Kasların Ağrıması

Kasların Ağrıması :

Kas ağrıları (miyalaji) kas bozukluklarının en çok görülen belirtilerindendir. Çoğunlukla aşırı ve yıpratıcı beden hareketlerinden kaynaklanır. Kol ve bacak kasları yeterli derecede kasılmadıklarından kas yorgunluğu duyulur. Sürekli bir şekilde uyarılan bir kas giderek daha az kasılır, kasılma gücü azalır. Bunun nedeni kasın yorulmasıdır. Yorgunluğa ve kasılma yeteneğindeki bu azalmaya ise hareket eden kas hücrelerindeki potasyum iyonlarının çevreye yayılması neden olur.

Kas faliyeti sırasında kan , patasyumu kas dışına taşır ve yorulan kasta potasyum yetersizliği gösterdiğinden kasılma engellenir. Dinlenme sırasında potasyum kana geri döneceğinden kasılma yeniden gerçekleşebilir. Uzun zaman kullanılmamış kaslar zayıflar ve yeterli çalışmazler. Kullanılması gerektiği zaman sertleşir ve ağrımaya başlarlar. Kaslarda laktik asit birikimi bu belirtilere neden olur. Kasları sıcak tutarak ağrılar önlenebilir. Bu suretle kan dolaşımı daha etkin hale getirilip laktik asit hızla atılabilir.

Lumbogo ve boyun tutulması , kas ağrılarının zararsız şekilleridir. Ağrıyan kaslar herhangi bir bozukluk göstermezler. Kas lifleri büyük bir zorlama veya başın ani bir hareketle arkaya döndürülmesinin boyunda neden olduğu aşırı gerilme gibi nedenlerle yırtılabilir.

Romatizmal artirittede kas ağrıları görülür.

Belirtileri

·Bacak cildinde cildin mavi renk alması, bacakta açılan yaralar veya cilt altında hassas şişlikler

·Bacakta şişme veya ciltte renk değişmesine neden olan veya kırık şüphesi olan yaralanmalar

·Bacak ağrılarının başlıca nedenlerinden biri spor yapanlarda görülen aşırı zorlanma hasarlarıdır. Sert koşu zeminleri, uygun olmayan spor ayakkabıları, yeterince ısınmadan spor yapma veya aşırı egzersiz gibi nedenlere bağlı olan bu durumlarda, kasların ve kasları çevreleyen dokuların hasarlanması sonucunda ağrı ortaya çıkar.

·Bacaktaki atardamar ve tohplardamarların hastalıkları da önemli birer bacak ağrısı nedenidir. Toplardamarların iltihabı ve içlerindeki kanın pıhtılaşması ile ortaya çıkan tromboflebit tablosunda bacaklarda ağırlık, cildin altında yanma hisis vardır. Yüzeyel damarların tıkanmasında ciltte kızarıklık ve hassasiyet olabilir. Derin damarların tıkanmasında ise ciltte yaralar açılabilir. Toplardamarların içindeki pıhtılar yerinden koparak akciğere gittiğinde hayatı tehdit edebilirler.

·Damar sertliği nedeniyle bacaktaki atardamarların daralması sonucunda yürüyüşle birlikte başlayan bacak ağrıları görülebilir. Bu hastalarda yürüyüşsırasında bacak kaslarında artan oksijen ihtiyacı karşılanamadığından bacaklarda ağrı meydana gelir ve ağrı dinlekle geçer. Bacak ağrıları bacak dışındaki nedenlere, örneğin omurga kemiğinin rahatsızlıklarına bağlı olabilir. Bel omurları arasındaki daralmalar bacaklara yayılan ağrıya yol açar. Siyatik ağrısı bu tipte bacağa yayılan bir ağrıdır. Uzun süre oturan ya da çömelen kişilerde bacaklardaki sinirlerin sıkışması sonucunda yanma, karıncalanma, his azalması ve güçsüzlükle birlikte ağrı meydana gelir. Bacak kemiklerinin infeksiyonlarında ve tümörlerinde de ağrı duyabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp