karaciğer kanserinin tedavisi nedir

Karaciger Kanserinin Tedavisi: Karaciğer kanserinin erken teşhisi için özel bir bulgu olmamasından dolayı teşhis konulduğunda kanser genellikle ilerlemiş seviyede olur. En belirgin özellikleri, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanmasıdır. Karaciğer kanserinin yayılmasını önlemek için belirtileri fark ettiğinizde hemen bir doktora başvurmalısınız.

Kesinlikle alkol ve sigaradan uzak durmalı, az fakat dengeli beslenmeli ve düzenli spor yapmalısınız. Günümüzde karaciğerde meydana gelebilen her türlü gelişim, görüntüleme aracılığı ile saptanabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde karaciğer kanseri oldukça kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Karaciğer kanserinde en etkili yöntem tümörün cerrahi ameliyatla çıkarılmasıdır. Cerrahi olarak tedavinin yapılabilmesi de tümörün evresine ve yayılmasına ve hastanın başka bir karaciğer rahatsızlığı var ise bu rahatsızlığın derecesine bağlıdır.

Karaciğer kanserinde beslenme oldukça önemlidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, kırmızı etten mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Her gün düzenli olarak bir veya iki fincan çay içilmeli, yemeklerde soya ve zeytinyağı tercih edilmelidir. Katı yağlardan kesinlikle uzak durulmalı, katkı maddesi içeren gıdalardan sakınılmalıdır.

Özellikle hepatit B ve Hepatit C virüsü taşıyanlar ile kronik karaciğer hastalarında gelişim gösterebilen karaciğer tümörleri erken evrede teşhis edilmesi bir hayli zor olduğundan risk grubunda olanların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları gerekir.

Karaciğer kanseri siroz hastalarında ve elli yaş üzerinde olan erkeklerde oldukça sık görülebilen bir kanser türü. Özellikle son yıllarda karaciğer cerrahisinde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde sirozu bulunmayan hastalarda dahi karaciğer kanserinin ölüm oranlarında bir hayli düşüş yaşanmaktadır. Hastanın morali bu noktada oldukça önemlidir.

Kanser teşhisinin konulması ve hastalıkla baş etmek zorunda kalmak hasta için oldukça zor ve yıpratıcı bir deneyimdir. Teşhis ve tedavi süreci ise hem hasta için hem de yakınları için fiziksel ve psikolojik bir zorlanma dönemi yaratmaktadır.

Üzgün, sıkıntılı, umutsuz, karamsar olma, hayattan zevk alamama ve çevreyle görüşmemek, uyku ve iştah bozulması kanser tedavisini oldukça etkileyen faktörler. Kanser riskinizi azaltmak için sigara ve alkolü kesinlikle bırakmalı, aşırı kilolardan kurtulmalı, aktif bir hayat sürmeli, yeşil gıdalar tüketilmeli, düzenli olarak sağlık taraması yaptırmalı, kırmızı eti mümkün olduğunca azaltıp beyaz ete yönlenmeli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp