Kanlı Akıntı

Genelde orta yaş üzeri bayanlarda görülen vajinal kanlı akıntıların nedenleri ile ilgili bilgiler. Kanlı akıntıların tedavisi ve vajinanın florasının bozulmasına yol açan diğer faktörler hakkında bilgiler aşağıdaki makalede detaylı olarak açıklanmıştır.

Vajinal akıntılar vajinal kanlı akıntı nedenleri

Genelde orta yaş üzeri bayanlarda görülen vajinal kanlı akıntıların nedenleri ile ilgili bilgiler vermeye çalışalım - Vaginal akıntılar kadınların en çok sağlık merkezlerine, kadın-doğum polikliniklerine ve muayenehanelere başvurma sebeplerinden biri. Oldukça can sıkıcı bir durum. Özellikle yaz döneminde bir takım hijyenik kurallara pek dikkat edilemeyeceği için vaginal akıntı şikayeti oldukça artar.( örneğin: genital bölgenin hava sıcaklığı etkisiyle terlemesi, mayo- bikinilerin üzerimizde ıslak kalması, yeterince dezenfekte edilmeyen kirli havuz suları veya aşırı klorlanmış havuz suyu nedeniyle vagen florası bozulur ve vaginal akıntı şikayeti başgösterir.)Öncelikle her vaginal akıntı patolojik midir, ya da hangi tip vaginal akıntı şikayetinde ihmal edilmeden doktora başvurmalı bunlardan bahsetmek gerekir.
Vagina anatomik olarak cinsel ilişkiye girilen yerdir ve burası zaten her zaman ıslaktır. Ergenlik döneminden menopoza kadar olan dönemde estrogen hormonu etkisiyle vagende bir takım bezlerden sürekli bir salgı salgılanır ve böylece vagen mukozası her zaman ıslak ve nemlidir. Sebebi de cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak ve konforlu hale getirmek içindir. Tamamen kuru olması arzu edilen bir şey degildir. Aksi halde cinsel ilişki son derece ağrılı ve acılı olur, bir takım açık yaralar meydana gelir. Ayrıca cinsel ilişki öncesi uyarılma esnasında da vagen girişinde bir takım bezlerden yine aynı şekilde salgı artışı olur ve bu da cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak içindir.
Ayrıca adet dönemi içinde yumurta çatlaması günlerine denk gelen 12.-14. gunlerde vaginal akıntıda belirgin miktarda artış olur ki, bunun sebebi de cinsel ilişki esnasında vagene boşalan meninin içindeki spermin rahim kanalından kolayca geçebilmesi ve tüplere ulaşıp yumurtayı döllemesi içindir. Tüm bu bahsedilen akıntı normal, fizyolojik yani doğal akıntıdır. Olması gereken bir durumdur. Renksiz ve kokusuzdur. Yumurtlama dönemlerinde akıntı miktarının artışından ötürü bir miktar iç çamaşırını kirletebilir, bazen rengi yumurta akı şeklinde olabilir, ancak tamamen doğaldır.

Ve vagen mukozası içinde bir takım mikroorganizmalar doğal halde bulunur. Bunlara yararlı bakteriler diyoruz. Özellikle laktobasil vagendeki glikojeni parçalayıp laktik asite cevirir ve ortam PH‘ının asidik olmasında rol oynar. Vagen PH‘ı bu nedenle normal şartlarda 3.8-4.5 civarındadır. Bu asit PH diğer patojen bakterilerin parçalanmasına yol açar.

Ancak koşullar değiştiği taktirde bu vagen PH‘ı da bozulur. Mesela Türk kadınlarının cok yanlış yaptığı bir uygulama var. Adet sonrası veya cinsel ilişki sonrası abdest almak amacıyla vagen içini duş başlığıyla şiddetli su püskürterek yıkamaya çalışmak sağlıklı vagen florasının suyla beraber atılmasına yol açıyor ve bu da bir takım enfeksiyonlara açık hale getiriyor. Ayrıca herhangi bir nedenle kulak, diş, akciğer iltihabı gibi hastalıklar nedeniyle antibiotik kullanmak zorunda kalmak enfeksiyona sebep olan bakterileri öldürdüğü esnada bizim yararlı laktobasillerimizin de ölmesine yol açıyor.

Vaginanın florasının bozulmasına yol açan diğer faktörler:
• Normalden uzun süren adet kanamaları.
• RIA (rahim içi araç) kullanımı.
• Sık yıkama.
• Tampon kullanımı vs.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp