Kadınlar Neden Adet Görür?

Kadınlar Neden Adet Görür? :

Kadınlar Neden Âdet Görür?

Ergenliğe girmenin en temel göstergesi âdet kanamasıdır. Kızlar çocukluktan ergenliğe geçerken genellikle 9-10 yaş civarında âdet görmeye başlar. Çoğunlukla gençler için kötü, kirli ve pis olarak tanımlanan âdet kanamasının aslında çok önemli ve kutsal görevleri vardır.Âdet görme, her ay rahim içini döşeyen endometri- umun zamanını doldurarak dökülmesi ve kanama ile rahimden vajinaya, oradan da dışarıya atılmasıdır. Rahim içini döşeyen doku, rahmin kasılmaları ile rahim duvarından avrılır ve dışarı dökülür, âdet sırasında ortaya çıkan kanamanın nedeni budur.Yumurtalıkta her âdet döneminde bir yumurta olgunlaşır.

Yumurtanın olgunlaşması âdet kanamasının ilk günü başlar ve ortalama 14 gün sürer.

Olgunlaşan yumurta, âdet kanamasının 12.-16. günleri arasında dışarı atılır. Tüpler ise yumurta atılacağı zaman yumurtalıkların üzerine bir el gibi yapışıp vantuz gibi yumurtayı içine alır.Eğer yumurta tüp içindeyken cinsel ilişki olmuşsa, kadına geçen ve rahimden yukarıya doğru ilerleyen erkek tohum hücresi(sperm) erkekten getirdiği genetik özellikleri yumurtaya aktarır. Bu olaya “döllenme” denir. Döllenmiş yumurta bölünerek çoğalırken, rahim kanalından rahme doğru iner ve rahim içine ulaşınca âdetin ilk gününden itibaren kalınlaşan ve yumurtlamadan sonra bebeğin yerleşmesi için özel bir şekil alan rahmin iç yüzeyini döşeyen dokuya (endometrium) yerleşir. Rahim iç yüzeyini döşeyen dokudaki değişimler yumurta gelişirken ve atıldıktan sonra yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisi ile oluşur.

Böylece yeni bir bebeğin oluşum öyküsü başlar.

Döllenmiş yumurta yerleştiği anda çeperlerinde binlerce hücre bulunan, su dolu küçük bir lastik top görünümündedir. Daha sonra bu yapı içindeki hücrelerden bir kısmı bebek oluşumunu sürdürürken, bir kısım hücreler de anne ile bebek arasındaki ilişkiyi sağlayan bir yapıya, halk arasında “çocuk eşi” denilen “plasenta” ya dönüşür.Eğer gebelik oluşursa, çocuk eşi çıkardığı hormonlarla hem yumurtalığın işlevini üstlenir hem de rahim içini bebek için uygun ortamda tutar.

Gebelik oluşmazsa plasenta oluşmayacağından yumurtalığın görevini sürdürecek hormonlar da oluşmaz.
Böylece rahim iç yüzeyi dokusunun beslenmesi bozulur ve âdet kanaması ile atılır.ilk âdet görme yaşı bir kızdan diğerine değişir. 9 ile 16 arasında herhangi bir yaşta olabilir. Adet döngüsü, bir kanamanın başlamasından, diğer kanamanın başlangıcına kadar geçen süredir. Kişiye göre değişiklik gösterebilirse de iki âdet dönemi arasındaki süre ortalama olarak 28 gündür. 21 ile 35 gün arasındaki süreler normal kabuledilir. Bu döneme yeni giren genç kızlarda ilk 1-2 yılda âdet düzensizlikleri olabilir. Daha sonra âdetlerinin belli bir düzene kavuşması gerekir. 
 
Kanama miktarı da kişiye göre değişiklik gösterir.
Adet dönemleri birbirini izleyerek menopoza dek sürer. Menopoz, âdet kanamalarının artık olmamaya başladığı döneme verilen isimdir. Ortalama olarak 45-50 yaşları arasında âdet görme sona erer.Yani sözün özü; âdet kanaması kirli değildir ve yıllarca her ay yaşanan bu döngünün nedeni sadece ve sadece, eğer isteniyorsa, çocuk dünyaya getirmektir. Endometrium, vajinanın yardımıyla âdet kanı olarak dışarı atılır. Adet kanının dışarı atıldığı yer ve cinsel birleşmenin yaşandığı yer aynıdır. Yani, vajina pek çok işlevi olan süper bir organdır!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp