında rastlanır ve kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür. Romatoid artrit ömür boyu süren kronik bir rahatsızlıktır.

Romatoid artrit en çok görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Erken dönemde tanı ve tedavi yapılmadığı takdirde bir çok soruna yol açar. Kadınlarda daha çok görülür. 10 sene sonra hastaların üçte biri çalışamaz hale gelir. 25 sene içinde hastaların yarısında engellilik gelişir.

Herhangi bir eklemde görülen ağrı ve şişlik gibi belirtiler bir haftayı geçiyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerekir. Söz konusu yakınmaların altı haftadan uzun sürmesi durumunda kalıcı artrit tanısı konulur ve ileri düzey tedaviye başlanır. Teşhisin erken konması ve tedaviye başlaması halinde eklemlerdeki hareket kısıtlığı engellenebilmektedir.

Eklemlerin çevresindeki dokunun iltihabıyla başlayan, kıkırdak, kemik, tendon ve bağlarda tahribata neden olan romatoid artrit sistemik bir rahatsızlık olduğu için kalp, göz ve deri gibi organları da etkileyebiliyor.

Eklem Romatizmasının Nedenleri

Romatoid artritin genellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde meydana gelen anormal bir immün yanıt olduğu bilinmektedir. Fakat hastalığı neyin tetiklediği tam olarak anlaşılamamıştır. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda sigara kullanımının bu hastalığa zemin hazırlayan en önemli risk unsuru olduğu belirtilmektedir.İsveç ‘te yapılan bir araştırmaya göre sigara romatoid artridin en yaygın ve en sert vakalarının üçte birinden, genetik sebeplerden kaynaklanan vakaların da yarısından sorumlu olmaktadır.

Eklem Romatizmasının Belirtileri

Romatoid Artrit hastalarında ilk görülen belirtiler bir ya da birkaç eklemin tutulmasıyla kendini belli eder. Hastanın eklem hareketleri ağrılı olur. Tutulan eklemlerde şişlik, ısı artışı ve hassasiyet vardır. Eklemlerdeki şişlik eklemlerde sertlik hissine neden olur. Bu durum özellikle sabahleyin kalkıldığında kendini daha çok hissettirir. Sabah tutukluğu denilen durum 1-2 saat kadar devam edebilir.

Romatoid artrit hastalığının başlangıcında tutulan eklemler çoğunlukla kollar ve bacaklardaki eklemlerdir. El ve el bileği eklemleri en çok tutulan eklemlerdir.Başlangıç aşamasında eklemlerde hafif hareket kısıtlanması görülmesine rağmen eklem sertliği, ağrı ve şişlik hastanın sıkı bir yumruk yapmasına mani olur ve elin kavrama gücü azalır. Hastalığın seyriyle birlikte eklem hareketleri daha da kısıtlanır. Yıllar sonra eklemin etrafındaki kaslar zayıflar ve kasları kemiğe bağlayan tendonlar kopmaya ve el de dışa doğru dönmeye başlar.Ayaklardaki tutulma eldeki tutulmaya benzer. El ve ayak dışında omuz, diz, kalçada da tutulmalar olmaktadır.

Dizde meydana gelen tutulma şişlikle, ısı artışıyla kendini belli eder ve çabucak farkedilir. Ancak vücut yüzeyinden daha derinde oldukları için omuz ve kalça tutulmaları kolay bir şekilde anlaşılamayabilir.Diz ve kalçada hızlı bir şekilde ilerleyen sorunlar yürümeyi güçleştirir ve ağrılı olmasına yol açar. Meydana gelen hasara göre baston, yürüteç, tekerlekli sandalye gündeme gelebilir.

Belirtiler kısaca özetlenecek olursa;


• Sabahları eklemlerde hareketsizlik olması,

• Eklemlerde hassasiyet, ağrı ve şişliğin olması,

• Ağrı ve şişliğin iki el bileği veya iki diz gibi simetrik bir şekilde görülmesi,

• Ve bu tür şikayetlerin 6 haftadan uzun görülmesi halinde romatoid artritin varlığından söz edilebilir.

• Romatoid artrit halsizliğe neden olabilir. İştahsızlık, zayıflama, enerji azlığı, kansızlık ve bazen hafif ateş olabilir.

• Uzun dönemde eklemler zarar görür ve eklemlerde şekil bozuklukları meydana gelebilir.

• Romatoid artrit hastası olan kişilerde cilt altında nodül denilen sertlikler olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp