Kalınbağırsak Divertikülü

Kalınbağırsak Divertikülü :

Divertiküller bağırsak duvarının direncinin azalması sonucunda dışan doğru fırlayan keseciklerdir. Çoğunlukla bezelye büyüklüğündedirler ve hemen her zaman çok sayıda bulunurlar. En çok yerleştikleri yer kalınbağırsağın inen bölümüyle, sigmoit kolondur (kalınbağırsağın “S” biçiminde kıvnm yapan bölümü). Kalınbağırsağın herhangi bir yerinde de görülebilirler.

GÖRÜLME SIKLIĞI

Divertiküller, 60 yaşın üstündeki kişilerin yüzde 30'unda, 80 yaşın üstündeki kişilerin ise yüzde 40'ında görülür. Diver-tikül hastalığı erkeklerde daha sık, genellikle kadınlardan iki kat fazla görülür.
Olguların çoğunda, hastalığın klinik bir tanımı yoktur, ama hastalık kendini belli etmeye başladığında ciddiye alınmalıdır. Çünkü ağır komplikasyonlara yol açabilir.
• Kolaylaştırıcı etmenler - Hastalığa yatkınlık sağlayan çeşitli etmenler vardır; bunlar arasında bazıları çelişkilidir.
• Irksal etmenler - Çeşitli çalışmalar Afrika‘da ve Hindistan, İran, Irak gibi Asya ülkelerinde divertikül oluşumuna çok seyrek rastlandığını ortaya koymuştur. Burada beslenme alışkanlıkları birinci derecede Önem taşır. Batılı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ülkelerde hastalığın görülme oram yükselmektedir.
• Beslenme etmeni - En önemli etmendir. Doğal selüloz liflerinin büyük oranda bulunduğu kepekli ekmek yiyenlerde divertikül iltihabının sık görülmediği ortaya konmuştur. Günümüzdeki beslenme biçiminde şeker ve sindirile-meyen lifler bakımından yetersiz olan etler fazla tüketilmektedir.
• Kalıtsal etmenler - Bazı ailelerin bü-tün üyelerinde divertikül İltihabı görüldüğü için hastalığın oluşumunda kalıtsal etmenlerin bulunabileceği ileri sürülmüştür.
• Öbür etmenler - Akut ya da kronik kalınbağırsak iltihapları, dizanteri, amip enfeksiyonu vb hastalıkların divertikül iltihabına yol açabileceği düşünülmüş, ama kanıtlanamamıştır.
Divertikül iltihabının, bacak varisi, basurlar, diyafram fıtıkları gibi değişik hastalıklarla aynı klinik tablo çerçevesinde değerlendirilmesine yönelik girişimler olmuştur. Bu hastalıkların kasların genel ve tekil bir hastalığından çok yaşlılığa bağlanabileceği düşünülmektedir.
Divertikül iltihaplan safrakesesi taşlarıyla ve şişmanlıkla İlişkilendirilmiştir. Bunlar yağlar bakımından zengin ve sin-dirilemeyen lifler bakımından yetersiz bir beslenmeden kaynaklanan safrakesesi işlev bozukluğunun sonucudurlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp