Kan Tükürmenin Sonuçları

Kan Tükürmenin Sonuçları :

Hemoptizi şikâyeti olan hastanın önce ağız, burun ve geniz bölgesi (rinofarinks) herhangi bir travma veya yabancı bir ci*sim bakımından tetkik edilmelidir. Daha sonra akciğer tüberkülozu, bronşektazl amfizem, pnömoni, akciğer apsesi veya kanseri ve kalp hastalığı bakımından araş*tırılmalıdır. Bu amaçla röntgen filmi çektirmeli ve balgam muayenesi yaptırılmalıdır.

Ayrıca ba*zı kan hastalıklarında ( purpura, pernisiyöz anemi, lösemi ), vitamin eksikliğine bogh kanama diyatezlerinde
C vitamini ve K vi*tamini ), kızamıkta ve yüksek tansiyonda da hemoptizi meydana gelebileceği bilinmektedir.

Bazı genç kadınlarda âdet günlerinde hemoptizi görülebilir. Hematemez şikâyetinde bulunan hastada kan ya mideden (gastrit) veya ducder ülserinden gelmiş olabilir. Bu arada kan barsaklarda sindirilerek dışarıya çıkaca*ğından dışkı kanla karışık siyah bir renk alır ki buna tıp dilinde melena denir.

Henatemez ve melena yapabilen hastalıkla*rın başında peptik ülser gelmektedir.
Mide veya onikiparmak barsağındaki yaranın bir kan damarına ulaşması ve onu zedele*mesi sonucu fazla miktarda bir kanama yani hematemez görülür.

Ayrıca karaciğer sirozunda ve ozofagus (yemek borusu) va*rislerinin yırtılmasında da kanama olabilir Bazı ilaçlar (aspirin, kortizon, fenilbuta-zon. Oksifenbutazon ve antikoagulan ilaç*lar vb.), ateşli hastalıklar (kızamık, kızıl, cicek vb.) mide ve barsak kanamasına yol açabilirler.
Bazı mide-bağırsak kanamaları çok tehlikeli atabileceğinden bu gibi kanama belirtileri görüldüğünde hemen doktora başvurup tetkik yaptırmalıdır.

Acil durumlarda ise hastaneye kaldırılıp kan vermek cerrahi bir müdahale de bulunmak süretiyle hastayı kurtarmak mümkün olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp