Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı

Böbrek taşı ameliyatında açık ameliyat olarak tabir edilen eski ameliyat yöntemlerinin yerini kapalı böbrek taşı ameliyatı aldı. Bursa´da Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi´nde 2 yılda 512 hastaya kapalı böbrek taşı ameliyatı uygulandığı ve operasyonlarda yüzde 97´lik başarı sağlandığı bildirildi.

Böbrek taşı şikayetiyle hastaneye başvuran hastalar, bundan böyle açık ameliyat yerine kapalı ameliyat yöntemiyle sağlığına kavuşacak. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde 2003 yılından bugüne kadar 512 hastaya kapalı böbrek taşı ameliyatı uygulandığı ve operasyonlarda yüzde 97 başarı sağlandığı açıklandı. Bursa´da taş hastalıklarının yaygın olduğunu belirten Yüksek İhtisas Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Özcan Atahan, "Taşın sebep olduğu ciddi ağrı, böbrek bozukluğu ve idrarda kanama hastalarda sıkıntıya ve iş kaybına yol açıyor. Taşlar, tedaviden sonra çok sık nükseder.

Böbrek taşlarının tedavisinde eskiden tek seçenek olan açık ameliyat yöntemlerine 1980´lerden sonra dışarıdan şok dalgasıyla kırma yöntemi ve kapalı ameliyat yönteminin eklendiğini söyleyen Doç. Dr. Atahan, "Günümüzde açık ameliyat yöntemi giderek önemini yitirdi. Uygulama oranları giderek azaldı. Bununla beraber dışarıdan şok dalgasıyla ameliyatsız taş kırma yöntemi özellikle 2 cm´in üzerindeki böbrek taşlarında başarısız olmakta. Bu nedenle günümüzde 2 cm´den büyük taşların tedavisinde kapalı böbrek taşı ameliyatları sık uygulanır hale geldi" diye konuştu.

Kapalı böbrek taşı ameliyatlarının genel anesteziyle yapıldığı gibi belden yapılan uyuşturma şeklinde olan anestezi yöntemleriyle de rahatlıkla uygulanabildiğini kaydeden Doç. Dr. Atahan, "Bu ameliyat yönteminde boşluk tabir edilen belin yan tarafındaki bölgeden 1 cm genişliğindeki özel aletlerle girilip böbrek içindeki taş, parçalara ayrılarak dışarı alınmakta.Ameliyat sonunda vücutta sadece 1 cm´lik yara açılmış olmakta. Açık ameliyatlarda ise yara yeri yaklaşık 10-15 santim kadar olmakta. Buna bağlı olarak açık ameliyat olan hastalarda yara iyileşmesi daha geç olmakta, hastanın normal hayatına dönüşü gecikmekte. Kapalı yolla yapılan ameliyat yönteminde böbreğin içi görülebildiği için başarı oranları daha yüksek" şeklinde konuştu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp