karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir

Karaciğer Yağlanması

Tıp dilinde hcpatostcaıoz diye anılan karaciğer yağlanması karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelir. Karaciğer yağlanmasının pek çok nedeni ve nedene bağlı pek çok sınıflaması vardır. Bunlar; alkole bağlı karaciğer yağlanmusı, hastalıklara ve ilaçlara bağlı karaciğer yağları-ması, beslenme ve yaşam şekline bağlı gelişen karaciğer yağlanmalarıdır. Alkole bağlı karaciğer yağlanması sirozla sonuçlanabilen ciddi bir sağlık sorununun ilk devresidir. Bu nedenle de çok önemsenmelidir. Hastalıklar denildiği zaman hcpatit A, B, C hastalığı, karaciğer kanseri, Karaciğerde demir depolanması (hemokromatoz), karaciğerde bakır depolanması (Wilson hastalığı), diyabet hastalığı, Metabolik sendro gibi... Bu hastalıklarda görülen karaciğer yağlanmasının tedavisi ancak h.ıstalrğırı tedavisi ile mümkündür. ilaçlar ise başlıca tetrasiklin grubu antibiyotikler, parasetamol, kortizon ... Eğer her ilaç doktor kontrolünde kullanılırsa eminim ilaca bağlı karaciğer yağlanmasının görülme sıklığı çok azalıcaktır. Günümüzde en sık karşılaşılan alkol, hastalık ve ilaçlara bağlı olmayan karaı iğer yağlanmasındaki patlamanın nedeni, aşırı kalori tüketimi, yanlış ve dengesiz beslenme, yağ ve karbonhidrat tüketimindeki artış, rafine ürünler, doğalolmayan besinler ve hareketsiz yaşamdır.

Belirtileri

Karaciğer yağlanması olan insanlarda karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissi, halsizlik. çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Çok nadir olarak karaciğer yağlanmasına bağlı ileri karaciğer hastalığı olan insanlarda kaşıntı, iştahsrzlık, sarılık ve bulantı görülebilir. Karaciğer yağlanması tanısı; muayencde cil' gelen karaciğer, kanda yükselen karaciğer enzim değerleri (AST(SGOT), ALT (SGPT) ve ultrasonografi ile belirlenen karaciğer yağ-lanması ve büyümesi ile konulur. Tomografi ve MR gibi ileri görüntüleme araçlarına ihtiyaç genelikle duyulmaz. Kesin tanı için en iyi test karaciğer biyopsisidir.

Tedavi

Karaciğer yağlanmasının herhangi bir özel tedavi şekli yoktur. Yapılabilecek en iyi şey özellikle beslenme seklini değiştirrnektir. Hayvansal yağlardan, sakataı, yağlı et, tavuk derisi ve butu, yumurta gibi kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durulmalı. Yağsiz yiyecekler, sebze, meyve, beyaz et ve lifli gıdaları tüketilmeli; şeker tüketimi mümkün oldugu kadar azaltılmalıdır. Alkol alınmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp